https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080662/us/oxi6ojmpek5gwkt4be4f.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080861/us/lxnptlcposq8zsrbkxgh.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1642154358/us/husql7w6xgri9dl61kvy.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Data, IT & grafik

 • Data scientist - information och utbildning

  Här hittar du information om hur du kan studera data science och hur man utbildar sig till data scientist. Du finner även information om hur det är att arbeta som data scientist. Vad för utbildningskrav det finns för att få arbeta som data scientist. Samt hur man studerar till data scientist utomlands. Vad för slags framtidsutsikter på arbetsmarknaden det finns för en data scientist och hur mycket en data scientist tjänar.
  (Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.)

  Läs mer

  Vad är och gör en Data scientist?

  Hur tycker du att ett jobb där ingångslönerna stiger, lönen är högre än för liknande yrken, längre utbildning blir ett allt mer mindre krav samt någonstans som du verkligen kan göra skillnad låter? Låter detta jobb intressant? Att jobba som data scientist, eller studera till det och positionera sig inom data science kan då vara ett smart karriärsdrag för dig. Du kommer att ha flertalet arbetsmöjligheter, där du arbetar inom teknologisk sektor med utrymme att få vara kreativ och experimentera.

  Data scientists är personer som är analytiska data experter. De besitter både de tekniska kunskaper som behövs för att lösa komplicerade uppgifter samt nyfikenheten att utforska och se vad för problem som behöver åtgärdas. Dem är delvis matematiker, delvis dataforskare. Då de även arbetar, och är verksamma, inom både IT- och affärsvärlden gör dem högt eftertraktade och välavlönade.

  Data scientist arbetar med Big data där de hjälper företag att gå igenom, och analysera, stora mängder av ostrukturerad data och information. Som de utvinner viktiga insikter, statistiska samband samt förutspår beteenden från. Två program som data scientists använder flitigt är SQL samt Excel.

  Många Data scientist började sina karriärer som statistiker eller dataanalytiker. Men i och med att Big data har utvecklats och växt har även rollen som Data scientist gjort det. Data är nu av väsentlig information som behöver analyseras. Detta samt en färdighet att omvandla högteknologiska ideér till nya sätt att erhålla vinster bidrar en Data scientist med.

  Kunskaper, samt teknologier, som en Data scientist behöver ha, och som den använder sig ofta av är flera. Den behöver exempelvis kunna:

  • Maskininlärning: en del av artificiell intelligens baserat på matematiska algoritmer och automatisering
  • Datavisualisering: Presentering av data i ett grafiskt- eller illustrerat format som enkelt kan analyseras
  • Djupinlärning: ett område av maskininlärnings forskning som använder data för att modellisera komplexa abstraktioner
  • Mönsterigenkänning: teknologi som känner igen mönster i data
  • Dataförberedning: processen att konvertera rådata till ett annat format så att det kan tas in, och hanteras, enklare
  • Textanalys: processen att utvärdera ostrukturerad data för att samla ihop viktiga affärsmässiga insikter
  • Databas: som MySQL

  Arbetsuppgifter

  Det finns ingen slutgiltig beskrivning av arbetsuppgifterna för en Data scientist. Under en vanlig arbetsdag brukar en data scientist göra grundläggande utforskande analyser, arbeta med “data cleaning” samt sitta i möte. För er som känner att sitta i möte inte låter särskilt intressant bör det nämnas att det finns tendenser som hittills tyder på att desto mer tid en data scientist spenderar i möte desto mer tjänar den, även för de som inte besitter en chefsroll. Här är några saker du som data scientist kan få arbeta med:

  • Samla in stora mängder av svårhanterlig data och omvandla det till ett mer lätthanterligt och användbart format
  • Lösa affärsrelaterade problem genom användning av datadrivna tekniker
  • Arbeta med en variation av programmeringsspråk, som R & Python
  • Ha en bra förståelse för statistik och statistiska test
  • Vara medveten om aktuella analyseringstekniker och besitta goda kunskaper i dem
  • Kunna kommunicera och samarbeta väl både med IT- och ekonomiavdelning
  • Leta efter och finna mönster i data. Samt att urskilja trender som kan hjälpa, och vara till nytta för, organisationen

  Var arbetar man?

  De organisationer som en data scientist vanligtvis arbetar hos återfinns oftast inom branscher som mjukvara, konsult, finans, läkemedel samt statlig.

  Innan du börjar arbeta som data scientist hos ett företag kan det vara bra att utvärdera det lite. Det finns två faktorer som är gemensamt för företag som verkligen behöver en data scientist. Det är att de tar del av omfattande och komplexa uppgifter på en daglig basis samt att de hanterar enorma mängder av data. Du som data scientist tillbringar din tid med att försöka hitta sätt som ditt företag kan fungera bättre genom. Därav är det av vikt att företaget är öppet och mottagligt till vad du kommer fram till, och är redo att kunna implementera dem.

  Arbetstider

  Arbetstiderna för en data scientist kan variera. Där det vanligaste är en arbetsvecka mellan 40-50 timmar.

  Vilken utbildning krävs för att bli Data scientist

  För att kunna studera data science på grundnivå vid universitet, eller högskola, krävs områdesbehörighet 5 eller A5. För att vara behörig till att studera data science på avancerad nivå krävs en examen på grundnivå inom informationsteknologi, datavetenskap eller datalogi (eller motsvarande) omfattande minst 180 hp.

  För att få börja arbeta som data scientist krävs det vanligtvist att du har grundläggande kunskaper inom; ett statistiskt programmeringsspråk som R eller Python, maskininlärning, databassystem samt datakommunikation.

  Att studera till Data scientist

  Vid utbildningar inom data science kommer du få utveckla dina analyseringskunskaper av komplex data. Att läsa till data scientist innebär att studera ämnen som: intelligent dataanalys, programmering, systemutveckling samt beslutsstöd. Kurser som brukar ingå när man läser data science är artificiell intelligens, Data mining, Analys av komplex data, Informationsfusion samt Business intelligence.

  Att studera till data scientist utomlands

  Det finns goda, och flertalet, möjligheter att både utbilda sig till data scientist och arbeta som det utomlands.

  Intresserad av att arbeta med data science?

  Även om du har erfarenheter eller utbildning inom ett annat område än data science finns det möjligheter att arbeta med det. Du behöver alltså inte ha pluggat till data scientist för att kunna arbeta som det. Dem flesta som arbetar som data scientists har bakgrund som statistiker eller dataanalytiker. Men det finns även dem som kommer från andra områden som nationalekonomi. Detta är möjligt då det främst är av vikt att ha en talang för att lösa problem, kunna kommunicera väl samt att besitta en oändlig nyfikenhet för hur saker fungerar. Som en data scientist kommer du få brottas med komplexa dataanalys problem, vilket gör att du gärna får ha en talang och passion för det.

  Arbetsintervju

  Som förberedning inför en arbetsintervju för en tjänst som data scientist kan det vara bra att resonera och förbereda sig över vissa saker. Vad har du för tidigare erfarenheter av att arbeta med problem av verklig data? Vad för utmaningar ställdes du inför då och hur överkom du dem? Hur benägen är du att arbeta i grupp? Det kan vara bra att öva på att kunna förklara tekniska problem och de komplexa moment i dataanalys, som du behandlar, på ett simpelt sätt så att personer från andra områden kan förstå dig.

  Arbetsmarknad & Framtidsutsikter

  Behovet av IT-specialister och dataanalytiker är ökande på arbetsmarknaden och möjligheterna att få jobb efter examen är goda. Företag inom en rad olika branscher har ett behov av att analysera stora datamängder. Det finns en stark efterfrågan på personer med en examen på avancerad nivå inom data science. Behovet av data scientists har uppmärksammats både nationellt och internationellt. Exempelvis fick en utländsk arbetsgivare i maj 2015 frågan när de behöver en data scientist? Varpå de svarade “igår”. Harvard business review kallade 2012 data scientist för “the sexiest job of the 21st century”. Data scientist blev även utnämnd till det bästa yrket i hela USA 2016, baserat på kriterierna; antalet tillgängliga tjänster, lön samt hur karriärmöjligheterna ser ut. Efter en examen i data science kan du t.ex. jobba som dataanalytiker, programmerare, teknisk specialist eller konsult.

  Förutspådda arbetsmöjligheter om 5-10 år

  Gällande Big data så finns det oändliga möjligheter, varav skickliga data scientists kommer behövas för att kunna utnyttja och ta del av dem. Konkurrensmässigt kan situationen bli tuffare för data scientists i framtiden, men den spås inte bli tuff generellt. Detta främst då det kommer finnas utbildade data scientists från de renodlade utbildningarna inom data science. Vilket inte har hunnit ske i dagsläget. Automatiserade system förutspås komma in i bilden i framtiden. Men det mänskliga elementet, i form av en data scientist, kommer fortfarande vara av vikt och behövas i framtiden.

  Lön

  Lönesituationen och utvecklingen för en data scientist ser ljus ut. Den genomsnittliga månadslönen 2015 var 49 500kr, jämfört med 45 300 kr för 2014 samt 42 300 för 2013. I USA finns de högsta medellönerna för data scientists och där har även ingångslönerna ökat. England och Irland har de högsta medellönerna för en data scientist i europa, vilka skiljer sig en del från resterande länder.

  ...
  AI Business Consultant, Hyper Island

  Artificiell intelligens (AI) ökar hastigheten, noggrannheten och effektiviteten av våra insatser. Det är ett s...

  Stockholm

  IT, Computer Engineering & Informatics, Kandidat, 3 år – Middlesex University, Dubai, STUDIN – Study International

  En utbildning på Middlesex University Dubai möjliggör för en internationellt erkänd brittisk examen i en multi...

  Dubai

  Computer and IT engineering, kandidat 3 år – Middlesex University, London, STUDIN – Study International

  Vill du läsa en data/ IT- utbildning? Och samtidigt uppleva en ny miljö och ta del av en annan kultur? Ett av ...

  Flera orter

  IT & Computer Science, Certificate 1 år, Diploma 2 år - Langara College, STUDIN – Study International

  Langara College erbjuder ett brett utbildningsutbud som är flexibla i sitt upplägg där du kan välja att läsa 1...

  Flera orter

  Software Engineering (Artificial Intelligence), kandidat 2-3 år - Billy Blue College of Design, STUDIN – Study International

  På Billy Blue College of Design förbereds du för en professionell karriär, så om du vill arbeta med grafisk de...

  Australien

  .NET developer, KYH

  Som .NET developer utvecklar du kod inom Microsofts olika teknologier och skapar framtidens hållbara och innov...

  Stockholm

  Data Analyst, Hyper Island

  På Data Analyst programmet får du lära dig hur man samlar, analyserar och drar relevanta slutsatser från data ...

  Stockholm

  Internet of Things Developer, KYH

  Som IoT-utvecklare arbetar du med teknisk problemlösning och skapar mjukvara som kan läsa av hårdvara. Du arbe...

  Flera orter

  Dataingenjörsprogrammet, Högskolan i Gävle

  Bli en del av digitaliseringen! Vi lever i en allt mer digitaliserad värld där de tekniska lösningarna blir al...

  Gävle

  Computer Science, Master's Programme 120 hp, Göteborgs universitet, Institutionen för data- och informationsteknik

  We offer a broad Computer Science Master’s programme that is closely connected to high quality research.

  Göteborg

  Fazer, banner stortavla