https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Grävmaskinförare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Grävmaskinförare samt relaterad information om hur mycket en Grävmaskinförare tjänar i lön, hur det är att jobba som Grävmaskinförare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Grävmaskinförareutomlands och mycket mer. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Grävmaskinförare?

  Inom byggbranschen delas maskiner in i två undergrupper. Dels jordförflyttningsmaskiner som används för att gräva och flytta bland annat jord och schaktmassor, dels kranar som används vid lyft. De som kör dessa maskiner kallas med ett gemensamt namn för Grävmaskinförare.

  Dagens grävmaskiner är tekniskt mycket avancerade med datorstyrning och hög kapacitet. Som Grävmaskinförare tillbringar man största delen av sin arbetstid i hytten på sin maskin. En grävmaskin kan vara hjul- eller banddriven och kan förses med olika redskap som till exempel skopor för olika grävuppgifter, gripklo, eller hammare för att krossa sten. Grävlastaren är en mindre typ av grävmaskin som förutom grävaggregatet även har en lastskopa i fronten.

  Arbetet är självständigt men kräver samtidigt att man kan samarbeta med övrig personal på arbetsplatserna. Arbetsuppgifterna kan kräva stor precision i manövreringen av maskinen. Det gäller att vara uppmärksam på omgivningen eftersom det ofta finns andra människor omkring maskinen. Det är också viktigt att känna till vad som finns i marken där man gräver så att inga befintliga kablar eller rör förstörs.

  För att göra sitt jobb på rätt sätt kan det också krävas att Grävmaskinföraren kan utföra enklare beräkningar. Det kan till exempel krävas när en husgrund ska grävas för att den ska hamna på rätt djup i förhållande till marknivån. Man bör ha god fysik eftersom grävmaskinförare även hjälper till med jobb utanför maskinen när det behövs.

  Arbetsuppgifter

  Arbetsuppgifterna för en Grävmaskinförare är många och skiftande. Det kan till exempel handla om att

  • gräva ut en grund vid ett husbygge
  • gräva diken
  • gräva ner kablar och rör
  • arbeta vid vägbyggen
  • köra grävmaskiner mellan olika arbetsplatser
  • transportera maskiner på trailer
  • sköta underhåll och utföra enklare reparationer

  Var arbetar man?

  Det är vanligt att Grävmaskinförare är egna företagare, men de kan också vara anställda av exempelvis bygg- och anläggningsföretag.

  Videointervju med en Grävmaskinförare

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Grävmaskinförare

  Utbildning till Maskinförare finns inom gymnasieskolan på Byggprogrammet, inriktning Anläggning. Lokala inriktningar till maskinförare finns också inom Fordonsprogrammet på några orter i landet.

  Att studera till Grävmaskinförare

  Efter utbildningen på tre år är man anställd som lärling vid ett företag och får lärlingslön. Efter ungefär 1,5 år som lärling kan man göra sitt yrkesteoretiska prov. När detta är godkänt får man sitt yrkesbevis som maskinförare.

  Behörighetskrav för Grävmaskinförare

  Eftersom grävmaskinförare utbildas på gymnasiet gäller behörighetskraven för gymnasiet.

  Studera till Grävmaskinförare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan hitta relevanta utbildningar till grävmaskinförare i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  Att som Maskinförare behärska ofta flera olika maskintyper, exempelvis grävmaskin, lastmaskin och dumper ökar chanserna att ha jobb hela året. Maskinföraryrket är annars säsongsbetonat och säsongen skiftar beroende på var man bor. Långt norrut är till exempel snöröjning en stor uppgift på vintern när man fortfarande kan gräva i södra delarna av landet.

  Skillnad mot liknande yrken

  Se också Lastmaskinförare som arbetar på byggarbetsplatser med till exempel lastning, schaktning, virkeshantering och snöröjning.

  Stipendier för Grävmaskinförare

  Vi saknar information om stipendier för grävmaskinförare.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en grävmaskinförare:
  26 500 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Fortum-stortavla