https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

  • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Hotell & Restaurang

  • Konditor – Utbildning och information

    Här hittar du information om hur man utbildar sig till Konditor samt relaterad information om hur mycket en Konditor tjänar i lön, hur det är att jobba som Konditor, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Konditor utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

    Läs mer

    Vad är och gör en Konditor?

    En Konditor hette tidigare sockerbagare och tillverkar finare bakverk, som exempelvis bakelser, tårtor, konfektyr, praliner och kakor. Med idag produceras restaurangdesserter i stor utsträckning av kallskänk eller varmkök, och köps ibland delvis som halv- eller helfabrikat, vilket gör det allt svårare att finna till exempel glass och sorbet som restaurangköket självt tillagat.

    Arbetsuppgifterna för en konditor är varierande, allt från att säkerställa hygienkraven och beställa varor till att vispa grädde, baka tårtbottnar, fylla och glasera mazariner, lägga ihop tårtor, vispa mousser och dekorera tårtor med olika skrift. På ett lokalt bageri börjar arbetsdagen vid klockan 4–5 för att se till att kunderna har färska bakverk när butiken öppnar.

    En Konditor på ett mindre bageri eller konditori har ett fåtal maskiner till sin hjälp och utför de flesta arbetsmomenten för hand. Man mäter upp ingredienser, blandar, vispar, utformar dina bakverk, gräddar och dekorerar. Att utforma och dekorera bakverk kräver blick för färg och form. På konditorier kan en Konditor även få baka matbröd. Att ta hand om disken och se till att arbetsplatsen är ren och prydlig ingår i arbetsuppgifterna. Tillverkningen på industribagerier kan vara olika automatiserad men oftast finns flera manuella arbetsmoment kvar. Ibland kan du vara specialiserad på en viss uppgift eller produkt.

    Som Konditor arbetar man mestadels dagtid men på industribagerier förekommer skiftarbete. Arbetet är slitigt för knän och leder och alstrar en hel del mjöldamm som kan ge upphov till allergier.

    Arbetsuppgifter

    En Konditor mäter upp ingredienser, blandar, vispar, utformar dina bakverk, gräddar och dekorerar bakverk som både ska vara vackra och aptitliga. Ibland bakar man också.

    Var arbetar man?

    Som Konditor kan du arbeta på ett konditori, en större restaurang eller ett industribageri.

    Videointervju med en Konditor

    Ingen videointervju för tillfället.

    Vilken utbildning krävs för att bli Konditor

    Utbildning finns inom gymnasieskolan på Livsmedelsprogrammet. Lokala inriktningar mot bageri och konditori finns på ett antal orter i landet.

    Att studera till Konditor

    Lärlingsutbildning förekommer också, vilket var den vanligaste typen av utbildning än idag och förmodligen det lättaste sättet att komma in i yrket. Som konditor kan man avlägga prov för gesäll- och mästerbrev.

    Då det främst krävs en gymnasieutbildning för att bli konditor, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till konditor gäller grundläggande behörighet för yrkeshögskolan.

    Studera till Konditor utomlands

    Mer information inom kort.

    Studier i Norge

    Du kan läsa mer om hur man studerar till Konditor i Norge på Søk Utdanning.

    Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

    Vi saknar information om vidareutbildning för konditor.

    Specialisering och inriktningar

    Ibland kan du vara specialiserad på en viss uppgift eller produkt som exempelvis tårtor, konfektyr eller praliner.

    Skillnad mot liknande yrken

    Jämför med en Kallskänka som enbart tillagar kallskuret och efterrätter.

    Stipendier för Konditor

    Det finns stipendium för Konditor oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Konditor:

    Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

    Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

    Frågor på studievägledningen relaterad till konditor

    Lön & Löneutveckling

    Året 2012 tjänade en konditor:
    22 800 kronor per månad

    Källa: SCB

    ...
    Kock/Restaurangkock, Astar

    Du är restaurangens hjärta och får visa din passion för matlagning varje dag på jobbet. Du lär dig kockyrket g...

    Flera orter

    Slaktare/Styckare – via arbetsförmedlingen, Astar

    Kötthantering är ett av de äldsta hantverken i människans historia och behovet av arbetskraft kommer alltid at...

    Flera orter

    Restaurangbiträde - med möjlighet att läsa mot fördjupning kock, Astar

    Restaurangbiträde är ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många ol...

    Gävle

    Restaurang, Astar

    Vår utbildning tar dig ett steg närmare din dröm. Du hamnar mitt i en spännande bransch där saker hela tiden f...

    Norrköping

    Kock – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Flera orter

    Köksbiträde – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Stockholm

    Färskvaror & Delikatesspecialist, Astar

    Du blir kundens matrådgivare i vardagen och en råvaruexpert. Jobbet ger dig därför fantastisk kundkontakt och ...

    Stockholm

    Bartender och Servitör/Servitris, Astar

    Bartenders och servitörer/servitriser är nyckelspelare på restauranger, barer och konferenshotell. I yrket upp...

    Jönköping

    Arbetsmarknadsutbildning: Bageri & konditori, Astar

    Detta är utbildningen för dig som vill arbeta kreativt med händerna och skapa goda bakverk med trendiga utseen...

    Flera orter

    Bageri & konditori – lärling, Astar

    Bageri- och konditoribranschen är på frammarsch och efterfrågan på kreativ och kunnig personal växer. Detta är...

    Flera orter

    Piraja