Vad är och gör en Gjutare?
Gjutning innebär att smält metall hälls i en form där den får stelna. Formen kan antingen vara en engångsform eller en permanent form. Vid formgivning av inre hålrum i gjutgodset används så kallade kärnor. Handformning och maskinformning hör till gruppen engångsformar. Pressgjutning och kokillgjutning är två av metoderna i gruppen permanenta formar. Modellerna tillverkas av modellsnickare (trä) eller verktygsmakare (metall). Lämpliga metaller för gjutning är exempelvis gråjärn, segjärn, gjutstål samt aluminium- och magnesiumlegeringar.
När ett gjuteri får ett uppdrag baserat på sandgjutning börjar arbetet med att framställa, eller beställa, en modell. Modellen är vanligtvis av trä. På basis av denna modell tillverkas sandformar och sandkärnor (se nedan) där harts tillsätts för att ge sanden stabilitet. Den som arbetar med detta kallas för Maskinformare eller Kärnmakare. Form och kärna limmas samman och hål lämnas för påfyllning av smält metall. Då tar Smältaren vid och fyller formen med denna smälta metall. När metallen stelnat, avlägsnas formen och renseriarbetaren tar över det gjutna stycket för eventuell skäggning, gradning, slipning, kulblästring, sågning och avsyning. Därefter är gjutgodset klart för leverans. Mycket ofta sker sedan fortsatt bearbetning av gjutgodset, exempelvis borrning, fräsning eller svarvning, i en mekanisk verkstad.
Det mesta kan faktiskt gjutas, olika produkter och allt från motorblocket till en bil, en kyrkklocka, en metalldetalj för industrin, allt från pyttesmå detaljer till enorma block som väger många ton och kräver speciell tungtransport.
Processtyrning och datorsimulering ingår i de gjuteritekniska processerna.
Arbetsuppgifter
Gjuterioperatörens arbetsmoment är vanligtvis varierande som till exempel
- syssla med olika typer av gjutningar
- göra modeller
- formtillverkning, kärntillverkning, avgjutning
- efterbehandling och kontroll
- övervaka och styra olika maskiner
- programmering av maskiner
Var arbetar man?
En Gjutare arbetar inom industrin och på ett gjuteri som kan vara en underleverantörer till bland annat verkstads-, bil-, elektronik- och byggnadsindustrin.
Videointervju med en Gjutare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Gjutare
En lämplig basutbildning för den som vill bli gjutare kan vara det treåriga Industriprogrammet inom gymnasiet.
Swerea SWECAST erbjuder även kortare utbildningar inom branschens alla olika teknikavsnitt fär vidareutbildning för den som redan är gjutare.
Att studera till Gjutare
En vanlig utbildningsväg är att börja som lärling. Då lär man sig genom praktiskt arbete och via kortare kurser som branschen anordnar.
Behörighetskrav för Gjutare
Eftersom gjutare utbildas på gymnasiet gäller behörighetskraven för gymnasiet.
Studera till Gjutare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli gjutare i Norge.
Specialisering och inriktningar
Som Gjutare kan mam också arbeta med specialiserade områden inom gjutning, till exempel som maskinformare samt kärnmakare
Skillnad mot liknande yrken
Se även Processoperatör inom tillverkande industri som bevakar och styr processer via ett antal datorer i kontrollrummet.
Stipendier för Gjutare
Vi saknar information om stipendier för gjutare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Lön & Löneutveckling
26 900 kronor per månad
Avser gjutare inom betongvaruindustrin.Källa: SCB