Vad är och gör en Familjerådgivare?
Äkta makar och sambos kan ibland hamna i en, som de ser det, olöslig konflikt och behöva samtal med en objektiv person som inte tar ställning för varken den ena eller den andra parten. Konflikter och problem kan uppstå av olika anledningar. Problem med ekonomin eller oenighet kring uppfostran av barnen kan utlösa en kris i familjen. Familjerådgivaren hjälper par som själva valt att söka hjälp. Dels kan det gälla problem i ett pågående förhållande, dels problem som uppstått i samband med att man valt att gå skilda vägar.
I arbetet träffar familjerådgivaren par för samtal med dem. Man försöker få klienterna att komma fram till vad problemen beror på, och kanske att försöka se dem ur ett nytt perspektiv. Uppgiften är inte att föreslå färdiga lösningar, utan att hjälpa klienterna att finna ett sätt att bearbeta sina svårigheter. Man ger råd och förslag på hur de kan gå vidare i sina försök att hitta en lösning.
Familjerådgivaren träffar sina klienter under ett antal samtal, i genomsnitt 5 till 8 gånger träffas man. Det förekommer dock situationer då man träffar de som söker hjälp betydligt fler gånger. Oftast är man ensam med paret under samtalen. Men är det barn inblandade är det dock vanligt att man tar hjälp av till exempel barnpsykolog, läkare eller andra yrkesgrupper.
Det som sägs under samtalen är belagt med sträng sekretess. Det innebär att man inte får föra det vidare.
I arbetet får man ta del av många svåra och jobbiga livssituationer. Detta kan upplevas som tungt. Därför ingår det också i arbetet att delta i handledning, men också att själv ge handledning åt sina arbetskamrater. Det kan vara en annan familjerådgivare, en psykolog eller psykoterapeut som håller i samtalen. Handledningen går ut på att man får prata om det man upplever i arbetet och på så sätt få hjälp med att hantera det.
Familjerådgivare arbetar vid familjerådgivningsbyråer. Dessa drivs oftast i kommunal regi, men det finns även familjerådgivningsbyråer som drivs i privat regi, av ideella organisationer och av kyrkan.
Oftast sker arbetet under kontorstid, men viss kvällstjänstgöring kan förekomma.
Arbetsuppgifter
Familjerådgivare genomför samtal med par som hamnat i konflikt eller på något annat sätt måste hitta en lösning p ett problem när det inte kommer vidare. Det kan handla om relationsproblem, ekonomiska problem, problem med barn och separation.
Var arbetar man?
Alla kommuner erbjuder familjerådgivning. Familjerådgivare arbetar vid familjerådgivningsbyråer. Dessa drivs oftast i kommunal regi, men det finns även familjerådgivningsbyråer som drivs i privat regi, av ideella organisationer och av kyrkan.
Videointervju med en Familjerådgivare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Familjerådgivare
En familjerådgivare har ofta en socionomexamen med psykoterapeutisk påbyggnadsutbildning. Socionomlinjen/programmet ges inom högskolan. Utbildningen ges på ett flertal orter och utbildningens inriktning varierar. Föreningen Sveriges Kommunala Familjerådgivares Förening, KFR, utfärdar auktorisation för kommunalt anställda familjerådgivare. För att kunna bli auktoriserad måste man bland annat ha minst fem års erfarenhet som familjerådgivare.
Att studera till Familjerådgivare
I utbildningen får man lära sig allmän kunskap i sociala frågor ha ett brett kunnande om relationer och om pars och familjers olika livsvillkor. Man behöver också kompetens i att bemöta och behandla adra människor som hamnat i konflikter eller har relationsproblem.
Behörighetskrav för Familjerådgivare
Då de flesta familjerådgivare är socionomer eller psykologer gäller områdesbehörighet A5.
Studera till Familjerådgivare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan hitta relevanta utbildningar till familjerådgivare i Norge på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
Som Familjerådgivare kan man inrikta sig på relationsproblem och man behöver heller inte vara anställd utan arbeta i eget praktik.
Skillnad mot liknande yrken
En Kurator eller en Samtalsterapeut arbetar också med vägledning och ett stöd för människor i livets olika situationer.
Stipendier för Familjerådgivare
Läs mer om stipendier för psykologer
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Lön & Löneutveckling
28 500 kronor per månad
Källa: SCB