Vad är och gör en Enhetschef inom social omsorg?
Det finns många olika arbetsplatser för enhetschefen inom den sociala omsorgen. Man kan arbeta på servicehus eller ett gruppboende, aningen som chef för en dagverksamhet eller chef för en grupp sjuksköterskor, arbetsterapeuter eller sjukgymnaster. Enhetschefen kan dessutom vara arbetsledare inom en del av hemtjänsten i en kommun. Hur arbetsgruppen man ska bedriva sitt chefskap över ser ut kan variera beroende på hur kommunens organisation ser ut.
Enhetschefer inom den sociala omsorgen leder och planerar verksamheten vid olika boendeformer för äldre och personer med funktionsnedsättning.
Som enhetschef ansvarar man för att brukarna har det bra och att de får den omvårdnad de behöver. Chefen följer upp och utvärderar de vårdinsatser som görs. Man måste kunna skapa trivsel och trygghet och vara lyhörd för vårdtagarnas olika behov.
Som enhetschef inom den sociala omsorgen kan man också kallas områdeschef, servicehus föreståndare eller bara föreståndare. Ansvarar man för hemtjänsten i ett område kan man kallas arbetsledare inom hemtjänst.
Det har skett förändringar inom yrkesområdet de senaste åren. Tidigare ingick i högre grad att enhetscheferna gjorde bedömningar av vilket vårdbehov vårdtagarna hade. Denna arbetsuppgift, själva myndighetsutövningen, utförs idag oftast av en särskild yrkesgrupp, biståndsbedömaren.
Arbetsuppgifter
Enhetschef är en arbetsledande befattning. I arbetsuppgifterna ingår att
- planera verksamheten
- sätta upp mål
- personalplanering och ledarskap
- utvärdering av verksamhetens vårdinsatser
- planerar aktiviteter för de boende med övrig personal
- vara arbetsledare
- ansvara för introduktion av ny personal
- ge handledning till anställda och praktikanter
- initiera lämplig vidareutbildning
- samtal med boende och anhöriga
Var arbetar man?
Tidigare har Enhetschef inom social omsorg oftast varit anställda inom kommun, landsting eller staten. Idag är det relativt vanligt att man även arbetar inom privata företag som har verksamhet inom äldre och handikappomsorg
Videointervju med en Enhetschef inom social omsorg
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Enhetschef inom social omsorg
Som enhetschef inom social omsorg kan man ha en grundutbildning på Socionomlinjen/-programmet som omfattar 3,5 år. Utbildningen ges på ett flertal orter. För att vara behörig att söka krävs grundläggande behörighet samt särskild behörighet i matematik och samhällskunskap.
Att studera till Enhetschef inom social omsorg
Det finns påbyggnadsutbildningar till Socionomutbildningen, till exempel magisterprogram på två år. Dessa ger fördjupade ämneskunskaper och kan vara forskningsförberedande. I vissa fall krävs yrkeserfarenhet för att bli antagen till dessa utbildningar.
Även andra yrkesutbildningar kan vara relevanta för ett arbete som enhetschef, till exempel sjuksköterska, sjukgymnast eller arbetsterapeut. Då krävs ofta lång erfarenhet inom yrkesområdet innan chefsuppgifter kan bli aktuella.
Behörighetskrav för Enhetschefer inom social omsorg
Behörighetskraven för utbildningar till Enhetschef inom social omsorg hittar du i behörighetskraven för socionomexamen, nämligen områdesbehörighet A5.
Studera till Enhetschef social omsorg utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan hitta relevanta utbildningar till enhetschef i Norge på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
Det är ganska vanligt att en Enhetschef inom social omsorg riktar in sig på att arbeta till exempel med äldreboende eller inom Hemtjänsten.
Skillnad mot liknande yrken
Enhetschef inom social omsorg har ett arbete som är ganska likt det arbete en Områdeschef inom till exempel Hemtjänsten gör.
Stipendier för Enhetschefer inom social omsorg
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.