Vad är och gör en Dietist?
Vad och hur mycket varje person bör äta för att må optimalt beror på kost och motionsvanor. Är vi sjuka, väldigt unga eller gamla, så påverkar vår mathållning. Dietisten är expert på att hitta balansen av mat och aktivitet utifrån var och ens individuella behov.
Dietister är sedan 2006 en legitimerad yrkesgrupp inom hälso och sjukvården.
Dietister arbetar huvudsakligen med kost- och nutritionsbehandling inom hälso- och sjukvården. Dietisten är en del av vårdteamet, och bidrar vid utbildningar av olika andra yrkesgrupper inom vården i nutritionsfrågor. Arbetet bygger på att förebygga, utreda och behandla nutritionsproblem. Många dietister arbetar med information, föreläsningar och utbildning till såväl allmänheten, idrottsrörelsen som till studenter inom vård- och omsorgsutbildningar.
Vid många sjukdomar är rätt kost den enda eller en viktig del av behandlingen. Dietisten har en betydelsefull roll vid kostbehandling av patienter som behöver anpassad kost. Dietister arbetar utifrån beprövade studier och vetenskap kring kost- och näringslära och ser till att människor får i sig tillräcklig och fullvärdig kost, vitaminer och mineraler. Dietistens roll är också att arbeta förebyggande med hälsovård och för en god livskvalitet i alla delar av livet.
Arbetsuppgifter
Det är vanligt att dietisten ingår i en arbetsgrupp med till exempel läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. Det är dietisten som genomför kostbehandling för patienter som av olika anledningar måste lägga om sin kost på grund av någon sjukdom.
- arbeta utifrån remiss.
- ger närings- och kostråd till personer
- sätter ihop matsedlar för individuella ändamål
- upplyser och ger information vid vissa sjukdomar
- ta fram kostbehandlingsplaner
- svarar på frågor kring näringslära och näringsintag
Var arbetar man?
Dietister arbetar i kommunal verksamhet med kvalitetsarbete t ex utveckling av rutiner och utbildning samt behandling av enskilda inom skola, barn- och äldreomsorg. Dietister arbetar också i forsknings- och utvecklingsprojekt kring kost och hälsa, eller inom nutritionsföretag och livsmedelsindustri som produktspecialister. Allt fler dietister driver egna konsultföretag till exempel inom folkhälso- och idrottsrörelsen.
Videointervju med en Dietist
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Dietist
Dietistprogrammet är en treårig yrkesutbildning som omfattar 180 hp. Kostvetenskap, dietetik och klinisk nutrition utgör utbildningens huvudområden. Här inkluderas ämnen som näringslära, livsmedelsvetenskap, kostsociologi, psykologi, fysiologi och dietetik med sjukdomslära. Utbildningen leder fram till dietistexamen. Efter examen kan man ansöka om legitimation som dietist hos Socialstyrelsen.
Att studera till Dietist
Utbildningens huvudämne är klinisk nutrition. Det är kunskapen om mat och näringsämnen och dess funktion i kroppen. Ämnet är tvärvetenskapligt och omfattar även ämnen som biokemi, fysiologi, livsmedelsvetenskap och sjukdomslära
Behörighetskrav för Dietister
Behörighetskraven för utbildningar till Dietist hittar du i områdesbehörighet A14.
Studera till Dietist utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan hitta relevanta utbildningar till dietist i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Det finns en mängd magister- och masterprogram som är lämpade för dietist, klicka på "Magister/Master" till vänster för att se alternativ.
Specialisering och inriktningar
Som Dietist tycker man om nya rön och metodiker inom näringslära. Klinisk nutrition, ämnesomsättning och energiomsättning är exempel på områden som dietister kan forska inom.
Skillnad mot liknande yrken
Jämför med Nutritionist. Sambandet mellan kost och hälsa är även utgångspunkten för Nutritionistens arbete.
Stipendier för Dietister
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Frågor på studievägledningen relaterad till dietist
Frågor på studievägledningen relaterad till dietist
Frågor på studievägledningen relaterad till dietist
Frågor på studievägledningen relaterad till dietist
Lön & Löneutveckling
28 800 kronor per månad
Källa: SCB