Vad är och gör en Kulturförmedlare?
Kulturförmedlarens uppgifter spänner över ett stort område men går ut på att skapa möten mellan människor och olika kulturföreteelser och evenemang. Det naturliga verksamhetsområdet ligger inom kultur och mediesektorn.
Inom yrkes- och kompetensområdet kulturförmedling och kulturadministration arbetar exempelvis kultursekreterare, kulturstrateger, kulturadministratörer, hemslöjdskonsulenter, musik- och teaterproducenter och projektledare inom kulturområdet.
Kulturproducenter projekledare olika typer av kultursatsningar och Kulturstrateger arbetar med övergripande kulturpolitiska frågor och utvecklingsfrågor.
Arbetsuppgifter
Bland arbetsuppgifterna kan ingå projektledning inom olika kultursatsningar, ansvar för programverksamhet inom musik, teater, film, bildkonst och dans, pedagogiska visningar och föreläsningar inom olika konstformer och informationsverksamhet – från strategi till produktion. Man arbetar ofta sena kvällar och helger och bör vara utåtriktad och intresserad av människor.
Var arbetar man?
De flesta kulturförmedlare arbetar i offentlig sektor, exempelvis inom kulturförvaltning, men många finns även på förlag, studieförbund, kulturstiftelser och andra organisationer inom privat sektor. Flertalet Kulturförmedlare arbetar med att skapa möten mellan människor och olika kulturföreteelser. Det innebär att de exempelvis kan arbeta med en blandning av programverksamhet, utställningsprojekt och resursfördelning.
Videointervju med en Kulturförmedlare
Ingen videointervju för tillfället.
Vilken utbildning krävs för att bli Kulturförmedlare
För att arbeta med förmedling, entreprenörskap och administration inom kultursektorn finns flera möjliga utbildningsvägar. Du kan studera på något av de kulturvetenskapliga programmen eller läsa fristående kurser i humaniora, kulturvetenskap och andra kulturorienterande ämnen till kandidat- eller magisternivå. Program och kurser finns vid flera olika universitet och högskolor.
Att studera till Kulturförmedlare
Utbildningarna tar mellan 3-5 år. Det är inte ovanligt att utbildningarna är tvärvetenskapliga där både ämnen som ekonomi, marknadsföring och kultur studeras. Hemslöjdskonsulenter utbildas inom Ledarskap i slöjd och kulturhantverk vid Göteborgs universitet.
Behörighetskrav för att plugga till Kulturförmedlare
Behörighetskraven för utbildningar till Kulturförmedlare hittar du i områdesbehörighet A6 ifall du läser kulturvetarprogrammet.
Studera till Kulturförmedlare utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Kulturförmedlare i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Vi saknar information om vidareutbildning för kulturförmedlare. Men se gärna yrken som kulturvetare.
Specialisering och inriktningar
En Kulturförmedlare kan rikta in sig till Kulturstrateg och arbeta med övergripande kulturpolitiska frågor och strategier för att profilera evenemang .
Skillnad mot liknande yrken
Hemslöjdskonsulent som arbetar med att väcka intresse för och förmedla kunskap om hemslöjd samt att ta tillvara det levande slöjdkunnandet.
Stipendier för Kulturförmedlare
Vi saknar information om stipendium inom kulturförmedlare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Lön & Löneutveckling
35 900 kronor per månad
Baserad på kulturvetare. Källa: SCB