https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Ingenjör

 • Ingenjör inom maskinteknik (Maskiningenjör) – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Maskiningenjör samt relaterad information om hur mycket en Maskiningenjör tjänar i lön, hur det är att jobba som Maskiningenjör, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Maskiningenjör utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Maskiningenjör?

  Många av våra produkter, som exempelvis fordon, hushållsmaskiner och tekniska produkter är konstruerade av Maskiningenjörer. Maskiningenjör kallas övergripande de ingenjörer som konstruerar och producerar samtliga av våra tekniska produkter. Maskinteknik är en blandning av teknik och vetenskap och grundar sig på klassisk mekanik. En Maskiningenjör får ta en stor praktiskt del i utvecklingen. Man har en bred utbildning som kan leda till flera olika yrkesval.

  Som Maskiningenjör inom tillverkningsindustrin tar man ansvar för val av material, produktionssätt och vilken utrustning som används. De val du gör måste anpassas till miljön, företagets ekonomiska resurser och vilken kompetens som finns att tillgå. Maskiningenjören arbetar i tillverkningsprocessen och ansvarar för moment från ritning och prototyp till test och kommer på den bästa tekniska lösningen inom produktionsutvecklingen av en produkt.

  Arbetsuppgifter

  En Maskiningenjör kan ha ansvar för ett brett område inom produktion, konstruktion, kvalitet, produktutveckling. Maskiningenjörer inom tillverkningsindustrin kan arbeta på både små och stora företag som konstruktör, beräkningsingenjör, projektledare eller med teknisk driftsledning, underhåll, forskning, försäljning, inköp eller som produktutvecklare.

  Var arbetar man?

  Maskiningenjörer kan jobba med allt från projektledning till att vara expert inom extrema maskinkonstruktioner och finns i många olika slags företag, men en stor bransch är verkstadsindustrin. Många maskiningenjörer gör också utredningar av olika slag inom industrin, till exempel inom miljövårdsområdet. Man kan även inom utbildningsområdet eller som konsult.

  Videointervju med en Maskiningenjör

  Vilken utbildning krävs för att bli Maskiningenjör

  Det finns över 200 ingenjörsutbildningar på olika nivåer och med olika inriktningar. Det finns ett 30-tal skolor som erbjuder civilingenjör- och/eller högskoleingenjörs utbildningar. Civilingenjörsutbildningar är fem år medan högskoleingenjörsutbildningen är tre år. Man kan även läsa in ett behörighets kompletterande tekniskt basår på de tekniska högskolorna.

  Att studera till Maskiningenjör

  Antingen väljer du en inriktning redan från början eller så väljer du öppen ingång vilket betyder att du läser samma grundläggande kurser som övriga civilingenjörsstudenter och efter ett år väljer inriktning som till exempel mekatronik, mekanik eller matematik.

  Behörighetskrav för Maskiningenjörer

  Behörighetskraven för utbildningar till Maskiningenjör hittar du i områdesbehörighet A9.

  Studera till Maskiningenjör utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Maskiningenjör i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Det finns magister- och masterprogram som är lämpade för maskiningenjörer, klicka på "Magister/Master" till vänster för att se alternativ.

  Specialisering och inriktningar

  En Maskiningenjör kan rikta in sig mot att arbeta med exempelvis från konstruktion av maskiner eller service och underhåll inom produktionen.

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför med Produktionsingenjören som söker lösningar inom logistiken i produktionen och Utvecklingsingenjör som arbetar med att säkerställa krav som ställs på produktutvecklingen.

  Stipendier för Maskiningenjörer

  Läs mer om stipendier under civilingenjör

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram för ingenjörer

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en maskiningenjör:
  40 700 kronor per månad

  Gäller de som studerat fem år. Källa: SCB

  ...
  Elektroteknik, Högskolan på Åland

  Vårt elektroteknikprogram vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och gillar utmaningar inom matematik...

  Mariehamn

  Maskinteknik, Högskolan på Åland

  Maskinteknik är utbildningsprogrammet för dig som är intresserad av sjöfart, maskinteknik och stora motorer. I...

  Mariehamn

  Maskiningenjör (Co-op), Högskolan i Gävle

  Maskiningenjörsutbildningen är genom sin bredd en bra plattform för en lång rad befattningar inom de flesta br...

  Gävle

  Piraja