Vad är och gör en Hjälpmedelstekniker?
Ett stort antal människor med funktionshinder behöver hjälpmedel av olika slag i sitt dagliga liv. Det kan vara hjälpmedel för förflyttning, exempelvis rullstolar eller för att klara hemarbetet, exempelvis arbetsstolar eller hygienhjälpmedel.
Som Hjälpmedelstekniker arbetar man med service, underhåll och anpassning av sådana hjälpmedel. Man arbetar även med anpassning av arbetsplatser.
Arbetsuppgifterna kan variera i svårighetsgrad, självständighet och grad av ansvar. De som har mer kvalificerade uppgifter kallas ibland Hjälpmedelsingenjör. Arbetet kan då vara inriktat på konstruktion eller ett speciellt arbetsområde som exempelvis medicintekniska behandlingshjälpmedel.
Konstruktörer ritar och utvecklar hjälpmedel. Sedan tillverkar de dem och anpassar dem till den funktionshindrade och dennes miljö. Ofta ska de också sköta reparation och annan service av hjälpmedel.
När man utvecklar hjälpmedlet sker det i nära samarbete med den som ska använda det. Det är därför mycket viktigt att man inte bara är intresserad av tekniken, utan även av människorna som ska använda den.
Hjälpmedelstekniker samverkar i arbetet med exempelvis arbetsterapeuter, sjukgymnaster och annan vårdpersonal och måste därför ha förmåga att samarbeta.
Arbetsuppgifter
Hjälpmedelstekniker är tekniskt kunniga och kunna arbeta med människor i olika situationer. Huvudsakligen arbetar de med att
- ritar konstruera och skräddarsy olika hjälpmedel för funktionshinder
- bedöma och anpassa arbetsplatser
- reparera och underhålla hjälpmedel
Var arbetar man?
De är anställda antingen av ett företag som tillverkar och utvecklar hjälpmedel eller vid någon av landets hjälpmedelscentraler, som drivs av landstingen. En del hjälpmedelscentraler drivs idag av privata företag på uppdrag av landstingen. Även en del kommuner har börjat bygga upp hjälpmedelscentraler. Hjälpmedelsteknikerns arbetsplats är verkstaden, men de som sysslar med service tillbringar en stor del av arbetstiden ute hos de människor som använder hjälpmedlen. Därför är körkort ett vanligt krav.
Videointervju med en Hjälpmedelstekniker
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Hjälpmedelstekniker
Hjälpmedelsingenjören har oftast högskoleutbildning. Kunskap i medicin är ett plus.
Utbildningsvägen till ett yrke som Hjälpmedelstekniker kan variera och ha olika studielängd. Ofta krävs grundläggande behörighet för högskolestudier och ibland även särskild behörighet. Utbildningar för Högskoleingenjörer i elektronik och datateknik finns på flera platser i landet. Efter att ha arbetat som Tekniker/ingenjör i tre år kan man ansöka om certifiering i hjälpmedelsteknik.
Att studera till Hjälpmedelstekniker
En ingång kan vara att gå gymnasieskolans Industriprogram, Fordonsprogram eller Teknikprogram. För den som vill specialisera sig mot elektronik finns gymnasieskolans Elprogram med inriktning elektronik.
Behörighetskrav för Hjälpmedelstekniker
Behörighetskraven för utbildningar till Hjälpmedelstekniker, det vill säga högskoleingenjör inom datateknik, hittar du i områdesbehörighet A8.
Studera till Hjälpmedelstekniker utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli hjälpmedelstekniker i Norge.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Läs mer under ortopedtekniker för passande magister- och masterprogram
Specialisering och inriktningar
Eftersom många hjälpmedel har en komplex uppbyggnad med både mekanik och elektronik har man stor nytta av att ha en bred kompetens inom det tekniska området. Man kan vara specialiserad, antingen mot mekanik eller mot elektronik. Man måste vara händig och tycka om att jobba med små detaljer. Det är en fördel om man har kunskap om datorteknik som används i många moderna hjälpmedel för funktionshindrade.
Skillnad mot liknande yrken
Liknande yrke är Ortopedingenjör där man med hjälp av teknik tillverkar ortopedtekniska hjälpmedel på en ortopedteknisk avdelning vid ett sjukhus eller vid ett ortopedtekniskt företag.
Stipendier för Hjälpmedelstekniker
Vi saknar information om stipendier för hjälpmedelstekniker.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.