https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Hippolog – Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Hippolog samt relaterad information om hur mycket en Hippolog tjänar i lön, hur det är att jobba som Hippolog, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Hippolog utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad är och gör en Hippolog?

Hästnäringen är under stark utveckling och förändring. Denna förändringsprocess sker inom de flesta näringar och ska inte ses som ett hot utan som en naturlig del i en utvecklingscykel för en bransch och där Hippologer professionellt jobbar uteslutande med hästar. Det är en utmaning i sig att framtidsspana och finna de områden som kan utvecklas och förändras. Aveln är ett annat exempel inom hästnäringen där man på kort tid gått från att ha hingstar på station till att i allt högre grad sända fryst sperma per post. Denna förändring har givit upphov till flera nya yrkesroller och behov av kompetenser.

Arbetsuppgifter

En Hippolog arbetar med alltifrån utbildning av hästar till personalfrågor, möjlighet att bedriva undervisning och driva ridskoleverksamhet, träna hästar och driva ett galopp- eller travstall.

Var arbetar man?

Hippologer arbetar som ridlärare, stallchefer, lärare på naturbruksgymnasier eller som tränare. Hippologer verkar även inom forskning, som verksamhetschef på hästanläggning, eller andra uppdrag inom foder- och tillbehörsbranschen är vanligt förekommande.

Videointervju med en Hippolog

Ingen videointervju för tillfället

Vilken utbildning krävs för att bli Hippolog

Hippologprogrammet är Sveriges enda universitetsutbildning inom häst. Programmet omfattar 180 högskolepoäng och leder till en kandidatexamen med huvudområdet hippologi. Hippologprogrammet vid SLU har utvecklats från ett tvåårigt till ett treårigt program. För att bli antagen till hippologprogrammet krävs dock antagningsprov där förmågan att hantera, rida eller köra häst testas.

Att studera till Hippolog

Utbildningen finns med tre inriktningar, Travhäst, Islandshäst och Ridhäst och ges vid Hästnäringens tre riksanläggningar Flyinge, Strömholm och Wången. Programmet ger dig breda och fördjupade kunskaper om hästen och hästrelaterad verksamhet samt gör dig förberedd att möta arbetslivet inom hästbranschen. Unikt för programmet är integrationen mellan teori och praktik.

Behörighetskrav för Hippologer

Behörighetskraven för utbildningar till Hippolog hittar du i områdesbehörighet A14.

Studera till Hippolog utomlands

Mer information inom kort

Studier i Norge

Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli hippolog i Norge.

Specialisering och inriktningar

Hippologer klan till exempel. välja att inrikta sig mot ridning/ridlära, företagande, entreprenörskap, undervisningsmetodik/pedagogik, stuteri/avel & unghäst, hästens friskvård eller hästturism.

Skillnad mot liknande yrken

Mer information kommer snart.

Stipendier för Hippologer

Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

Lön & Löneutveckling

Året 2012 tjänade en hippolog:
31 900 kronor per månad

Källa: SCB

...