Vad gör en Kommunikatör?
En Kommunikatör arbetar med företags, myndigheters eller organisationers budskap. Kommunikatören undersöker, analyserar, ger råd, planerar, utformar, sprider, utvärderar och förvaltar information.
Genom att informera ska Kommunikatören skapa förtroende, uppnå organisationens mål och utveckla företagets varumärke.
Kommunikatören undersöker marknaden och gör en omvärldsbevakning för att se vad konkurrenter gör och upptäcka nya trender på marknaden för att kunna nå ut med rätt information i rätt tid.
Kommunikatörer arbetar med intern och extern kommunikation. Det kan handla om att skriva personaltidningar, nyhetsbrev, texter för webben och arbetar i samarbete med alla avdelningar inom företaget. Externt handlar det om att skapa kontakter med media, kunder, individer.
Information kan även vara en klippa om företaget hamnar i någon slags kris och gå ut med snabb information till samtliga kanaler. Mottot för en Kommunikatör är "Snabb och rätt budskap, i rätt tid och via rätta kanaler".
En Kommunikatör kan arbeta både strategiskt och mer producentinriktat eller specialistinriktat och här ä några specialområden för en Kommunikatör:
- En PR-konsult hjälper företag och organisationer att få ut budskap och åsikter till allmänheten och beslutsfattare. PR kommer från det engelska ordet Public Relations.
- Pressekreterare kan arbeta inom både den privata och offentliga sektorn och deras främsta uppgift är att sköta kontakterna med massmedia och se till att "rätt" bild förmedlas i medierna.
- En webbredaktör arbetar direkt mot Internet och intranätet, utvecklar webbplatsen, fyller den med innehåll och ansvarar för att den hålls aktuell. Man bör skilja mellan webmaster och webbredaktör. En webmaster ansvarar i första hand för teknisk drift (nätverk, databashantering, programmering). En webbredaktör ansvarar i första hand för redigering och publicering av informationen.
En Kommunikatörs arbetsuppgifter
Kommunikatörens arbetsuppgifter är att på ett professionellt sätt arbeta med företagets, myndighetens eller organisationens budskap. Kommunikatören kan både vara generalist, specialist och/eller strateg och arbetar med att
- researcha och undersöka
- analysera information
- skriva och bearbeta texter
- använda olika kommunikationskanaler för att sprida informationen
- delta i möten
- rapportera och lägga ut texter på hemsidor
- utveckla varumärket
- bygga nätverk
Var arbetar man?
Kommunikatörer arbetar i företag, kommuner, landsting, statliga verk och organisationer. Kommunikatörer kan också arbeta i konsultföretag eller vara egna företagare med kommunikationstjänster till företag, myndigheter och organisationer. Man kan även arbeta som konsult och producent, specialist och strateg på konsultbyråer eller som egenföretagare. Ofta har kommunikations- och PR-konsulten en specialistkompetens som en organisation kan ta in för ett specifikt ändamål.
Videointervju med en Kommunikatör
Ingen videointervju för tillfället.
Vilken utbildning krävs för att bli Kommunikatör
Som Kommunikatör har man flera utbildningsvägar att välja mellan. Det finns program eller fristående kurser i medie- och kommunikationsvetenskap kombinerat med andra ämnen. En akademisk examen inom ämnet medie- och kommunikationsvetenskap kan kombineras eller kompletteras med många olika ämnen beroende på vilken tyngdpunkt man vill ha på sin examen. Kommunikatörsutbildning ges vid flera högskolor på program för medie- och kommunikationsvetenskap under 3-4 år. Det finns även utbildningar i strategisk kommunikation.
Att studera till Kommunikatör
Då flera av utbildningarna är väldigt breda och ofta innehåller studier inom ekonomi, media och kommunikation, kulturämnen, journalistik osv kan man tänka sig att arbete inom dessa områden. Viss vidareutbildning kan dock krävas. Man kan till exempel studera företagsekonomi och marknadsföring om man vill jobba inom näringslivet, exempelvis med grafisk formgivning om du vill specialisera dig på någon mer produktionsinriktad del av kommunikationsverksamheten eller statsvetenskap och nationalekonomi om du är intresserad av att arbeta inom offentlig sektor.
Behörighetskrav för Kommunikatörer
Behörighetskraven för utbildningar till Kommunikatör, till exempel medie- och kommunikationsvetenskapsprogrammet hittar du i områdesbehörighet A6 För YH-utbildningar inom kommunikation gäller grundläggande behörighet för yrkeshögskolan.
Studera till Kommunikatör utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Kommunikatör i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Det finns både magister- och masterprogram för dig som pluggar till kommunikatör. Till exempel kan du läsa informatik. Se Magister/Master i filtret till vänster för eventuell vidareutbildning för kommunikatörer.
Specialisering och inriktningar
Som Kommunikatör kan man inrikta sig gentemot en viss bransch till exempel kultur, journalistik, konsumentvaror eller journalistik, media management, samhällskommunikation, intern och extern kommunikation. Webbredaktör är också en Kommunikatörstjänst som man kan rikta in sig mot.
Skillnad mot liknande yrken
Se också Webbkommunikatör som arbetar med webbkommunikation. Andra liknande yrken är Journalist och PR-konsult som arbetar med PR på en kommunikationsbyrå med företagskunder och uppdrag.
Stipendier för Kommunikatörer
Det finns stipendium för Kommunikatörer oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Kommunikatörer:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom marknadsföring och HR
Kompetensutveckling inom kommunikation
Frågor på studievägledningen relaterad till kommunikatör
Frågor på studievägledningen relaterad till kommunikatör
Lön & Löneutveckling
34 600 kronor per månad
Källa: SCB