https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743840/us/euelsqftzxz6mksr5tje.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743954/us/g2tmr3ikniu9frxh5ahq.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Veterinär & Djurvård

 • Hästskötare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Hästskötare samt relaterad information om hur mycket en Hästskötare tjänar i lön, hur det är att jobba som Hästskötare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Hästskötare utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Hästskötare?

  Hästskötaren har ett omväxlande arbete. Han eller hon utfodrar hästarna, till exempel med hö och havre, och ser till att de har vatten. Hästarna ska ryktas och deras hovar skötas om. Boxar, spiltor och stall ska hållas rena. Hästskötaren ser ofta också till att hästarna motioneras. Vid stuterier medverkar man ofta vid betäckningar och fölningar.

  Det är inte bara hästarna som ska vårdas. Utrustning som sadlar, selar, täcken och träns ska skötas. Hästskötaren rengör och lagar munderingen samt byter ut trasiga delar vid behov. Sköter man tävlingshästar ingår det i arbetsuppgifterna att förbereda dem inför transport och tävling. Flera av arbetsuppgifterna kan innebära tungt arbete, till exempel att bära foder och utrustning eller att köra ut spillning från stallet. Arbete i travstall eller hos tävlingsryttare med tävlingshästar innebär vanligtvis resor.

  Andra arbetsuppgifter kan vara att sköta enklare underhåll och reparationer av hagar, banor, byggnader och andra anläggningar. Hästskötare som arbetar vid ridskolor kommer i kontakt med hästintresserade barn och ungdomar. Hästskötare behöver kunskaper om djurens hälsa och skötsel. Man behöver också vara lyhörd för hur hästarna beter sig och känna till gällande regler för djurskydd. Som Hästskötare samarbetar man med stallchef, ridinstruktörer, ridelever, tränare, veterinärer, hovslagare samt häst- och stallägare.

  Arbetsuppgifter

  En Hästskötare fär man vara allt-i-allo i stallet och runt hästarna. Det är ett ganska tungt jobb som innefattar att bland annat att

  • sköta om sadlar, selar, täcken och träns
  • göra hästarna iordning för rytt
  • rykta hästar
  • skrapa hovar
  • utfordra hästar
  • göra rent boxar, spiltor och stall

  Var arbetar man?

  Hästskötare arbetar vanligtvis i travstall, galoppstall, ridskolor, handels- och utbildningsstall eller vid ett stuteri där man föder upp hästar. 

  Videointervju med en Hästskötare

  Vilken utbildning krävs för att bli Hästskötare

  På det treåriga Naturbruksprogrammet i gymnasieskolan kan man välja en inriktning av utbildningen mot hästhållning. Vid flertalet naturbruksskolor erbjuds möjlighet att avlägga yrkesdiplomering för hästskötare. Mer information om detta går att få genom Svenska Ridsportförbundet.

  Att studera till Hästskötare

  Hästskötare är ett bra genomgångs- och startyrke för andra yrken som har med hästskötsel att göra. Dessutom är det en merit att ha arbetat som Hästskötare.

  Behörighetskrav för Hästskötare

  Eftersom hästskötare utbildas på gymnasiet gäller behörighetskraven för gymnasiet.

  Studera till Hästskötare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Hästskötare i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  Hästskötare är ofta ett genomgångsyrke. Med vidareutbildning är det möjligt att arbeta som stallchef, ridinstruktör/ridlärare, travtränare eller hästutbildare.

  Skillnad mot liknande yrken

  Se också avsnittet Hästyrken där flera yrken beskrivs mer ingående.

  Stipendier för Hästskötare

  Vi saknar information om stipendier för hästskötare.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  ...
  Piraja