https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Teknik

 • Finmekaniker– Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Finmekaniker samt relaterad information om hur mycket Finmekaniker tjänar i lön, hur det är att jobba som Finmekaniker, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Finmekaniker utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Finmekaniker?

  Finmekaniker kan ha olika befattningar beroende på var man arbetar och med vad. Finmekaniker arbetar oftast med mekaniska produkter. De som arbetar mera med elektromekaniska produkter kallas ofta för instrumentmakare. Dessutom finns inom yrkesgruppen också hjälpmedelstekniker, tandtekniker och ortopedtekniker, tre yrken som har egna beskrivningar.

  Vanligast är att en konstruktör eller forskare utvecklar ett instrument eller en annan produkt, som Finmekanikern sedan tillverkar efter en ritning. De arbetar ofta självständigt efter anvisningar i en verkstad. Man måste kunna hitta praktiska lösningar på tekniska problem.

  Eftersom produkterna allt oftare består av en blandning av mekanik och elektronik arbetar Finmekaniker ofta med elektroniska detaljer. Instrumentmekaniker har arbetsuppgifter som är mer inriktade på att felsöka och reparera instrument, maskiner och styrsystem. Man kan vara specialiserad på vissa typer av instrument, till exempel elmätare.

  Arbetet som Finmekaniker kräver att man är händig och tycker om att arbeta med små detaljer. Det är också ett plus om man kan jobba självständigt och är beredd att ta ansvar för sitt arbete. En finmekanisk verkstad är oftast en relativt ren arbetsmiljö. Eftersom man jobbar med många olika maskiner är det viktigt att följa de säkerhetsföreskrifter som finns för hur de ska användas. När man jobbar med förstoringsglas eller lupp för att se små detaljer kan det vara ansträngande för synen. Det är också viktigt att man sitter rätt för att undvika problem med ryggen. Man arbetar med rostfria metaller som innehåller nickel, och den som har anlag för nickelallergi bör därför se upp.

  Arbetsuppgifter

  Man måste behärska de flesta maskiner och verktyg på en mekanisk verkstad. Det förekommer också att man har mer avgränsade arbetsuppgifter. Om man till exempel arbetar på företag som serietillverkar instrument kan man delta i tillverkningen eller svara för enbart slutjustering och slutprovning av instrumenten. Att ställa in och använda mätinstrument och göra elektriska installationer kan också ingå i arbetet. Som Finmekaniker har man många olika arbetsuppgifter till exempel

  • svarvning
  • fräsning
  • slipning
  • bänkarbete
  • montering

  Var arbetar man?

  Man arbetar på en mekanisk eller finmekanisk verkstad som erbjuder kvalificerade hantverkstjänster inom svets- och plåtarbeten, svarvning och fräsning samt legotillverkning av prototyper, formar, verktyg, valsar samt avancerade detaljer i små serier.  En Finmekaniker kan även arbeta inom vissa industrigrenar där arbetsuppgifterna behövs.

  Videointervju med en Finmekaniker

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Finmekaniker

  Vilken utbildning en finmekaniker behöver kan variera beroende på vilken inriktning i yrket man har tänkt sig att arbeta inom. Vanligast är dock att man behöver skaffa sig utbildning inom verkstadsteknik och mekanik (finmekanik) eller elektronik eller båda delarna. Utbildning i verkstadsteknik finns inom gymnasiets Industriprogram. Utbildning inom elektronik finns inom gymnasiets Elprogram. Vissa finmekaniker har också utbildning i ur- och mikroteknik. Det finns inom Hantverksprogrammet.

  Att studera till Finmekaniker

  Inom yrkeshögskoleutbildningen finns vidareutbildningar inom området exempelvis Industriell elteknik och elektronik. Yrkeshögskoleutbildningarna omfattar 2 års studier vid normal studietakt och leder till yrkeshögskoleexamen. För tillträde krävs grundläggande behörighet för högskolestudier.

  Behörighetskrav för Finmekaniker

  Eftersom finmekaniker utbildas på gymnasiet gäller behörighetskraven för gymnasiet.

  Studera till Finmekaniker utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli finmekaniker i Norge.

  Specialisering och inriktningar

  Det är ganska vanligt att en Finmekaniker specialiserar sig inom en viss gren av industri eller arbetsuppgift, till exempel kvalificerad CNC-svarvning och CNC-fräsning.

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför yrket med Låssmed, Urmakare och Hjälpmedelstekniker som alla är finmekaniker.

  Stipendier för Finmekaniker

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  ...
  Larm och Säkerhetstekniker, Teknikutbildarna

  En larm och säkerhetstekniker arbetar i allmänhet i ett elteknikföretag och huvudsysselsättningen är oftast in...

  Flera orter

  Hydraultekniker distans, ITH

  Nu erbjuder vi Dig en unik möjlighet att på 6 månader utbilda Dig till certifierad Montör, Underhållstekniker ...

  Flera orter

  Hydraulsystemtekniker, ITH

  Sök till Hydraulsystemtekniker och ta steget in i ett spännande framtidsyrke med oändliga möjligheter. Utbildn...

  Örnsköldsvik

  Fortum-stortavla