https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Friskvård & Hälsa

 • Hälsovetare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Hälsovetare samt relaterad information om hur mycket en Hälsovetare tjänar i lön, hur det är att jobba som Hälsovetare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Hälsovetare utomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Hälsovetare?

  Hälsofrämjande arbete innebär att skapa stödjande miljöer och andra yttre förutsättningar för människors liv och verksamhet som bidrar till hälsa och välbefinnande. Det hälsofrämjande arbetet bedrivs också genom aktiviteter som riktas direkt mot individer och grupper. Viktiga arenor är skolan, arbetsplatsen och lokalsamhället. Kunskap i pedagogik med dess inriktning mot lärande och bildning, förändrings- och utvecklingsprocesser är en förutsättning för att kunna bedriva hälsofrämjande arbete. Utmärkande för en Hälsovetare är strategisk kompetens och en sammanhållen kunskap om hälsa och hälsoarbete.

  En Hälsovetare inom folkhälsoområdet kan analysera och påverka de bestämningsfaktorer som ökar människors hälsa. Kompetensen är värdefull inom arbetsområden såsom internationellt biståndsarbete, socialmedicin, folkhälsoarbete, hälso- och sjukvårdsfrågor, forskning och undervisning. Hälsovetare inom folkhälsoområdet kan till exempel arbete i en kommun med bland annat samhällsstruktur, levnadsvanor och arbetsmiljö.  Hälsovetare kan delas in i bland annat följande yrken

  Folkhälsoplanerare

  En Folkhälsoplanerare arbetar på grupp- och organisationsnivå inom landsting och kommun, exempelvis inom primärvården eller skolan med att organisera insatser riktade mot individens levnadsvanor, den fysiska miljön, sociala faktorer och arbetsmiljö. Läs om hur man utbildar sig till folkhälsoplanerare.

  Folkhälsosamordnare

  En Folkhälsosamordnare arbetar på organisations- och samhällsnivå med att samordna en regions eller ett läns folkhälsoarbete, genom till exempel utbildningar och kurser för politiker och utarbetande av gemensamma uppföljningsverktyg för folkhälsoarbete ingår i arbetsuppgifterna.

  Folkhälsostrateg

  En Folkhälsostrateg arbetar uteslutande på samhälls- och befolkningsnivå med strategiska folkhälsofrågor, oftast i en kommun, för att få in ett folkhälsoperspektiv i planeringen av samhället, till exempel vid byggandet av bostadsområden.

  Hälsovetare och idrott

  Hälsovetare som arbetar inom idrottsområdet kan utveckla verksamhet, grupper och individer utifrån perspektivet rörelse genom att planera och lägga upp idrottarnas prestationer, utbildning av tränare samt ansvar för budget och planering.

  Idrottskonsulent

  Idrottskonsulenten kan arbeta för en förening, ett idrottsförbund eller en organisation och har ansvar för ekonomi och marknadsföring, utvecklingsfrågor och projektledning, planering av konferenser, utbildningar och läger.

  Idrottstränare/Coach

  En Idrottstränare/coach kan arbeta på klubb-, distrikts- och elit-/landslagsnivå eller på idrottsgymnasium med individuella och/eller lagidrottare inom en mängd olika idrotter och arbetar både som ledare och instruktör.

  Hälsovetare inom hälsa och friskvård

  En Hälsovetare kan inom området hälsa och friskvård bidra med beteendevetenskaplig, pedagogisk och hälsovetenskaplig kompetens. Strategiskt arbete med implementering, projektledning, utveckling, samordning, utvärdering och hälsobokslut är förekommande arbetsuppgifter.

  Friskvårdskonsulent

  En Friskvårdskonsulent arbetar i stor utsträckning som anställd på större företag/organisationer, inom företagshälsovården eller som egen företagare. Läs om hur man utbildar sig till friskvårdskonsulent.

  Hälsopedagog

  Många Hälsopedagoger arbetar i större företag/organisationer såsom kommuner, till viss del även inom företagshälsovården.

  Hälsoutvecklare

  Framförallt arbetar Hälsoutvecklare i större företag och organisationer såsom kommuner, till viss del även inom företagshälsovården och i huvudsak med strategiska arbetsuppgifter såsom initiering, planering och uppföljning av hälsoprojekt

  Arbetsuppgifter

  En Hälsovetare kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, beroende på inriktning och arbeta både med förebyggande hälsa, människor som behöver lägga om livsstilen och leva hälsosammare eller med administration och marknadsföring.

  Var arbetar man?

  Hälsovetares folkhälsoarbete bedrivs genom kommuner, landsting, folkrörelser och centrala organ. Även många företag satsar på personalutveckling och friskvård. Eftersom delar i utbildningen ger ganska generella kunskaper, exempelvis om människan och hennes livsvillkor, och om förändring och lärande (ex. pedagogik), så kan du även söka arbeten som inte renodlat fokuserar på hälsa. Det kan vara utredningsinriktade arbeten som exempelvis finns inom försäkringskassan och socialtjänsten. Det kan också vara arbeten med mer pedagogisk profil som utbildningssamordnare eller arbeten som har med personal och personalutveckling att göra.

  Videointervju med en Hälsovetare

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli hälsovetare

  Hälsovetarprogram med inriktning mot hälsopromotion erbjuds på bl.a. Högskolan Väst och Göteborgs universitet. Programmen har olika benämning på olika utbildningsorter, exempelvis Folkhälsovetenskapligt program, Folkhälsopedagogiska programmet, Hälsoutvecklarprogrammet, Projektledarutbildning inriktning folkhälsovetenskap. Utbildningarna syftar främst till att förbereda hälsovetaren för det strategiska arbetet inom företag, organisationer, kommuner och landsting och ger en bred kompetens inom många områden.

  Att studera till Hälsovetare

  Utbildningen till Hälsovetare innehåller många grundläggande ämnen som folkhälsovetenskap, biomedicin, epidemiologi och socialpsykologi. Vid studietiden är det vanligt att man väljer ett område att fördjupa sig inom då det är en så pass bred utbildning. En annan fördel med den breda kompetensen man får efter att ha utbildat sig till hälsovetare är att man verkligen kan arbeta väldigt brett med hälsofrågor.

  Behörighetskrav för Hälsovetare

  För utbildningar till hälsovetare gäller grundläggande behörighet för högskolestudier.

  Studera till Hälsovetare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Hälsovetare i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Det finns magister- och masterprogram som är lämpade för hälsovetare, klicka på "Magister/Master" till vänster för att se alternativ.

  Specialisering och inriktningar

  Se med under stycket ovan "Vad är och gör en Hälsovetare?" för att få et grepp om de många inriktningarna och karriärvägarna som man kan välja.

  Skillnad mot liknande yrken

  Se även Hälsopedagog och Hälsocoach som arbetar med individer och deras hälsa.

  Stipendier för Hälsovetare

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Kompetensutveckling inom hälsoområdet

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en hälsovetare:
  24 400 kronor per månad

  Baserad på hälsoupplysare. Källa: SCB

  ...
  Social- och hälsovårdstjänster för framtida välfärdssamhälle, Arcada

  Masterutbildningen inom social- och hälsovårdstjänster för framtida välfärdssamhälle ger dig eftertraktade kom...

  633

  Sports, Nutrition, Fitness, 1 termin - 2 år – Santa Monica College, STUDIN – Study International

  Kursutbudet på Santa Monica College är brett och när du blir antagen kan du välja att läsa antingen en Associa...

  Santa Barbara

  Event, Sport and Health Management, 1 termin - 3 år - Edith Cowan University, STUDIN – Study International

  Edith Cowan University är ett modernt universitet med fokus på högkvalitativa studier och forskning där du får...

  Perth

  Certifierad Livsstils- och Kostcoach, Academy Online

  Brinner du för kostfrågor och vill hjälpa människor att göra livsstilsförändringar. Då har du hittat rätt utbi...

  Distansutbildning

  Logopedprogrammet, Karolinska Institutet

  Ämnet logopedi handlar om människans kommunikationsförmåga. Logopedprogrammet förbereder dig att arbeta med mä...

  Stockholm

  California State University - Monterey Bay, USA, Kilroy

  California State University, Monterey Bay (CSUMB) är beläget nära stränderna i vackra Monterey Bay. Monterey l...

  Flera orter

  Kandidatprogram i Nutrition, Stockholms universitet

  Kandidatprogrammet i nutrition har ett naturvetenskapligt/medicinskt fokus på ämnet nutrition och syftar till ...

  Stockholm

  Hälsa- och friskvårdspedagog, Humanistiskt Lärcentrum

  Med denna utbildning kommer du få kunskap och erfarenheter som du har stor nytta av både i ditt privatliv och ...

  Distansutbildning

  Idrottsvetenskapliga programmet - inriktning hälsofrämjande livsstil, Högskolan i Gävle

  Är du intresserad av idrott, hälsa och ledarskapsfrågor? Vill du vara med och utveckla antidopingstrategier i ...

  Gävle

  Diplomerad/Licensierad Livsstilsrådgivare, Bergklint education

  Bergklint education kan nu erbjuda en övergripande utbildning, som omfattar de viktigaste faktorerna, för att ...

  Stockholm

  Fortum-stortavla