Vad är och gör en Inkassohandläggare?
Inkassohandläggaren är ombud mellan en fordringsägare, en borgenär, och någon som står i skuld till fordringsägaren, en gäldenär. Arbetet som Inkassohandläggare handlar om många olika slags ärenden från obetalda fakturor och leasingavtal till obetalda hyror eller en skuldförbindelse, så kallad revers som förfallit till betalning. En del uppdrag går snabbt att lösa, andra tar längre tid.
Ibland kontaktar gäldenären inkassohandläggaren och vill göra en betalningsuppgörelse, kanske lägga upp en plan för månadsinbetalningar. Då lägger man upp betalningsplanen tillsammans med honom och bevakar att pengarna kommer in varje månad. Om det inte blir någon uppgörelse kan uppdragsgivaren begära att kronofogdemyndigheten försöker få in pengarna. Inkassohandläggaren sköter då den kontakten.
Om det blir rättslig tvist av ett ärende ska en ansökan om stämning lämnas till tingsrätten. Detta handläggs ofta av en jurist eftersom parterna så småningom kallas till förhandling. Som Inkassohandläggare kan man vara behjälplig den jurist som hanterar ärendet i domstol.
Att kräva in pengar är känsliga ärenden och man får räkna med att få möta upprörda gäldenärer. Det är viktigt att ha en förmåga att skapa en bra relation både med gäldenärerna och med uppdragsgivarna. Att kunna lösa problem och fatta snabba beslut är bra egenskaper för en inkassohandläggare och i alla parters intresse. Inkassohandläggaren måste också kunna uttrycka sig väl både skriftligt och muntligt.
En Delgivningsman delger personer och företag brev och andra handlingar från polis, domstol och andra myndigheter eller företag. Det kan vara förelägganden om betalning av skulder, kravbrev, uppsägningar och andra viktiga meddelanden, som i regel lämnas vid personligt besök. I arbetet ingår också att registrera uppdrag i datasystem och att söka i uppgifter om personer, adresser och tillgångar.
Arbetsuppgifter
En Inkassohandläggare har många kontakter med båda parter i en finansiell transaktion. I arbetsuppgifterna ingår
- kontakt per telefon och brev med gäldenärer, uppdragsgivare, ombud och myndigheter
- registrera ärende
- skicka ut inkassokrav
- eventuellt gå vidare i ärendet vid utebliven betalning
- kontrollera individers kreditförmåga
- samla information från olika myndigheter, register och kreditupplysningsföretag
- handskas med människor i olika situationer
Var arbetar man?
Inkassohandläggare finns inom bank, finans- och kreditinstitut samt på inkassobolag. Inkassohandläggare finns också i alla små och stora företag som bedriver egeninkasso. En del Inkassohandläggare är anställda hos bemanningsföretag och blir uthyrda till olika arbetsplatser. En Delgivningsman kan vara anställd hos polisen, hos en kronofogdemyndighet eller i ett privat företag. Anställda hos polisen och kronofogden kallas stämningsmän. I arbetstiden kan ingå arbete på kvällar och helger.
Videointervju med en Inkassohandläggare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Inkassohandläggare
Lägsta utbildningskravet är gymnasieutbildning men ofta krävs högskoleutbildning för att arbeta som inkassohandläggare.
Att studera till Inkassohandläggare
Juridisk översiktskurs inom högskolan kan vara en merit. För vissa kvalificerade tjänster som inkassohandläggare efterfrågas mer omfattande juridisk utbildning.
Behörighetskrav för Inkassohandläggare
Behörighetskraven för utbildningar till Inkassohandläggare, det vill säga jurist, på högskolenivå hittar du i områdesbehörighet A1. En gymnasieutbildning kan dock räcka.
Studera till Inkassohandläggare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli inkassohandläggare i Norge.
Specialisering och inriktningar
Man kan även arbeta som Delgivningsman hos polisen eller kronofogdemyndighet en eller så kan man inrikta mot att arbeta med en bestämd kund, till exempel en hyresvärd för att sköta om betalningar för hyra eller andra utgående räkningar.
Skillnad mot liknande yrken
Jämför med Kronoinspektör som är anställd på myndigheten Kronofogden för att driva in betalningar.
Stipendier för Inkassohandläggare
Vi saknar information om stipendier för inkassohandläggare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Lön & Löneutveckling
25 500 kronor per månad
Källa: SCB