Vad är och gör en Kock?
En Kock lagar maten som du äter på restaurang eller i personalmatsalen. Arbetsuppgifterna varierar beroende vilken typ av restaurang man arbetar i och hur stor arbetsplatsen är. I storkök, till exempel på sjukhus, i personalrestauranger och på servicehem lagas ett fåtal rätter i stora mängder. På restauranger arbetar Kockarna med flera enstaka maträtter enligt gästernas beställning, så kallad à la carte.
Mycket av arbetet består av att planera och förbereda maten så att den ska gå snabbt att laga till. Förberedelserna inom storkök kan exempelvis innebära att skala och hacka grönsaker eller göra grunden till såser eller soppor. I restaurangkök förberedes ingredienser till rätterna som finns på matsedeln. Att baka matbröd kan ingå i jobbet. Efter att maten är tillagad lägger kocken upp den färdiga maten inför serveringen. Det är viktigt att varje portion både ser god och aptitlig ut och har lika hög kvalitet.
Hygien är viktig i ett kök och all livsmedel ska hanteras på ett korrekt sätt. Som kock måste man vara noggrann och hålla din arbetsplats ren och snygg och hantera livsmedel på ett korrekt sätt.
Även om en hel del rutinuppgifter ingår i jobbet, har Kocken ett skapande arbete. Det är bra att vara intresserad av att prova på nya maträtter och kombinationer. Det är också vanligt att en Kock byter arbetsplats för att lära sig mer i yrket.
Det är viktigt att vara snabb och effektiv under tidspress eftersom jobbet som kock ofta är stressigt och tempot i köket är högt.
Som Kock ingår man i ett arbetslag med andra kockar, kallskänkor och köksbiträden/restaurangbiträden. För att arbetet ska fungera är det viktigt att kunna samarbeta med övrig personal.
Arbetsmiljön i köket är varm, det slamras med kastruller och bunkar och tunga lyft förekommer. Arbetet kan vara påfrestande för rygg, axlar och ben.
Arbetsuppgifter
En Kock kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, bland annat
- köpa in ingredienser
- planera och förbereda maten
- tillaga specialmat för allergiker eller vegetarianer
- skala, hacka, skära och på olika sätt förbereda maten för tillagning
- koka, grilla eller gratinera rätter
- lägga upp och garnera
- komponera efterrätter
Var arbetar man?
Som Kock jobbar man inom hotell- och restaurangnäringen, inom storkök, provkök, butik eller livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan vara allt från en liten kvarterskrog eller personalmatsal till ett stort konferenshotell eller spa.
Videointervju med en Kock
Ingen videointervju för tillfället.
Vilken utbildning krävs för att bli Kock
Grundutbildning till Kock finns inom gymnasieskolan på Hotell- och restaurangprogrammet, inriktning restaurang- och måltidsservice.
Att studera till Kock
Utbildningen är både praktisk och teoretisk. Man får lära sig en hel del om näringslära och prova på att tillaga olika rätter. För dig som vill bli kocksteward på ett lastfartyg eller färja finns gymnasieprogrammet Sjöintendentur i Göteborg och Helsingborg.
Behörighetskrav för Kockar
Då det främst krävs en gymnasieutbildning för att bli kock, gäller behörighet för gymnasiet. För YH-utbildningar till kock gäller grundläggande behörighet för yrkeshögskolan.
Studera till Kock utomlands
Mer information inom kort.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Kock i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Se Magister/Master i filtret till vänster för eventuell vidareutbildning för kockar.
Specialisering och inriktningar
I större restaurangkök arbetar kockarna ofta till exempel antingen vid fiskspisen eller köttspisen. Man kan även specialisera sig på olika rätter för veganer, vegetarianer eller allergiker.
Skillnad mot liknande yrken
Se exempelvis Kallskänka som arbetar i restaurang med att som är kallskuret samt efterrätter eller Konditor som har hand om både bakverk och matbröd.
Stipendier för Kockar
Det finns stipendium för Kockar oavsett ifall du ska studera, forska eller redan arbetar som Kockar:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling inom restaurang
Frågor på studievägledningen relaterad till kock
Frågor på studievägledningen relaterad till kock
Frågor på studievägledningen relaterad till kock
Lön & Löneutveckling
23 400 kronor per månad
Källa: SCB