https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1628714361/us/p0ivmti5ws0ijlff7lj6.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1633082091/us/u2odp6julvrrcryswje2.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Kranförare– Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Kranförare samt relaterad information om hur mycket en Kranförare tjänar i lön, hur det är att jobba som Kranförare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Kranförare utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Kranförare?

  Som Kranförare arbetar man ensam i hytten på kranen men står i direkt kontakt via kommunikationsradio med andra arbetskamrater på bygget, på fartyget eller på marken. Arbetskamraterna kopplar på och av lasten samt ger instruktioner om vart den ska flyttas. Kranförare kallas också maskinförare. Maskinförare är ett samlingsnamn för alla som arbetar med jordförflyttningsmaskiner som grävmaskin och hjullastare samt kranar. Att lyfta tungt gods med kran kräver stor ansvarskänsla, koncentration och uppmärksamhet. Du skall också ha god syn och koordinationsförmåga.

  Det finns flera olika slags kranar som har olika användningsområden. Tornkranarna är antingen fasta eller spårbundna. Med kranarna flyttas arbetsmaterial och annat tungt gods. I de flesta fall manövrerar man kranarna från en hytt uppe i kranen och kan även fjärrstyra arbetet från marken. Med hamnkranen lastar av och på fartyg. Kranen kan stå fast på fartygen eller flyttas längs spår i kajen och lyfta hela containrar, använda gripskopa för exempelvis sand och spannmål eller grip för exempelvis timmer.

  Det finns kranar som är placerade på underreden med hjul eller banddrift. De kallas för mobilkranar. Kranen manövreras från förarhytten eller en separat kranhytt men kan också manövreras med fjärrstyrning. De används i stor utsträckning och allt mer i hamnar. Resor och arbete på annan ort är vanligt för förare av mobilkranar. Inom industrin finns förutom tornkranar också traverser. Travers är en slags kran som löper på räls på balkar. Traversen manövreras från en hytt högt över golvet eller från marken med radiostyrning.

  Arbetsuppgifter

  En Kranförare sköter kranen som lastar, lossar och hanterar de olika sorters gods. Det är vanligt att man som Kranförare kan handskas med flera olika maskiner och kranar för att ha ett brett arbetsområde. I Kranförares arbetsuppgifter kan också ingå att göra översyn och lättare underhåll av kranen. Inom industrin är arbetet som kranförare/traversförare oftast kombinerat med andra arbetsuppgifter

  Var arbetar man?

  Kranförare kan arbeta på byggen, inom industrin och i hamnar. De kan också vara anställda av ett företag som hyr ut kranar.

  Videointervju med en Kranförare

  Ingen videointervju för tillfället.

  Vilken utbildning krävs för att bli Kranförare

  Grundutbildning till Kran- och Maskinförare finns på Fordonsprogrammet, inriktning maskin- och lastbilsteknik, och på Byggprogrammet. Utbildning till Kranförare finns som lokal inriktning med riksintag på Fordonsprogrammet inom gymnasieskolan i Bräcke. Utbildning till kranförare finns även inom Komvux. Sökande från andra kommuner måste dock först få sin ansökan godkänd av sin hemkommun.

  Att studera till Kranförare

  Kranförare kan också utbildas på arbetsplatsen. Utbildning i traverskörning ges på arbetsplatsen. Yrkesbevis krävs för att arbeta som Kranförare. För att få ett yrkesbevis krävs praktik som Kranförare i ett ett stort antal timmar efter utbildningen.

  Behörighetskrav för att plugga till Kranförare

  Då de flesta går en gymnasieutbildning för att bli kranförare, gäller behörighet för gymnasiet.

  Studera till Kranförare utomlands

  Mer information inom kort.

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Kranförare i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Vi saknar information om vidareutbildning för kranförare.

  Specialisering och inriktningar

  En Kranförare kan kan rikta in sig att enbart arbeta inom industrin och styra tornkranar.

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför med Truckförare kan vara anställda inom industri eller inom handeln. Arbetsplatsen kan också vara hamnar, godsterminaler eller sågverk

  Stipendier för Kranförare

  Vi saknar information om stipendier för kranförare.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Kompetensutveckling inom transport

  Frågor på studievägledningen relaterad till kranförare

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en kranförare:
  28 500 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  KI