https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Dans, Drama & Teater

 • Inspicient – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Inspicient samt relaterad information om hur mycket en Inspicient tjänar i lön, hur det är att jobba som Inspicient, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Inspicient utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Inspicient?

  Inspicienten ansvarar för de praktiska detaljerna i arbetet med att sätta upp en teaterföreställning, men kan kalla honom eller henne för en slags teaterprojektledare. En Inspicient kan även vara tekniskt ansvarig och arbetsledare vid en konsert eller en filminspelning och kan då heta Inspelningsledare. Inspicienter läser manus, antecknar önskemål om ljus, effekter, musik med mera och skaffar även fram rekvisita, det vill säga föremål som ska vara med i föreställningen.

  Under repetitioner och föreställningar bistår inspicienten regissören och ser till att arbetet fungerar friktionsfritt mellan regissören, skådespelarna och annan personal. Här får man användning för sin förmåga att ta folk på rätt sätt och att hantera konflikter. Under repetitioner arbetar de också med producenten, scenografen, maskören med flera.

  Vid föreställningarna leder inspicienten arbetet genom att ge signaler till belysningsmästare och scentekniker som bygger dekor och skiftar den mellan olika scener. De håller också reda på när skådespelarna ska in på scenen. Inspicienten kan också sköta ridå och ljudeffekter under föreställningen. Till sin hjälp har Inspicienterna ett schema över varje moment i föreställningen som de följer.

  Som Inspicient måste man vara stresstålig och kunna hålla ordning på all information och alla uppgifter. Att vara praktiskt lagd, gärna ha någon hantverksutbildning i botten, är till hjälp i detta arbete. Inspicienter rekryteras ofta internt på teatrarna bland personal med näraliggande yrke till exempel olika typer av teatertekniker.

  Även inom reklambranschen finns Inspicienter. Deras arbetsuppgifter är att anskaffa rekvisita, modeller, miljö och kostym inför reklamfotografering eller reklamfilm.

  Arbetsuppgifter

  En Inspicient har en arbetsledande befattning och ansvarar för att alla sköter sina uppgifter kring en teater- eller filmföreställning. Det är ett varierat arbete där man arbetar i högt tempo. Inspicienter har ofta oregelbundna arbetstider och jobbar både kvällar och helger. Bland annat ansvarar Inspicienten för

  • läsa manus
  • koordinera ljud- och ljussättning
  • håller koll på musiken och effekterna
  • skaffar fram nödvändig rekvisita
  • ser till att alla föremål på scenen finns på palts
  • veta när ridån ska upp eller ner
  • stämmer av dekor i olika scener
  • hålla koll på tidsschemat för när skådespelarna ska in på scenen

  Var arbetar man?

  En Inspicient arbetar på en teater eller på en filminspelning men även inom reklambranschen vid inspelningar av reklamfilm.

  Videointervju med en Inspicient

  Här intervjuas en inspicient som berättar om hur han är den som håller i trådarna gällande alltomkring en teaterföreställning.

  Vilken utbildning krävs för att bli Inspicient

  Det finns ingen formell utbildning till inspicient. Rekrytering sker ofta bland personal som arbetat länge vid teatern och har bra inblick i de olika yrkena där. Att vara praktiskt lagd och ha hantverkskunskaper är en merit. Det finns dock en Teaterteknikerutbildning inom högskolan, som anordnas vid Dramatiska Institutet (DI) i Stockholm och är på 120 poäng (3 år).

  Att studera till Inspicient

  Utbildningen ger en bred orientering om teaterteknik och det sista året kan eleverna välja inriktning mot ett av områdena ljud, ljus, scen, inspiciering eller teknisk samordning. Kraven för att komma in är grundläggande och särskild behörighet för högskolestudier. Urvalet sker i olika steg med intervjuer och testuppgifter. Utbildningen har endast fyra platser och antagning sker vartannat år. I den här branschen handlar mycket om kontakter och gärna att man gör praktikjobb.

  Behörighetskrav för Inspicient

  Behörighet bestäms av arbetsgivaren då man lär sig yrket på arbetsplatsen. Här läser du mer om arbetsplatsupplärning.

  Studera till Inspicient utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli inspicient i Norge.

  Specialisering och inriktningar

  En Inspicient kan inrikta sig på att till exempel blir Scenmästare som är arbetsledare för scenteknikerna på en teater och ansvarar för scenernas funktion och tekniska utrustning, liksom för vård och underhåll av scenteknisk utrustning och materiel.

  Skillnad mot liknande yrken

  Se även Rekvisitör och attributör som arbetar med olika moment inom teater och film när det gäller de praktiska detaljerna, hitta rätt kläder för tidsepoker och möbler på scen.

  Stipendier för Inspicient

  Vi saknar information om stipendier för inspicienter.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en inspicient:
  27 000 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Film & Performance, 1 - 3 år – Regent’s University, STUDIN – Study International

  Regent’s University erbjuder studier på den högsta nivån i en internationell miljö där du som student är i fok...

  London

  Acting for Film, 1-2 år – Prague Film School, STUDIN – Study International

  Utbildningen fokuserar på skådespel för film där du utbildas i teknik, screen acting, filmproduktion, rösttekn...

  Prag

  Piraja