https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

  • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Hotell & Restaurang

  • Kallskänka – Utbildning och information

    Här hittar du information om hur man utbildar sig till Kallskänka samt relaterad information om hur mycket en Kallskänkatjänar i lön, hur det är att jobba som Kallskänka, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Kallskänka utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

    Läs mer

    Vad är och gör en Kallskänka?

    Kallskänkan tillagar förrätter, sallader och efterrätter. Också smörgåsar och rätter till smörgåsbord tillagas i det kalla köket medan kocken står för de varma maträtterna. Rätterna läggs upp och garneras så att det ser vackert och gott ut. Att baka kan ingå i jobbet. Arbetsuppgifter liksom graden av ansvar varierar beroende på var man arbetar.

    Mycket av arbetet består av att planera och förbereda sitt arbete. Förberedelserna kan till exempel vara att skala och skiva grönsaker och frukt, lägga in sill, grava lax samt göra kalla såser och desserter. Att beräkna åtgång och beställa hem varor kan också höra till kallskänkans arbetsuppgifter liksom att planera matsedel för de kalla rätterna.

    En Kallskänka måste ha kunskaper om specialkost av olika slag, till exempel mat vid olika typer av allergier. Det är viktigt att kunna vara snabb och effektiv under tidspress eftersom jobbet som Kallskänka ofta är stressigt och tempot i köket är högt. Som Kallskänka ingår man i ett arbetslag med andra kallskänkor, kockar och köksbiträden/restaurangbiträden.

    För att arbetet ska fungera smidigt är det viktigt kunna samarbeta med övrig kökspersonal och med serveringspersonal. Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del Kallskänkor arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete.

    Arbetsuppgifter

    Hygien är viktig i ett kök och all livsmedel ska hanteras på ett korrekt sätt. Som Kallskänka måste man vara noggrann och hålla sin arbetsplats ren och snygg och kunna hantera livsmedel på ett korrekt sätt. Efter arbetspasset städas köket. I arbetsuppgifterna ingår att

    • komponera ihop meny för kalla rätter, sallad och efterrätter
    • inköp av matvaror som behövs
    • skölja och skära matvaror för rätter
    • lägga upp snyggt och garnera
    • speciallaga diverse maträtter för olika kunder med allergier eller veganer
    • städa och frysea in
    • tillverka glass, vispa grädde, skära frukt

    Var arbetar man?

    En Kallskänka arbetar inom hotell- och restaurangbranschen, inom storkök, provkök, butik eller livsmedelsindustrin. Arbetsplatsen kan vara allt från ett kafé eller en restaurang till ett stort konferenshotell eller passagerarfartyg.

    Videointervju med en Kallskänka

    Ingen videointervju för tillfället

    Vilken utbildning krävs för att bli Kallskänka

    Det krävs en grundutbildning till Kallskänka som finns inom gymnasieskolan på Hotell- och restaurangprogrammet, inriktning restaurang- och måltidsservice.

    Att studera till Kallskänka

    Många Kallskänkor har börjat i köket som allt i allo och sedan lärt sig mer om jobbet på plats.

    Behörighetskrav för Kallskänkor

    Eftersom kallskänkor utbildas på gymnasiet gäller behörighetskraven för gymnasiet.

    Studera till Kallskänka utomlands

    Mer information inom kort

    Studier i Norge

    Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli kallskänka i Norge.

    Specialisering och inriktningar

    På större restauranger finns ofta en Kallskänkschef om man vill rikta in sig på att blir det. Kallskänkschefen är arbetsledare och deltar i det dagliga arbetet. En Kallskänkschef beställer varor och kan också ha hand om planeringen av matsedel.

    Skillnad mot liknande yrken

    Se även Charkuterist som är specialiserad på kött eller Kock som lagar varm mat inom restaurang och hotell.

    Stipendier för Kallskänkor

    Vi saknar information om stipendier för kallskänkor.

    Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

    Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

    Lön & Löneutveckling

    Året 2012 tjänade en kallskänka:
    23 000 kronor per månad

    Källa: SCB

    ...
    Arbetsmarknadsutbildning: Kock, Astar

    En allsidig utbildning fo¨r dig som vill arbeta inom alla typer av ko¨k och vill kunna jobba var som helst i v...

    Flera orter

    Diplomutbildning: Det växtbaserade köket, vegetarisk mat, Medborgarskolan

    Allt fler väljer att dra ner på köttet och fylla tallriken med mat från växtriket. I utbildningen vässar vi ma...

    Stockholm

    Kock/Restaurangkock, Astar

    Du är restaurangens hjärta och får visa din passion för matlagning varje dag på jobbet. Du lär dig kockyrket g...

    Flera orter

    Diplomutbildning: Kockutbildning inriktning a la carte, Medborgarskolan

    Restaurangkockutbildning för det varma köket, med fokus på a la carte och fine dining. Denna stimulerande och ...

    Stockholm

    Slaktare/Styckare – via arbetsförmedlingen, Astar

    Kötthantering är ett av de äldsta hantverken i människans historia och behovet av arbetskraft kommer alltid at...

    Flera orter

    Restaurangbiträde - med möjlighet att läsa mot fördjupning kock, Astar

    Restaurangbiträde är ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många ol...

    Gävle

    Restaurang, Astar

    Vår utbildning tar dig ett steg närmare din dröm. Du hamnar mitt i en spännande bransch där saker hela tiden f...

    Norrköping

    Kock – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Flera orter

    Köksbiträde – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Stockholm

    Färskvaror & Delikatesspecialist, Astar

    Du blir kundens matrådgivare i vardagen och en råvaruexpert. Jobbet ger dig därför fantastisk kundkontakt och ...

    Stockholm

    KI