https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743840/us/euelsqftzxz6mksr5tje.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743954/us/g2tmr3ikniu9frxh5ahq.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Veterinär & Djurvård

 • Hästyrken– Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till ett Hästyrke samt relaterad information om hur mycket en som arbetar inom ett Hästyrke tjänar i lön, hur det är att jobba med ett Hästyrke, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till ett Hästyrke utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en som arbetar inom ett Hästyrke?

  Det finns ett antal direkt hästrelaterade yrken för den som är intresserad av att arbeta med hästar. Här är några yrken för de som vill arbeta med hästar:

  Hästskötare

  Hästskötare är ett viktigt yrke eftersom hästar och utrustning måste tas om hand och skötas på ett bra sätt. Yrket är dessutom en plattform för vidare utbildning inom hästsektorn. Man kan till exempel jobba på en ridskola eller som hästskötare inom trav- eller ridsport, hos tävlingsryttare eller i stall som avlar och säljer hästar. Man kan också arbeta med hästskötsel inom avels- och uppfödningssektorn.

  Ridlärare

  Ett av de vanligaste yrkena inom hästnäringen är Ridlärare, som återfinns framför allt inom området ridsport. Ridlärarens specialitet är att på bästa sätt ta hand om barn, ungdomar och vuxna som vill lära sig rida. Här står pedagogiken och samspelet mellan häst och människa i centrum. Ridläraren hjälper eleverna att ta till sig och utveckla sina kunskaper och färdigheter. En viktig del i jobbet är att anpassa undervisningen efter både häst och ryttare.

  Tränare

  Man kan också arbeta som Tränare, både inom ridsport och inom trav och galopp. Tränarens arbete skiljer sig från ridlärarens genom att tränaren oftast har fokus på ett ekipage åt gången. Tränarens verksamhet är också mer tävlingsinriktad. Ridläraren å andra sidan har många elever och fokus är på människan och ridlära, inte på tävlingsframgångar. För att få arbeta som tränare kan det krävas att man har licens och dessa finns på flera nivåer. Det är dessutom olika krav och utbildningar beroende på om man är tränare inom trav-, rid- eller galoppsport.

  Beridare och unghästutbildare

  Beridare och unghästutbildare är två andra yrken inom hästsektorn. Här handlar det också om utbildning, men då av hästar och inte av ryttare. Unghästutbildarens uppgift är att rida in och utveckla unga hästar som ännu kanske inte ens vant sig vid att hanteras av människor. Unghästutbildaren måste kunna se och tillvarata den unga hästens talanger. Steg för steg vänjs hästen vid att hanteras, sadlas, bära ryttare och förstå och lyda ryttarens kommandon. Unghästutbildarens arbete sträcker sig till hästens grundutbildningsnivå, medan beridaren tar vid och utbildar hästen på högre nivåer. Samtidigt finns det många uppgifter som båda yrkeskategorierna har, dels grundutbildning och inridning av hästen, dels att medverka vid inköp och försäljning av hästar om man exempelvis jobbar på ett stuteri. Det hör också till uppgifterna att träna och tävla med unghästarna för att de ska bli så bra meriterade som möjligt, eftersom detta ökar deras värde vid försäljning.

  Foderrådgivare

  Man kan också arbeta som Foderrådgivare med specialinriktning mot hästar. Hästar behöver liksom andra djur få i sig näringsämnen, vitaminer och mineraler i rätt mängd. Detta är foderrådgivarens specialitet. Man kan vara egen företagare eller vara anställd hos exempelvis fodertillverkare eller företag som arbetar med rådgivning, bland annat Hushållningssällskapen.

  Arbetsuppgifter

  Inom olika Hästyrken och beroende på inriktning kan man arbeta med skötsel, utbildning, träning, ryttare, näring och foder, försäljning. Entreprenörskap är viktigt inom delar av hästnäringen. Det är vanligt att vara egen företagare bland exempelvis hovslagare, tränare och inom tjänstesektorn. Vissa kommuner anlitar entreprenörer med häst för exempelvis sophämtning och gräsklippning i parker. Då kan man som egen företagare med rätt kunskaper och utrustning sälja sina tjänster. Inom travsektorn finns ett växande intresse för friskvård av hästarna. Även där behövs entreprenörskap för att exploatera möjligheterna att som egen företagare sälja sina tjänster om man har kunskaper inom området. Även inom hästturismen är entreprenörskap viktigt, likaså att vara serviceinriktad och kunna ta hand om sina gäster på ett bra sätt. Verksamhet inom området hästturism kan till exempel handla om att arrangera ritter på allt från några timmar till flera dagar.

  Var arbetar man?

  Personer som arbetar inom Hästyrken efterfrågas på stuterier, stall, ridskolor, trav- och galoppbanor. /p>

  Videointervju med en person som arbetar med hästar

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att jobba inom ett Hästyrke

  Grundläggande utbildning fås genom naturbruksprogrammet på gymnasiet, inriktning hästhållning. Det finns också friskolor med hästinriktning. Efter genomförd utbildning finns det vid flertalet skolor möjlighet att avlägga yrkesdiplomering för hästskötare. Det är också en plattform för vidare utbildning inom hästområdet.

  Att studera till Hästyrken

  För att bli ridlärare kan man gå flera olika vägar. Endera kan man studera vid Hästsportens folkhögskola eller på Hippologprogrammet vid Sveriges lantbruksuniversitet. För den som har tillägnat sig tillräckligt mycket kunskap genom yrkeserfarenhet finns möjlighet att avlägga yrkesprov genom Svenska ridsportförbundet och den vägen bli godkänd ridlärare.

  Behörighetskrav för Hästyrken

  Behörighetskrav varierar beroende på yrke/program.

  Studera till Hästyrken utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Hästyrken i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  Se stycket ovan " Vad är och gör en som arbetar inom ett Hästyrke?" för att få ett grepp om de olika inriktningarna när man vill jobba med hästar.

  Skillnad mot liknande yrken

  Se också Hippolog som jobbar professionellt med hästar och Hästskötare för att se mer om hur man kommer igång med att arbeta med hästar.

  ...
  Veterinärprogrammet, 6 år - Lithuanian University of Health Sciences LSMU, STUDIN – Study International

  Studera på Litauens största medicinska universitet som även har landets främsta medicinska forskningscenter! U...

  Flera orter

  Hippolog, Sveriges lantbruksuniversitet SLU

  Vill du skaffa dig en framtid i en växande bransch? Hästnäringen är i stort behov av kvalificerad och utbildad...

  Flera orter

  Piraja