https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403024/us/swdv6tlqh8dxytl4ckss.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403262/us/oiinbopmwvakb3xdwfz6.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom El & Elektronik

 • Elingenjör – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Elingenjör samt relaterad information om hur mycket Elingenjör tjänar i lön, hur det är att jobba som Elingenjör, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Elingenjör utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Elingenjör?

  Elingenjörens yrkesroll varierar bland annat beroende på utbildningsnivå och storlek på företaget där man är anställd. Som en grov generalisering brukar man säga att högskoleingenjörer använder den teknik som finns idag, medan civilingenjörer utvecklar ny teknik. Att civilingenjörer oftare arbetar med utvecklingsarbete av olika slag beror helt enkelt på att de har bredare och djupare utbildning.

  Planering och projektering av elnät som förser samhället, inklusive hushåll och industrier, med elektricitet måste underhållas och byggas ut så att tillräckligt mycket energi kan levereras till kunderna. Vanliga arbetsuppgifter för elkraftingenjörer är nätplanering och projektering. Nätplaneraren håller koll på i vilket skick nätet är, vilka delar som behöver förnyas och gör upp planer för när, eller var nätet behöver byggas ut.

  Som ingenjör inom denna bransch kan man även jobba som beredningstekniker. Det innebär att man ansvarar för det praktiska arbetet med elnätets underhåll och utbyggnad. Det är ett mer praktiskt jobb än det nätprojektören och nätplaneraren har. Man planerar arbetet, beställer material och planerar när och var det ska levereras. Beredningsteknikern behöver även teoretisk kunskap för att kunna lösa problem som uppstår om kablar måste dras annorlunda eller stolpar justeras. Då krävs kunskaper i både elteknik och hållfasthetsberäkningar. Utbildning till högskoleingenjör eller utbildning vid Yrkeshögskolan kan vara lämpligt för denna yrkesroll.

  Både beredningstekniker och nätplanerare har mycket kontakter med myndigheter, markägare, företag och andra kunder. Inom elkraftindustrin kan man även jobba vid kraftverk med exempelvis anpassning, förnyelse och utveckling av generatorer, den utrustning som alstrar elektriciteten. Även planering av driften av kraftverken är en typisk ingenjörsuppgift.

  Arbete inom tillverkningsindustrin Elkraftingenjörer jobbar även inom tillverkningsindustrin. Det kan handla om arbete på företag som tillverkar utrustning för elkraftsektorn, exempelvis generatorer, transformatorer, kablar eller elmotorer. Man kan även jobba inom andra företag som har koppling till elkraft, exempelvis tågtillverkare. Som ingenjör kan man ansvara för en produkt eller delar av den och ta fram specifikationer utifrån kundernas krav. Dessa används sedan under utvecklingsarbetet då lösningar tas fram och produkterna anpassas till respektive kund. Det är också vanligt att arbeta med programmering och utveckling av datorprogram som styr processer eller eldistribution.

  Ingenjörer jobbar ofta som projektledare, framför allt de mer erfarna. Då jobbar man mycket med samordning av olika delar av ett projekt, olika utvecklingsinsatser, kontakter med tillverkare och kunder. Projektledaren kan även jobba med viss utveckling själv. Projektledaren har ett antal utvecklare under sig.

  Arbetsuppgifter

  Många Elingenjörer arbetar i projektform som projektledare och planerar och samordnar projekt. Elingenjörer kan även vara en konstruktör, som arbetar med produktutveckling eller produktionsingenjör som söker lösningar som på olika sätt effektiviserar produktionskedjan. En utvecklingsingenjör som arbetar med att säkerställa att produkterna utvecklas efter de krav som ställs.

  Var arbetar man?

  Oftast arbetar Elingenjörer på industriföretag men konsultbranschen är en vanlig arbetsgivare för ingenjörer. Arbetet kan vara detsamma som för en ingenjör anställd på ett visst företag, men konsultrollen innebär att uppdragsgivare och arbetsplatser varierar.

  Videointervju med en Elingenjör

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Elingenjör

  Den som inte har tillräckliga förkunskaper för att söka en civilingenjör- eller högskoleingenjörsutbildning har möjlighet att läsa in ett behörighetskompletterande tekniskt basår.

  Att studera till Elingenjör

  I Sverige finns över 200 ingenjörsutbildning på högskole- och civilingenjörsnivå med olika inriktningar. Antingen väljer du en inriktning redan från början eller så väljer du öppen ingång vilket betyder att du läser samma grundläggande kurser som övriga civilingenjörsstudenter och efter ett år väljer inriktning.

  Behörighetskrav för Elingenjörer

  Behörighetskraven för utbildningar till Elingenjör på högskola hittar du i områdesbehörighet A9.

  Studera till Elingenjör utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Elingenjör i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Läs mer under civilingenjör för passande magister- och masterprogram

  Specialisering och inriktningar

  Det är vanligt med olika typer av chefsbefattningar. I chefsrollen handlar jobbet mycket om att ha den övergripande kontrollen över sitt ansvarsområde. Om det uppstår problem måste man se till så rätt person tar tag i det. Man deltar också i utvecklingsarbete, ansvarar för personalfrågor och stöttar medarbetarna så att produktionen flyter.

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför med GIS- och mätningsingenjörer som arbetar vid Lantmäteriet, kommuner och konsultföretag. De arbetar framför allt med att samla in, lagra och analysera geografisk information eller med Ingenjör inom kemi/teknisk industri som jobbar inom tillverkningsindustrin och framför allt kemikalie- och läkemedelstillverkning

  Stipendier för Elingenjörer

  Vi saknar information om stipendier för elingenjörer.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram för ingenjörer

  Frågor på studievägledningen relaterad till elingenjör

  Luciano, Märsta

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en elingenjör:
  32 500 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Elektroteknik, Högskolan på Åland

  Vårt elektroteknikprogram vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och gillar utmaningar inom matematik...

  Mariehamn

  Elnätsspecialist inom reläskydd distans, YrkesAkademin

  Som Reläskyddsspecialist arbetar du med elnät, energiteknik och kontrollsystem. Reläskydd ska skydda elkraftsy...

  Flera orter

  Magisterprogram i elektronik med inriktning mot automationsteknik (online), Högskolan i Gävle

  Utvecklingen inom elektronik och automation går rasande fort. Men utvecklingen av automationsteknik är en föru...

  Distansutbildning

  Masterprogram i elektronik med inriktning mot automationsteknik, Högskolan i Gävle

  Masterprogrammet i elektronik med inriktning mot automationsteknik är ett tvåårigt program där behörigheten är...

  Flera orter

  Elektroingenjör, Högskolan i Gävle

  Utbildningen till elektronikingenjör ger dig dels en god teoretisk grund inom elektronikområdet, dels många ti...

  Gävle

  Magisterprogram i Energisystem, Högskolan i Gävle

  Framtiden behöver fler tekniskt utbildade för att möta kraven på effektiv energianvändning och förnybar energi...

  Gävle

  Elprogrammet, YTC

  Utbildningen erbjuder dig kunskaper för arbete med elinstallationer och till att ge dig kunskaper inom automat...

  Järfälla

  Piraja