Vad är och gör en Integrationshandläggare?
Integrationshandläggaren arbetar i kommunen och möter och stöttar flyktingar för att skapa goda förutsättningar för att få en bra introduktionen i Sverige. Utifrån individens utbildnings-, erfarenhetsbakgrund, hälsostatus, tankar om framtiden och stödbehov görs en planering för introduktionstiden. I den planeringen ingår alltid studier i svenska och ofta praktik för att träna språket och få inblick i svenskt arbetsliv.
Integrationshandläggaren har en viktig uppgift i att samordna planering och insatser.
Därför behöver en Integrationshandläggare ha god kännedom om andra myndigheter, närsamhället, kommunens olika verksamheter och så vidare för att kunna hänvisa flyktingen till rätt ställe.
Integrationshandläggaren arbetar utifrån ett lösningsfokuserat arbets- och förhållningssätt som innebär fokus på individens möjligheter och förmågor. Arbetet handlar om att motivera, coacha och skapa förutsättningar för flyktingen att själv kunna välja, agera och ta ansvar snarare än att enbart hjälpa.
Varje enskild individs förutsättningar och stödbehov varierar. Någon kan vara analfabet, en annan akademiker med yrkeserfarenhet och alla reagerar olika på den stress, så behovet av stöd kan se mycket olika ut. Vad som ska göras beror på person och situation. Arbetet passar därför den som är en initiativrik, kreativ, flexibel möjlighetsskapare.
Arbetsuppgifter
Arbetet innebär många kontakter med olika myndigheter och organisationer, som Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, studievägledare, utbildningsanordnare, vuxenutbildningen, socialförvaltning, sjukvård och skola är några exempel. En Integrationshandläggares huvudsakliga arbetsuppgifter är att
- utreda
- planera och utvärdera flyktingars stödbehov
- koordinera bostad
- ordna id-handlingar, bankkonto, hemutrustningslån
- planera barnomsorg
Var arbetar man?
En integrationshandläggare arbetar med mottagande och introduktion av flyktingar i en kommun.
Videointervju med en Integrationshandläggare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Integrationshandläggare
Utbildningskraven varierar men många Integrationshandläggare har socionomexamen eller annan beteendevetenskaplig- eller samhällsvetenskaplig utbildning.
Att studera till Integrationshandläggare
Det är vanligt att man under studietiden koncentrerar sig på ett visst område inom vilket man vill verka och arbeta och kanske sedan kompletterar med att skaffa sig branscherfarenhet inom ett visst ämne.
Behörighetskrav för Integrationshandläggare
Läs mer under beteendevetare eller socionom.
Studera till Integrationshandläggare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli integrationshandläggare i Norge.
Specialisering och inriktningar
Som Mottagningshandläggare vid Migrationsverket har liknande arbetsuppgifter som Integrationshandläggaren i kommunen.
Skillnad mot liknande yrken
Integrationshandläggaren kallas ibland också för Flyktinghandläggare, Flyktingsekreterare eller Introduktionssekreterare och de flesta är anställda inom kommunerna.
Stipendier för Integrationshandläggare
Vi saknar information om stipendier för integrationshandläggare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Lön & Löneutveckling
34 800 kronor per månad
Källa: SCB