Här hittar du information om hur man utbildar sig till Fotterapeut samt relaterad information om hur mycket Fotterapeut tjänar i lön, hur det är att jobba som Fotterapeut, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Fotterapeututomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.
Vad är och gör en Fotterapeut?
Fotterapeutens vanligaste arbetsuppgift är att ge fotbehandling som börjar med ett fotbad. Därefter klipper de naglar, rensar nagelband, tar bort förhårdnader och behandlar liktorn och hudsprickor. Fotterapeuten använder olika instrument som till exempel skalpell, nageltång och fotfil.
Förhårdnader slipas bort manuellt eller med en elektrisk apparat. Att lägga olika slags förband och avlastningar ingår också i arbetet liksom att ge fotmassage, behandla vårtor och nageltrång.
De flesta Fotterapeuter är egna företagare och arbetar antingen på uppdrag av kommuner och landsting eller har en egen mottagning. På kommunens eller landstingets uppdrag kan de arbeta på sjukhus, servicehus, vårdcentraler och inom friskvården.
I arbetsuppgifterna kan ingå att ge information till patienter, anhöriga och annan vårdpersonal och att dokumentera behandlingarna. Vissa behandlingar vid sjukdomstillstånd, till exempel diabetes, bör ske i samråd med läkare och kräver speciell utbildning.
Fotterapeuter kan ibland bedöma att en patient behöver andra behandlingar än vad Fotterapeuten kan ge och kan då remittera patienten till vårdcentral eller hudläkare.
Fotterapeuter arbetar med patienter inom hälso- och sjukvård och privatpersoner. De behandlar framförallt fötter hos patienter som har exempelvis diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, psoriasis och reumatiska sjukdomar samt äldre och funktionshindrade.
Arbetsuppgifter
En Fotterapeut kan ha olika arbetsuppgifter när de tar hand om en patient, mycket beroende på hur patientens fot mår, bland annat
- bedöma foten ur ett hälso- och sjukvårdsperspektiv
- ordinera behandling
- ge fotbad och fotbehandling
- klippa naglar
- rensa nagelband
- ta bort förhårdnader
- behandla liktorn, hudsprickor, vårtor, nagelsvamp och nageltrång
Var arbetar man?
Många Fotterapeuter är egna företagare och arbetar antingen på uppdrag av kommuner och landsting, på sjukhus, servicehus, vårdcentraler och inom friskvården eller så har de en egen mottagning för privata patienter.
Videointervju med en Fotterapeut
Vilken utbildning krävs för att bli Fotterapeut
Inom omvårdnadsprogrammet i gymnasieskolan finns möjlighet att läsa kurser i Fothälsovård. Utbildning till Fotterapeut finns inom Yrkeshögskolan eller vid privata skolor.
Att studera till Fotterapeut
Det är en fördel att ha utbildning eller erfarenhet av vårdyrke. Många patienter är gamla och sjuka.
I utbildningen får man lära sig om hur man behandlar fötter hos folk som har diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, psoriasis och reumatiska sjukdomar eller är funktionshindrade samt om kemiska preparat som används vid behandling.
Behörighetskrav för Fotterapeut
Eftersom foterapeuter utbildas på gymnasiet gäller krav på gymnasiebehörighet. För utbildningar på yh-nivå krävs behörighet för yrkeshögskolan.
Studera till Fotterapeut utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Fotterapeut i Norge på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
Antingen kan man som Fotterapeut prova på att ha egen mottagning. Eller arbeta på en privat klinik för hälso- och skönhetsvård eller så kan man specialisera sig inom sjukvården och då inom en särskilt sjukdomsbild.
Skillnad mot liknande yrken
En Hudterapeut arbetar med olika behandlingar men hudsjukdomar på ansikte och kropp.
Stipendier för Fotterapeut
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Frågor på studievägledningen relaterad till fotterapeut
Lön & Löneutveckling
En lediga jobb fotterapeut tjänade i genomsnitt 24 000 kr 2012 Källa: SCB
Arbetsmarknad & Framtidsutsikter
Arbetsförmedlingen bedömer att fotterapeuter möter en medelgod arbetsmarknad det närmaste året. Fotterapeuternas tjänster efterfrågas oavsett konjunkturläge och påverkas därför inte märkbart av den fortsatta lågkonjunkturen under 2013.
Arbetsmarknaden idag och ett år framåt
De flesta fotterapeuter är egenföretagare som arbetar på uppdrag av kommuner och landsting. De behandlar framförallt patienter inom hälso- och sjukvård, men även privatpersoner. De behandlar fötter hos patienter som har exempelvis diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, psoriasis och reumatiska sjukdomar samt äldre och personer med funktionsnedsättning. De ger även behandlingar för välbefinnande.
Fotterapeuten utför medicinska behandlingar som efterfrågas oavsett konjunkturläge. Det innebär att fotterapeuternas arbetsmarknad inte påverkas nämnvärt av den lågkonjunktur som förväntas fortgå under 2013.
Sammantaget bedömer Arbetsförmedlingen att det blir balans mellan efterfrågan och tillgång på fotterapeuter under 2013 och inledningen av 2014.
Möjligheten till jobb på 5-10 års sikt
Arbetsförmedlingen har inte gjort någon långsiktig bedömning på detta yrke.
Konkurrens
Låg innebär goda möjligheter att få jobb, hög innebär att det är svårt att hitta jobb inom yrket.

Prognos om 1 år

Prognos om 5 år

Prognos om 10 år