https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Musik

 • Kyrkomusiker– Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Kyrkomusiker samt relaterad information om hur mycket en Kyrkomusiker tjänar i lön, hur det är att jobba som Kyrkomusiker, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Kyrkomusiker utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Kyrkomusiker?

  Kyrkomusikern ansvarar för musiken i kyrkan och i församlingen. Arbetet kräver att man är utåtriktad och tycker om att samla människor kring musikaliska arrangemang och ett kyrkligt budskap. Det finns idag över 2000 kyrkomusiker i Sveriges församlingar. Kyrkomusikerns främsta instrument är orgeln och en Kyrkomusiker har därför oftast en bakgrund som pianist eller har erfarenhet av något annat instrument.

  Arbetet som Kyrkomusiker är alltså omväxlande och mångfasetterat och ger möjlighet att vara praktiserande musiker och kunna arbeta med annat, samtidigt som man får inspirera andra att växa i sitt musicerande. Man får möjlighet att själv vara solist och ibland får man bli ansvarig för stora musikaliska arrangemang och events i kyrkan. Kyrkomusiker spelar och leder församlingssången vid kyrkans olika aktiviteter gudstjänster, dop, konfirmationer, vigslar och begravningar. Kyrkomusikern föreslår passande psalmer och annan musik, och samarbete med präst och med brudpar eller föräldrar vid ett dop eller andra anhöriga.

  Som Kyrkomusiker leder man också kyrkans körer, ofta både barn-, ungdoms- och vuxenkörer och sätter ihop en repertoar som ibland måste repeteras och övas in. Som Kyrkomusiker ordnar man musikgudstjänster och konserter i kyrkan och är den som engagerar solister, andra musiker och sångare. Kyrkomusiker ägnar mycket tid åt förberedelser; övar på orgel och piano, väljer psalmer och repertoarer, tar fram texter och noter, väljer musik och sätter ihop konsertprogram. De deltar även i personalsammankomster och andra samlingar med övriga församlingsarbetare. Samarbets- och organisationsförmåga är andra värdefulla egenskaper.

  Arbetsuppgifter

  Som Kyrkomusiker är man en viktig del av församlingsarbetet, inte minst i barn- och ungdomsverksamheten, och man samarbetar med andra kyrkomusiker, präster, diakoner och församlingspedagoger. I arbetet gör man bland annat

  • spelar och leder församlingssången
  • väljer psalmer och annan musik till gudstjänster
  • samarbete med prästen och församlingsmedlemmar vid speciella kyrkliga aktiviteter
  • förbereda sig och öva på stycken
  • leda kören
  • arrangerar om något musikstycke
  • arrangerar aktiviteter som musikgudstjänster och konserter

  Var arbetar man?

  I församlingar inom Svenska kyrkan kan man som Kyrkomusiker arbeta som organist. Självklart kan man även arbeta inom någon annan religion som använder musik som till exempel Katolicismen, men oftast tillhör man just det trossamfundet man jobbar hos. Många Kyrkomusiker ger lektioner i piano- och orgelspel.

  Videointervju med en Kyrkomusiker

  Ingen videointervju för tillfället.

  Vilken utbildning krävs för att bli Kyrkomusiker

  Kyrkomusiker utbildningen är tvåårig och ges vid ett antal folkhögskolor samt vid Musikhögskolan i Malmö. För antagning krävs allmän behörighet för högskolestudier och tillräckliga musikaliska förkunskaper. För att bli Organist krävs en treårig konstnärlig kandidatexamen samt ett års pastoral utbildning i Svenska kyrkans regi.

  Att studera till Kyrkomusiker

  Antagningsprov i musik- och gehörslära, orgel, piano, sång och harmonilära. För att få Kyrkomusikerexamen och behörighet till Kyrkomusikertjänst krävs dessutom Svenska kyrkans grundkurs. Den är en termin lång och ges vid ett tiotal av Svenska kyrkans folkhögskolor. I studierna ingår bland annat orgelspel, sång, kör- och ensembleledning, piano, musikteori, undervisningsmetodik, liturgik och gudstjänst teologi.

  Behörighetskrav för att plugga till Kyrkomusiker

  Vilken behörighet som krävs beror på vilken utbildningsväg du tar, läs mer ovan under utbildningskrav för att bli kyrkomusiker.

  Studera till Kyrkomusiker utomlands

  Mer information inom kort.

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Kyrkomusiker i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Det finns två olika masterprogram för kyrkomusiker, dels ett masterprogram för kyrkomusiker som är vokal och dels ett som är för instrumentella kyrkomusiker.

  Specialisering och inriktningar

  En Kyrkomusiker kan komplettera yrket och bli Organist. Organisterna är högskoleutbildade, medan Kyrkomusikerna vanligtvis har en folkhögskoleutbildning.

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför med Kantor som också arbetar som musiker i Kyrkans regi.

  Stipendier för Kyrkomusiker

  Se stipendier under kantor

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en kyrkomusiker:
  32 100 kronor per månad

  Baserad på musiker generellt. Källa: SCB

  ...
  BIMM UK, EduPlanet

  Denna väletablerade musikskola grundades 1983 och har sedan dess utbildat fler framgångsrika musiker än någon ...

  Flera orter

  BIMM Berlin, EduPlanet

  EduPLanet är BIMMs representant i Sverige. BIMM är ett prestigefyllt musikcollege som riktar sig till dig som ...

  Berlin

  Piraja