https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

Dansare– Utbildning och information

Här hittar du information om hur man utbildar sig till Dansare samt relaterad information om hur mycket Dansare tjänar i lön, hur det är att jobba som Dansare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Dansare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

Läs mer

Vad är och gör en Dansare?

Dansare är ett konstnärligt yrke och bakom scenen ligger många år av hård träning. En dansare har ett kreativt och krävande jobb. Arbetet innebär hård träning och tuff konkurrens. En Dansare måste ha bra fysiska förutsättningar och stark vilja för att klara av jobbet. Dansare kan medverka i olika slags föreställningar. De kan dansa klassisk balett modern fridans, jazz eller showdans. Många dansare är specialiserade på en form av dans men det är också vanligt att man håller på med flera former. Arbetsmarknaden för dansare är liten, konkurrensen om jobben är hård och arbetslösheten hög.

Dansare kan medverka i olika slags föreställningar. De kan dansa balett eller modern fridans. Då ingår man ofta i ett kompani, en ensemble som sällan har någon fast scen. De kan också dansa jazz och showdans och då medverka i musikaler, revyer och operetter eller teaterföreställningar där olika former av dans ingår. Här krävs ibland att man också måste kunna sjunga. Arbetet som dansare är mycket fysiskt ansträngande. Rygg, ben och fötter är särskilt utsatta och skador är vanliga. Detta är orsaken till att fastanställda dansare går i pension redan mellan 41-44 år.

Arbetsuppgifter

En Dansare, särskilt inom den klassiska baletten, behöver äga dagen åt sin kropp och sin fysik. Ett dagligt schema kan se ut så här:

  • värma upp kroppen
  • ta del i olika klasser
  • repetera med ensemblen
  • klä om och sminka sig för föreställning
  • ge föreställning
  • fotbad och ta hand om sina fötter

Var arbetar man?

Som Dansare kan man antingen vara fast anställd på Kungliga Operan eller Operan I Göteborg, eller få korta eller längre engagemang och arbeta vid institutionerna, vid privatteatrar, i fria dansgrupper eller vid TV-evenemang.

Videointervju med en Dansare

Ingen videointervju för tillfället

Vilken utbildning krävs för att bli Dansare

Inom Estetiska programmet i gymnasieskolan finns en inriktning mot dans. Det finns även en riksrekryterande dansarutbildning inom både grund- och gymnasieskolan. På grundskolenivå kallas den förberedande dansarutbildning och på gymnasienivå yrkesdansarutbildning. Klicka här för mer information. Dansare börjar ofta sin utbildning redan i unga år. För den som inte börjat som barn finns fristående skolor, till exempel Balettakademin som ger en möjlighet att komma in i yrket. Performing Arts School är en fristående skola i Göteborg med en utbildning som kombinerar dans, sång och teater. Samtliga fristående skolor är avgiftsbelagda. Dans- och cirkushögskolan i Stockholm har bland annat ett kandidatprogram i dans som är tre år långt. Se studera.nu för mer information om dansutbildningar på högskolenivå.

Att studera till Dansare

För att kunna få arbeta inom den konstnärliga dansen vid något av kompanierna krävs lång utbildning från tidig ålder vid en yrkesförberedande dansskola. Det är mycket hård konkurrens om platserna vid olika dansutbildningar. För att bli antagen krävs goda fysiska förutsättningar och känsla för rytm och musik. Kungliga Operan söker man in till efter att man gått mellanstadier och högstadiet på Svensk balettskolan.

Behörighetskrav för Dansare

De dansutbildningar som läses på högskola kräver främst grundläggande behörighet för högskolestudier samt godkänt behörighetsprov. För mer information om behörighetsprov bör du kontakta den utbildningsanordnare (skola) som intresserar dig. För yrkesutbildningar och andra typer av utbildningar inom dans gäller oftast enbart behörighetsprov.

Studera till Dansare utomlands

Dansare är ett av de universella yrkena som kan studeras i alla länder i alla världens former. Ytterligare information följer inom kort.

Studier i Norge

Du kan läsa mer om hur man studerar till Dansare i Norge på Søk Utdanning.

Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

Förutom en mängd program där utbildade dansare kan utbilda sig till danslärare finns det även magisterprogram i bland annat dansvetenskap (där du till exempel läser danshistoria, dansanalys och dansantropologi), scenisk gestaltning och rytmik. Det finns även masterprogram i dansvetenskap.

Specialisering och inriktningar

Många dansare är specialiserade på en form inom dansen, men det är också vanligt att man utövar flera former. Det är också ganska vanligt att man som showdansare tar sångs- eller röstlektioner, så man kan bredda sin repertoar.

Skillnad mot liknande yrken

Se exempelvis Danspedagog. Det är dock vanligt att dansare utvecklar sig vidare till Koreografer.

Stipendier för Dansare

Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

Lön & Löneutveckling

Året 2012 tjänade en dansare:
29 367 kronor per månad

Genomsnitt för olika typer av dansare. Källa: SCB

...