Vad är och gör en Färdigmatlagare?
En Färdigmatlagare producerar och lagar färdiga maträtter för at säljas till storhushåll eller matbutiker. De företag som producerar färdigmat består av olika avdelningar där man hanterar varierande arbetsuppgifterna lite beroende på vilka kunskaper man har. I produktionen är mycket mat tillverkad automatiserad. I övervakningsarbetet vid maskinerna ingår till exempel arbete med att fylla på råvaror och material samt att ställa maskinen efter den produkt som tillverkas.
De olika komponenterna so, ingår i en maträtt portioneras sedan vid olika stationer. En del mat vägs – vilket kan vara ett manuellt moment, medan andra ingredienser doseras av en maskin. När maträtten är färdig sätts locket på automatiskt och portionen fryses in.
Ett exempel är tillverkningen av kåldolmar. En lagom stor bit köttfärs stansas ut automatiskt medan kålen vägs manuellt. Kåldolmarna rullas sedan för hand innan de förpackas och fryses in. För att få upp tempot krävs övning och lite fingerfärdighet.
Arbetet sker ofta i arbetslag och deltagarna roterar mellan arbetsuppgifterna. Arbetet leds av en arbetsledare. Färdigmatlagare får också ta hand om administrativa arbetsuppgifter som att följa upp produktionen och skriva dagliga rapporter.
Det är noga med hygienen inom livsmedelsindustrin och därför bärs skyddskläder i produktionen. Arbetsmiljön kan ibland vara bullrig.Som färdigmatlagare kan man arbeta skift.
Arbetsuppgifter
En Färdigmatlagare arbetar både manuellt och att övervaka maskinerna i de olika momenten till färdig maträtt. De kan ha arbetsuppgifter, bland annat
- att fylla på råvaror och material samt att ställa maskinen
- koka råvaror
- göra såser och fyllningar
- portionera och väga
Var arbetar man?
En Färdigmatlagare arbetar inom produktionen i livsmedelstillverkningen antingen hos större butikskedjor som säljer färdigrätter i sina butiker eller inom livsmedelsproducerande industrin. .
Videointervju med en Färdigmatlagare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Färdigmatlagare
Inom gymnasieskolan finns utbildningar som leder till arbete med livsmedel på Restaurang och livsmedelsprogrammet.
Att studera till Färdigmatlagare
Upplärning sker på arbetsplatsen. Vid anställning är det meriterande med någon form av gymnasieutbildning inom livsmedelsområdet.
Behörighetskrav för Färdigmatlagare
Eftersom färdigmatlagare utbildas på gymnasiet gäller behörighetskraven för gymnasietp>
Studera till Färdigmatlagare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli färdigmatlagare i Norge.
Specialisering och inriktningar
Kompletterar man sin arbetslivserfarenhet som Färdigmatlagare med en storköksutbildning kan man arbeta med matlagning inom offentlig eller privat sektor på skola, förskola, sjukhus, personal eller lunchrestaurang.
Skillnad mot liknande yrken
Långt ifrån färdiglagat kanske, men för den matlagningsintresserade: jämför med en Kock lagar finmat på restaurang. Kocken har en grundutbildning som finns inom gymnasieskolans restaurang och livsmedelsprogram som ger en yrkesexamen.
Stipendier för Färdigmatlagare
Vi saknar information om stipendier för färdigmatlagare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Lön & Löneutveckling
24 100 kronor per månad
Källa: SCB