Vad är och gör en Hovmästare?
En hovmästare är arbetsledare för serveringspersonalen och organiserar deras arbete. Hovmästaren arbetar med schemaläggning och ser till att tillräckligt med personal finns vid varje arbetspass.
Som Hovmästare tar man emot förbeställningar och sköter arrangemanget vid till exempel större festmåltider. Att skriva ut menyer kan också ingå i arbetet. Man tar emot bordsbokningar och placerar gästerna så att restaurangen utnyttjas så effektivt som möjligt.
Hovmästaren rycker ofta in och hjälper den övriga serveringspersonalen när det är mycket att göra. För att gästerna ska bli nöjda och önskemål angående mat och dryck ska bli uppfyllda krävs också ett gott samarbete med övrig restaurangpersonal i kök och bar.
På vissa arbetsplatser är ljudnivån hög och bullrig. Arbetet medför ofta tunga lyft vilket i längden kan vara ansträngande för rygg, nacke, skuldror och ben.
Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. En del Hovmästare arbetar dagtid men oftast har man schemalagda arbetstider med kvälls- och helgarbete. I arbetsuppgifterna kan ingå att stämma av alla kassor efter arbetsdagens slut samt ansvara för stängningen av restaurangen.
Arbetsuppgifter
Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är bra egenskaper för en Hovmästare som tar emot restauranggästerna när de kommer, men dessutom kan man räkna att arbeta med att
- visa gäster till bordet
- dela ut menyn och vinlistan
- ge råd om maträtter och vin
- informera om rätter tillagade för specialkost
- viss servering
- se till att arbetet med serveringspersonal flyter bra
Var arbetar man?
Inom restaurangbranschen på större eller mindre restauranger. Man kan även arbeta i restauranger på båtar.
Videointervju med en Hovmästare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Hovmästare
Utbildning till servitör/servitris finns inom gymnasieskolan på Hotell- och restaurangprogrammet, inriktning restaurang och måltidsservice.
Att studera till Hovmästare
Många Hovmästare har gått den långa vägen inom restaurangbranschen. För att bli Hovmästare krävs erfarenhet från serveringsarbete. Det är relativt vanligt att man lärs upp till hovmästare på arbetsplatsen.
Behörighetskrav för Hovmästare
Eftersom hovmästare utbildas på gymnasiet gäller behörighetskraven för gymnasiet.
Studera till Hovmästare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Hovnästare i Norge på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
En Hovmästare kan avancera i karriären till att bli Restaurangchef och ha det övergripande ansvaret för restaurangen. Som Restaurangchef är man budgetansvarig, ansvarar för inköp samt att anställa serveringspersonal På större restauranger och hotell är källarmästaren den högsta budgetansvariga chefen för restaurangverksamheten. En källarmästare kallas Food & Beverage Manager.
Skillnad mot liknande yrken
En Sommelier är en specialiserad vinkypare som rekommenderar vin och andra drycker till maten. Att köpa in viner och andra drycker till restaurangen och skriva vinlistor samt att utbilda personalen ingår i arbetet.
Stipendier för Hovmästare
Vi saknar information om stipendier för hovmästare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.