https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Databasspecialist – Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Databasspecialist samt relaterad information om hur mycket Databasspecialist tjänar i lön, hur det är att jobba som Databasspecialist, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Databasspecialist utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad är och gör en Databasspecialist?

En Databasspecialist är en administrativ tjänst som arbetar med att bygga upp och förvalta databaser. Databaser har många användningsområden. För att kunna lagra stora mängder information skapas så kallade databaser. Databasen gör att man lättare kan ta fram den information man behöver på ett snabbt och effektivt sätt. Databasadministratören arbetar med att göra databaserna så bra som möjligt. Man sköter det dagliga underhållet men också den mer långsiktiga förvaltnings- och utvecklingsarbetet med infrastrukturen. Att planera den dagliga driften och administrationen men likaså planeringen av databasernas kapacitet. Likaså arbetar man med kontroll av teknisk prestanda. Skapar och förvaltar rutiner för kvalitetssäkring med focus på databaserna.

Man jobbar ofta tillsammans med systemutvecklaren i samband med utvecklingsprojekt. Databasadministratören ska också se till att säkerhetsrutinerna fungerar så att ingen olovligen kan ta sig in i databasen. Databaserna kan se olika ut och ofta är det den specifika kunskapen inom en typ av databas som till viss del styr vad man arbetar med. Det finns en mängd av olika databasmiljöer man kan arbeta inom exempelvis Oracle, MS-SQL, och DB2.

Arbetsuppgifter

En Databasspecialist sköter allt som har med databaser att göra och kan ha skiftande uppgifter. Det finns inga skarpa gränser mellan vad man gör som databasadministratör och vad man gör i andra datayrken. Logiskt tänkande och förmåga att analysera fakta är värdefulla egenskaper i jobbet. Ofta arbetar man självständigt varför man måste vara beredd att ta stort ansvar. I arbetet igår:

  • dagligt underhåll
  • registervård
  • långsiktigt förvaltnings- och utvecklingsarbete i datasystemet
  • arbeta med tillgänglighet och att ständigt effektivisera databasmiljön
  • driften av applikationer
  • säkerställa rutiner och applikationer
  • hanterar stora mängder med information, såsom artikelarkiv, kundregister och olika former av statistisk data 

Var arbetar man?

Databasspecialister arbetar ofta på företag som arbetar med drift och övervakar, optimerar och utvecklar databaserna för flera olika kunder. Man kan också vara anställd av ett företag och då sköter man företagets databaser som exempelvis kundregister produktregister med mera. .

Videointervju med en Databasspecialist

Ingen videointervju för tillfället

Vilken utbildning krävs för att bli Databasspecialist

Databasadministratörer har ofta en högskoleutbildning med datainriktning. Som databasadministratör bör du ha goda kunskaper om databaser och databashanterare.

Att studera till Databasspecialist

Det finns många olika datautbildningar, både längre och kortare. Betoningen i utbildningen kan ligga på tekniken eller maskinerna, på program och system eller på samspelet mellan människa och dator.

Behörighetskrav för Databasspecialister

Eftersom databasspecialister ofta är utbildade systemvetare gäller områdesbehörighet A5.

Studera till Databasspecialist utomlands

Mer information inom kort

Studier i Norge

Du kan hitta relevanta utbildningar till databasspecialist i Norge på Søk Utdanning.

Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

Det finns en mängd magister- och masterprogram för databasspecialister, klicka på "Magister/Master" till vänster för att se alternativ.

Specialisering och inriktningar

Om du vill bli systemtekniker specialiserad på databaser är det naturligtvis bra om du i din utbildning specialiserar dig på databaser. Det är också vanligt att du får kompletterande utbildning under arbetets gång.

Skillnad mot liknande yrken

Systemutvecklare arbetar likt en Databastekniker, men med ansvar för datasystemet. En Nätverkstekniker har ansvar för nätverket.

Stipendier för Databasspecialister

Vi saknar information om stipendier för databasspecialister.

Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

Internship och traineeprogram inom Data
Kompetensutveckling inom Data

...