https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Pedagogik

 • Hantverkspedagog – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Hantverkspedagog samt relaterad information om hur mycket en Hantverkspedagog tjänar i lön, hur det är att jobba som Hantverkspedagog, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Hantverkspedagog utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Hantverkspedagog?

  En Hantverkspedagog använder man sina kunskaper i olika hantverk och konstformer för att skapa möten och kontaktytor med människor, ofta med dem som på något sätt behöver stöd i sin personliga utveckling. Hantverkspedagogiken utgår från att den skapande processen har stor betydelse för hur en människa kan ges resurser att utvecklas. Det gäller för pedagogen att kunna möta individen i den livssituation denne befinner sig i just nu.

  Genom många olika konstnärliga uttryckssätt, det kan till exempel vara målning, textilt tryck, väv, snickeri eller keramik kan hantverkspedagogen nå fram och bidra till ökad självkännedom och stärkt självförtroende. Hantverkets uttryck är ofta viktigare än kvalitén hos det som produceras. En människa som har svårt att uttrycka känslor kan istället få måla sitt självporträtt och kanske se sig själv på ett nytt sätt efteråt.

  En person som har svårt att uttrycka sig i ord kan måla som uttrycksform, en elev som inte lyckas lära sig engelska glosor ur en bok kan istället arbeta med händerna, skapa föremål i keramik och sedan minnas vad de heter. En autistisk person som har svårt för sociala relationer kan genom snickeri eller metallslöjd träna sig i att arbeta tillsammans med andra. Den som behöver stärka sin självbild kan måla sitt porträtt eller tova en bild av sig själv som barn.

  Arbetsuppgifter

  Som Hantverkspedagog behöver man vara förtrogen med många olika typer av hantverk, även om det varierar mellan olika arbetsplatser vilka tekniker som används. Arbetet är praktiskt och tydligt, och man arbetar med att

  • hantera mycket sociala kontakter
  • utveckla människor genom ett flertal hantverksaktiviteter till exempel teckning och målning, skulptur, textil form, keramik och vävning
  • jobba med utveckling i ett långsiktigt perspektiv
  • lägga upp personliga aktivitetsplaner

  Var arbetar man?

  De flesta Hantverkspedagoger arbetar inom kommunal verksamhet. Många återfinns inom rehabilitering eller daglig verksamhet för funktionshindrade eller äldre. Ett antal Hantverkspedagoger arbetar inom förskola, skola eller särskola, som slöjdlärare eller inom fritidsverksamheten. Några arbetar inom psykiatrin, med missbrukare eller inom kriminalvården. På senare tid har det blivit vanligare att Hantverkspedagoger startar eget företag, till exempel för att kunna ta uppdrag inom kulturområdet eller inom friskvård och rehabilitering.

  Videointervju med en Hantverkspedagog

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Hantverkspedagog

  Hantverkspedagoger utbildas bland annat på Nyckelviksskolan utanför Stockholm. Utbildningen, som är tvåårig och yrkesinriktad, innehåller bland annat materialkunskap i trä, metall, keramik, vävning, textiltryck och bild samt teoretiska kunskaper i pedagogik, psykologi och socialt arbete.

  Att studera till Hantverkspedagog

  I den yrkesinriktade utbildningen läser man även pedagogik, psykologi och socialt arbete.

  Behörighetskrav för Hantverkspedagoger

  Behörighetskravet för utbildningar till Hantverkspedagoger är en genomförd gymnasieutbildning.

  Studera till Hantverkspedagog utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan hitta relevanta utbildningar till hantverkspedagog i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  Hantverkspedagoger arbetar ofta antingen med barn i förskola, skola eller särskola eller med vuxna och specialiserar sig då på att arbeta med människor som har någon form av handikapp eller missbruksproblem.

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför med Fritidsledare som utvecklar människors möjligheter till en aktiv fritid eller Bildlärare som utvecklar förmågan att uttrycka sig med bildspråk.

  Stipendier för Hantverkspedagoger

  Vi saknar information om stipendier för Hantverkspedagoger.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en hantverkspedagog:
  25 300 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Levande verkstads pedagogutbildning, Södra Stockholms Folkhögskola

  En utbildning för hand, tanke och känsla. I Levande Verkstad får du möjlighet att släppa loss den skapande för...

  Stockholm

  Kvinnofridslinjen