Vad är och gör en Hälsovetare?
Hälsofrämjande arbete innebär att skapa stödjande miljöer och andra yttre förutsättningar för människors liv och verksamhet som bidrar till hälsa och välbefinnande. Det hälsofrämjande arbetet bedrivs också genom aktiviteter som riktas direkt mot individer och grupper. Viktiga arenor är skolan, arbetsplatsen och lokalsamhället.
Kunskap i pedagogik med dess inriktning mot lärande och bildning, förändrings- och utvecklingsprocesser är en förutsättning för att kunna bedriva hälsofrämjande arbete. Utmärkande för en Hälsovetare är strategisk kompetens och en sammanhållen kunskap om hälsa och hälsoarbete.
En Hälsovetare inom folkhälsoområdet kan analysera och påverka de bestämningsfaktorer som ökar människors hälsa. Kompetensen är värdefull inom arbetsområden såsom internationellt biståndsarbete, socialmedicin, folkhälsoarbete, hälso- och sjukvårdsfrågor, forskning och undervisning. Hälsovetare inom folkhälsoområdet kan till exempel arbete i en kommun med bland annat samhällsstruktur, levnadsvanor och arbetsmiljö.
Hälsovetare kan delas in i bland annat följande yrken
Folkhälsoplanerare
En Folkhälsoplanerare arbetar på grupp- och organisationsnivå inom landsting och kommun, exempelvis inom primärvården eller skolan med att organisera insatser riktade mot individens levnadsvanor, den fysiska miljön, sociala faktorer och arbetsmiljö. Läs om hur man utbildar sig till folkhälsoplanerare.
Folkhälsosamordnare
En Folkhälsosamordnare arbetar på organisations- och samhällsnivå med att samordna en regions eller ett läns folkhälsoarbete, genom till exempel utbildningar och kurser för politiker och utarbetande av gemensamma uppföljningsverktyg för folkhälsoarbete ingår i arbetsuppgifterna.
Folkhälsostrateg
En Folkhälsostrateg arbetar uteslutande på samhälls- och befolkningsnivå med strategiska folkhälsofrågor, oftast i en kommun, för att få in ett folkhälsoperspektiv i planeringen av samhället, till exempel vid byggandet av bostadsområden.
Hälsovetare och idrott
Hälsovetare som arbetar inom idrottsområdet kan utveckla verksamhet, grupper och individer utifrån perspektivet rörelse genom att planera och lägga upp idrottarnas prestationer, utbildning av tränare samt ansvar för budget och planering.
Idrottskonsulent
Idrottskonsulenten kan arbeta för en förening, ett idrottsförbund eller en organisation och har ansvar för ekonomi och marknadsföring, utvecklingsfrågor och projektledning, planering av konferenser, utbildningar och läger.
Idrottstränare/Coach
En Idrottstränare/coach kan arbeta på klubb-, distrikts- och elit-/landslagsnivå eller på idrottsgymnasium med individuella och/eller lagidrottare inom en mängd olika idrotter och arbetar både som ledare och instruktör.
Hälsovetare inom hälsa och friskvård
En Hälsovetare kan inom området hälsa och friskvård bidra med beteendevetenskaplig, pedagogisk och hälsovetenskaplig kompetens. Strategiskt arbete med implementering, projektledning, utveckling, samordning, utvärdering och hälsobokslut är förekommande arbetsuppgifter.
Friskvårdskonsulent
En Friskvårdskonsulent arbetar i stor utsträckning som anställd på större företag/organisationer, inom företagshälsovården eller som egen företagare. Läs om hur man utbildar sig till friskvårdskonsulent.
Hälsopedagog
Många Hälsopedagoger arbetar i större företag/organisationer såsom kommuner, till viss del även inom företagshälsovården.
Hälsoutvecklare
Framförallt arbetar Hälsoutvecklare i större företag och organisationer såsom kommuner, till viss del även inom företagshälsovården och i huvudsak med strategiska arbetsuppgifter såsom initiering, planering och uppföljning av hälsoprojekt
Arbetsuppgifter
En Hälsovetare kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, beroende på inriktning och arbeta både med förebyggande hälsa, människor som behöver lägga om livsstilen och leva hälsosammare eller med administration och marknadsföring.
Var arbetar man?
Hälsovetares folkhälsoarbete bedrivs genom kommuner, landsting, folkrörelser och centrala organ. Även många företag satsar på personalutveckling och friskvård.
Eftersom delar i utbildningen ger ganska generella kunskaper, exempelvis om människan och hennes livsvillkor, och om förändring och lärande (ex. pedagogik), så kan du även söka arbeten som inte renodlat fokuserar på hälsa. Det kan vara utredningsinriktade arbeten som exempelvis finns inom försäkringskassan och socialtjänsten. Det kan också vara arbeten med mer pedagogisk profil som utbildningssamordnare eller arbeten som har med personal och personalutveckling att göra.
Videointervju med en Hälsovetare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli hälsovetare
Hälsovetarprogram med inriktning mot hälsopromotion erbjuds på bl.a. Högskolan Väst och Göteborgs universitet. Programmen har olika benämning på olika utbildningsorter, exempelvis Folkhälsovetenskapligt program, Folkhälsopedagogiska programmet, Hälsoutvecklarprogrammet, Projektledarutbildning inriktning folkhälsovetenskap. Utbildningarna syftar främst till att förbereda hälsovetaren för det strategiska arbetet inom företag, organisationer, kommuner och landsting och ger en bred kompetens inom många områden.
Att studera till Hälsovetare
Utbildningen till Hälsovetare innehåller många grundläggande ämnen som folkhälsovetenskap, biomedicin, epidemiologi och socialpsykologi.
Vid studietiden är det vanligt att man väljer ett område att fördjupa sig inom då det är en så pass bred utbildning. En annan fördel med den breda kompetensen man får efter att ha utbildat sig till hälsovetare är att man verkligen kan arbeta väldigt brett med hälsofrågor.
Behörighetskrav för Hälsovetare
För utbildningar till hälsovetare gäller grundläggande behörighet för högskolestudier.
Studera till Hälsovetare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Hälsovetare i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Det finns magister- och masterprogram som är lämpade för hälsovetare, klicka på "Magister/Master" till vänster för att se alternativ.
Specialisering och inriktningar
Se med under stycket ovan "Vad är och gör en Hälsovetare?" för att få et grepp om de många inriktningarna och karriärvägarna som man kan välja.
Skillnad mot liknande yrken
Se även Hälsopedagog och Hälsocoach som arbetar med individer och deras hälsa.
Stipendier för Hälsovetare
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling inom hälsoområdet
Lön & Löneutveckling
24 400 kronor per månad
Baserad på hälsoupplysare. Källa: SCB