https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Geografi & Historia

 • Kartingenjör och karttekniker – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Kartingenjör och karttekniker samt relaterad information om hur mycket en Kartingenjör och karttekniker tjänar i lön, hur det är att jobba som Kartingenjör och karttekniker, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Kartingenjör och karttekniker utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Kartingenjör och karttekniker?

  Kartingenjörer och karttekniker är specialiserade på att rita kartor av olika slag oftast med hjälp av dator. I dag är kartan en del i en process för att hålla reda på data av olika slag i så kallade geografiska informationssystem (GIS). GIS används till exempel för bilnavigering, transportplanering, samhällsplanering, miljökontroll med mera.

  Många Kartingenjör och karttekniker arbetar med att konstruera kartor speciellt anpassade för olika typer av GIS-tillämpningar.

  När man ritar kartor måste man ta fram mätvärden hämtats in med hjälp av flygfotografering, satellitbilder, så kallad GPS-mätning eller mätningar ute i terrängen. GPS står för Global Positioning System. All mätinformation, som höjder, vägar eller bebyggelse, lagras sedan som sifferkombinationer i datorn. Datorn behandlar därefter mätinformationen med hjälp av olika geografiska informationssystem, CAD, GIS, dataprogram som kan koppla ihop karta med registerinformation i en databas.

  Eftersom landskapet förändrar sig hela tiden, till exempel om det byggs, så måste kartor uppdateras kontinuerligt. Kartingenjörer och karttekniker ansvarar också för att göra om befintliga kartor till digitala kartor, det vill säga kartor som lagras i en dator och kan ses på en dataskärm.

  För att göra en karta så måste man också ha en snygg grafisk utformning med bra och tydliga markeringar, symboler, färger och texter. Det är Kartingenjören och kartteknikern som bestämmer hur kartan ska se ut, så det är bra om du är intresserad av layout och formgivning.

  Arbetsuppgifter

  Arbetet innebär ett fritt, självständigt och omväxlande arbete där man både arbetar inne och ute och kommer att ingå i en grupp medarbetare som svarar för mätning, kartförsörjning och GIS-samordning. Kartingenjörer och karttekniker kan bland annat ansvara för

  • kartförsörjning över ett område
  • framtagande av nybyggnadskartor
  • grundkartor
  • detaljmätning
  • olika kartverk för byggnads-, adressregistrering
  • sätta ut symbolar och annan grafik formgivning

  Var arbetar man?

  Många Kartingenjörer och karttekniker arbetar kommunens stadsingenjörskontor, statliga verk som Lantmäteriverket och på privata företag inom byggsektorn. Man kan även arbeta med fastighetsutredningar och med att ta fram uppgifter i fastighetsregister. Man kan även arbeta på konsultföretag, byggföretag, energibolag, trafikverket och privata mätföretag

  Videointervju med en Kartingenjör och karttekniker

  Vilken utbildning krävs för att bli Kartingenjör och karttekniker

  Utbildningar som förbereder för arbete inom mätning, kartframställning och fastighetsbildning finns dels inom Komvux dels inom högskolan. Kart- och mätningsingenjörsprogram på 3 år vid normal studietakt anordnas vid högskolan i Gävle. Utbildningsprogrammet leder fram till en högskoleexamen i mät- och kartteknik, 

  Att studera till Kartingenjör och karttekniker

  Utbildningen gav en bra grund för många olika arbetsplatser och har ett praktiskt upplägg med en del praktikperioder. Man studerar med frihet under ansvar.

  Behörighetskrav för Kartingenjörer och karttekniker

  Behörighetskraven för utbildningar till Kartingenjör och karttekniker hittar du i områdesbehörighet A8 eller grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.

  Studera till Kartingenjör och karttekniker utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan hitta relevanta utbildningar till kartingenjör eller karttekniker i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Läs mer under geograf för passande magister- och masterprogram

  Specialisering och inriktningar

  En Kartingenjör kan även söka jobb som GIS-ingenjör som är specialist på att lösa rumsliga problem och att hantera och bearbeta geografiska data.

  Skillnad mot liknande yrken

  Se också Lantmätarens arbetsuppgifter. Gemensamt är att arbeta med geografisk information av olika slag. 

  Stipendier för Kartingenjörer och karttekniker

  Vi saknar information om stipendier för kartingenjörer och karttekniker.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  ...
  Larm och Säkerhetstekniker, Teknikutbildarna

  En larm och säkerhetstekniker arbetar i allmänhet i ett elteknikföretag och huvudsysselsättningen är oftast in...

  Flera orter

  Arabic Philosophy, Newmaninstitutet

  Newmaninstitutet erbjuder tre olika examina inom filosofiområdet. Inriktning väljs under studiernas gång. Mer ...

  Södertälje

  Fortum-stortavla