https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080662/us/oxi6ojmpek5gwkt4be4f.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080861/us/lxnptlcposq8zsrbkxgh.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1642154358/us/husql7w6xgri9dl61kvy.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Data, IT & grafik

 • Datautbildare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Datautbildare samt relaterad information om hur mycket Datautbildare tjänar i lön, hur det är att jobba som Datautbildare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Datautbildare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Datautbildare?

  Datautbildare kan också kallas datalärare, datapedagog eller IT-pedagog. Datautbildare undervisar om hur om man använder olika system, datorprogram eller i olika programspråk, håller i undervisar i olika datakurser. Det kan vara kurser i hur man använder olika PC-system eller olika datorprogram, till exempel ordbehandlings- och kalkylprogram eller desktop-program. Det kan också vara utbildning i olika programspråk eller om nätverk.

  Datautbildare kommer ibland från helpdesk eller kundstödsfunktion, där de gett råd och stöd till användare av olika datorprogram och har vanan inne att utbilda människor.

  Datautbildare måste hålla sig à jour med vad som händer inom det egna utbildningsområdet. De bevakar när det kommer nya versioner av program, läser manualer och följer med i datatidskrifter. Arbetstiderna varierar och kan vara både på dagtid och kvällstid. Att vara datautbildare är inte alltid ett heltidsarbete. Det kan kombineras med konsultuppdrag och arbete med till exempel utveckling av tillämpningsprogram, utformning av databaser eller andra uppgifter.

  Arbetsuppgifter

  Arbetet kräver att man kan skapa intresse och motivation för ämnet och har förmåga att kunna förklara saker på ett sådant sätt att andra människor förstår. Man måste själv ha goda kunskaper och praktiska erfarenheter av det man ska lära ut.

  • delta i utvecklingen av en kurs
  • anpassa och skräddarsy utbildning och arbetsmaterial/dokumentationspärmar
  • ta fram övningsuppgifter och bildmaterial
  • utbilda elever och hålla kursen
  • marknadsföra och sälja in olika kurser

  Var arbetar man?

  Datautbildare arbetat på utbildningsföretag och leda kurser för olika grupper. De kan också leda "skräddarsydda" kurser eller utbilda enstaka personer på plats ute hos ett kundföretag. Datautbildare kan också vara anställda på ett större företag och hålla kurser för anställda och ibland också för företagets kunder. Ibland kan de arbeta på skolor.

  Videointervju med en Datautbildare

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att bli Datautbildare

  Datautbildare bör ha goda kunskaper i de program eller system de ska undervisa i. De bör också ha pedagogiska kunskaper eller erfarenhet av undervisning. Det finns många högskoleutbildningar med datainriktning till exempel systemvetenskapligt utbildningsprogram eller utbildning i datavetenskap och datalogi. Det finns också mer teknisk inriktad utbildning, till exempel ingenjörsprogram. Flera civilingenjörsutbildningar ger också datautbildning. Dessa omfattar 4,5 års studier vid normal studietakt.

  Att studera till Datautbildare

  Numera finns också särskilda data-/IT-pedagogiska utbildningar. Vid högskolan i Skövde finns till exempel ett datapedagogiskt program på 3 år. Man kan också själv kombinera kurser i olika dataämnen och andra ämnen till en examen. För att gå en högskoleutbildning krävs grundläggande behörighet för högskolestudier och ofta särskild behörighet. Kontrollera behörighetskraven för den högskoleutbildning du är intresserad av.

  Behörighetskrav för Datautbildare

  Ifall du vill utbilda dig till systemvetare eller datatekniker kan du se utbildningskraven för systemvetare eller utbildningskraven för datatekniker.

  Studera till Datautbildare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan hitta relevanta utbildningar till datautbildare i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Det finns en mängd magister- och masterprogram som är lämpade för datautbildare, klicka på "Magister/Master" till vänster för att se alternativ.

  Specialisering och inriktningar

  Datautbildare kan inrikta sig på att utbilda i ett visst system eller särskilda datorer. Man kan också välja arbetsplats. Antingen arbetar man på utbildningsföretag i det privata näringslivet, eller så jobbar man som datalärare på skolor.

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför med Datavetare och Systemvetare.

  Stipendier för Datautbildare

  Följande stipendier kan vara intressanta för dig som studerar eller forskar inom data- och it-området

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram inom data och it
  Kompetensutveckling inom data och it

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en datautbildare:
  27 200 kronor per månad

  Gäller datautbildare på utbildningsföretag. Källa: SCB

  ...
  AI Business Consultant, Hyper Island

  Artificiell intelligens (AI) ökar hastigheten, noggrannheten och effektiviteten av våra insatser. Det är ett s...

  Stockholm

  IT, Computer Engineering & Informatics, Kandidat, 3 år – Middlesex University, Dubai, STUDIN – Study International

  En utbildning på Middlesex University Dubai möjliggör för en internationellt erkänd brittisk examen i en multi...

  Dubai

  Fazer, banner stortavla