https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Fastighetsförvaltare - utbildning & information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Fastighetsförvaltare samt relaterad information om hur mycket Fastighetsförvaltare tjänar i lön, hur det är att jobba som Fastighetsförvaltare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Fastighetsförvaltare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad gör en Fastighetsförvaltare?

Fastighetsförvaltares arbete kan se mycket olika ut beroende på vilken typ av fastighet de är ansvariga för och på fastighetens storlek. De kan vara specialiserade på vissa delar av fastighetsförvaltningen eller ha ett övergripande ansvar.  Fastighetsförvaltarens arbetsuppgifter kan delas upp i teknisk och ekonomisk förvaltning. Med teknisk förvaltning menas planering av och ansvar för reparationer och underhåll, entreprenadupphandling, tillsyn av anläggningar, uppvärmning samt att städning och trädgårdsarbete sköts. Tekniska fastighetsförvaltare är ofta arbetsledare för driftspersonal, till exempel fastighetsskötare, som utför de olika praktiska sysslorna.

Med ekonomisk förvaltning menas ansvar för budget och budgetuppföljning. Ekonomiska fastighetsförvaltare förhandlar om lokalhyror och skriver hyreskontrakt. De kan också ha ansvar för bokföring och skattefrågor
. Fastighetsförvaltarens arbetsuppgifter kan delas upp i teknisk och ekonomisk förvaltning. Med teknisk förvaltning menas planering av och ansvar för reparationer och underhåll, entreprenadupphandling, tillsyn av anläggningar, uppvärmning samt att städning och trädgårdsarbete sköts. Tekniska fastighetsförvaltare är ofta arbetsledare för driftspersonal, till exempel fastighetsskötare, som utför de olika praktiska sysslorna.

Med ekonomisk förvaltning menas ansvar för budget och budgetuppföljning. Ekonomiska fastighetsförvaltare förhandlar om lokalhyror och skriver hyreskontrakt. De kan också ha ansvar för bokföring och skattefrågor med mera.

Arbetsuppgifter

Fastighetsförvaltarens arbetsuppgifter kan delas upp i två huvudgrupper: teknisk förvaltning och ekonomisk förvaltning. I arbetet ingår:

  • planering av och ansvar för reparationer och underhåll
  • entreprenad- och leverantörsupphandling
  • kontrollera anläggningar, uppvärmning samt att städning och trädgårdsarbete
  • ta arbetsledarrollen för övrig personal
  • budgetarbete och uppföljning
  • förhandla om lokalhyror
  • skriva kontrakt med hyresgäster.

Var arbetar man?

Fastighetsförvaltare är anställda av fastighetsägare på bostadsrättsföreningar, kommunala bostadsföretag och industri- och kontorslokaler.

Vilken utbildning krävs för att bli Fastighetsförvaltare

Beroende på vilken typ av arbetsuppgifter och även vilken grad av ansvar, krävs olika kompetenser. Med tanke på att arbetsuppgifterna hela tiden breddas och blir mer krävande kan det vara lämpligt med en högskoleutbildning i teknik eller ekonomi, gärna i kombination.

Att studera till Fastighetsförvaltare

När du studerar läser du allt inom teknisk förvaltning och ekonomisk förvaltning med fokus på arbetsledning, samt juridiska och ekonomiska frågor.

Behörighetskrav för Fastighetsförvaltare

Behörighetskraven för utbildningar till Fastighetsförvaltare varierar, det finns både yrkesutbildningar och YH-utbildningar inom området. En vanlig väg är att läsa ett högskoleprogram inom ekonomi, juridik eller teknik. För juridik gäller områdesbehörighet A1 och för ekonomi områdesbehörighet A4.

Studier i Norge

Du kan hitta relevanta utbildningar till fastighetsförvaltare i Norge på Søk Utdanning.

Specialisering och inriktningar

Kraven på kompetens ökar på grund av den nya tekniken för drift och miljöfrågor. Det är också sådana områden du kan rikta in sitt jobb ytterligare mot.

Skillnad mot liknande yrken

Fastighetsskötare kan även kallas fastighetsekonom, förvaltningschef, distriktschef eller områdeschef. Samtliga yrkesbeskrivningar arbetar med fastighetsmarknaden men med olika inriktning.

Lön & Löneutveckling

Året 2012 tjänade en fastighetsförvaltare:
35 300 kronor per månad

Källa: SCB

...