https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1606474228/us/rwgcirkqfbiksnnwouef.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095695/us/gdymf3yyctxppatenfrz.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095586/us/suz55rrazzlpg8y02dwc.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095445/us/mgxc7pqr2o6zqgcwalij.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1609412341/us/waztxtibxbtgek3gqmk7.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095335/us/igemfsbg4fm09ifnvfnn.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095221/us/tyodxznantzil5jjobjf.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1610095096/us/hs20wb7zlspwprpiwvun.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1608119246/us/oci1shzjkag6gx42t1xb.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1609412432/us/lmgrcadk0ej6lmn9xexj.jpg
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Fysik & Kemi

 • Kemist – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Kemist samt relaterad information om hur mycket en Kemist tjänar i lön, hur det är att jobba som Kemist, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Kemist utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Kemist?

  I alla verksamheter där kemiska ämnen eller produkter framställs, utvecklas eller används, så behöver man anställa kemister som är experter på laborativa analyser och undersökningar.

  De flesta Kemister abetar på ett laboratorium med framställning av olika kemiska föreningar, analyser av olika slag eller någon annan laboratorieteknisk verksamhet. Man arbetar i projekt och arbetar i team med laboranter, biomedicinska analytiker, laboratorieingenjörer eller kemiingenjörer. Men arbetsuppgifterna varierar något beroende på var man arbetar.

  En del Kemister är forskare p ett laboratorium men kan även jobba som projektledare, med marknadsföring eller som laboratoriechefer och utredare.

  En Kemist kan arbeta brett och med många inriktningar inom flera ämnen inom olika naturvetenskapliga områden som biologi, medicin och fysik. Bioteknik, utveckling inom läkemedel och miljö är också ämnen som växer i takt med vår egen utveckling på områdena. Det är, till exempel, tydligt idag att behovet av DNA anaylser har ökat. Det gäller även studier om levande celler. Nanoteknik är också ett hett ämne när det gäller forskning och utveckling inom exempelvis medicin.

  Kemister arbetar fortfarande en stor del i laboratorier med provrör, kolvar och pipetter, men idag arbetar man även en med högteknologisk utrustning som mäter och analyserar olika saker. I datorer görs sedan olika typer av beräkningar. Man jobbar också mycket internationellt, särskilt inom forskningen, när det gäller rapporter om nya rön och inom forskning- och utvecklingsområdet.

  Arbetsuppgifter

  Kemister effektiviserar och utvecklar hanteringen av kemiska produkter och kemikalier, samt ser till att hanteringen är säker för såväl hälsa som miljö. Många Kemister arbetar laborativt med analyser, synteser, separationer och strukturundersökningar, medan andra arbetar med utredningar, produkt och processutveckling, försäljning eller miljövård.

  Var arbetar man?

  En tredjedel av Kemisterna arbetar idag inom tillverkningsindustrin. Kemisk industri, petroleum och pappersmassaindustrin är några exempel. Vanliga uppgifter är forskning, produktutveckling eller planering inom exempelvis livsmedels, läkemedels och bioteknikbranschen. Många kemister arbetar även som miljökonsulter. Myndigheter, som till exempel Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket, är också stora arbetsgivare för kemister.

  Videointervju med en Kemist

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Kemist

  Kandidatexamen 180 högskolepoäng eller 3 år varav minst 90 högskolepoäng i ditt huvudämne. Efter kandidatexamen kan du läsa vidare på avancerad nivå. Magisterexamen omfattarsammanlagt 240 högskolepoäng, ytterligare 60 högskolepoäng genom ett års heltidsstudier. Masterexamen omfattar sammanlagt 300 högskolepoäng det vill säga ytterligare 120 högskolepoäng två års heltidsstudier.

  Att studera till Kemist

  Många Kemister har en forskarutbildning och breddar sin utbildning genom att läsa exempelvis marknadsföring, ekonomi, kommunikation eller juridik. Arbetsgivare ser gärna att du har en bredd på din kemiutbildning för att kunna specialisera dig när du väl börjar arbeta.

  Behörighetskrav för Kemister

  Behörighetskraven för utbildningar till Kemist hittar du i områdesbehörighet A10.

  Studera till Kemist utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Kemist i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Det finns magister- och masterprogram som är lämpade för kemister, klicka på "Magister/Master" till vänster för att se alternativ.

  Specialisering och inriktningar

  Inriktningar inom kemin går ofta över de traditionella ämnesgränserna, såsom läkemedelskemi, miljökemi och materialkemi. Kemister arbetar också ofta med patentansökningar samt håller koll på de lagar och restriktioner som gäller för hanteringen av kemiska ämnen och produkter. En del Kemister blir kvar och fördjupar sin kunskap vid laboratoriebänken men många går vidare till arbeten som projektledare, marknadsförare, laboratoriechefer eller utredare.

  Skillnad mot liknande yrken

  Kemisten och laboratorieingenjören har liknade arbetsuppgifter men man kan även jämföra med en Biomedicinsk Analytiker som arbetar i laboratorier inom det medicinska området.

  Stipendier för Kemist

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram inom YRKE

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en kemist:
  46 400 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Kandidatprogram i Kemi, Stockholms universitet

  Kemister kan ta reda på vilka ämnen som ingår i en viss produkt eller designa nya ämnen eller material med skr...

  Stockholm

  Kandidatprogram i Nutrition, Stockholms universitet

  Kandidatprogrammet i nutrition har ett naturvetenskapligt/medicinskt fokus på ämnet nutrition och syftar till ...

  Stockholm

  BicFortum-stortavla