https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403024/us/swdv6tlqh8dxytl4ckss.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1656403262/us/oiinbopmwvakb3xdwfz6.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Ekonomi, handel & administration

 • Corporate Finance – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till att jobba inom Corporate Finance samt relaterad information om hur mycket man tjänar inom Corporate Finance, hur det är att jobba som Corporate Finance, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till yrken inom Corporate Finance utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är Corporate Finance?

  Corporate Finance är inte ett yrke och ingen akademisk titel, utan snarare är det ett affärsområde inom ekonomi- och finansavdelningen på ett företag. Corporate Financeavdelningen på ett företag kan delas in i långsiktiga och kortsiktiga beslut och finansiella tekniker. Det handlar om företagsfinansiering. Här jobbar man med beslut om kapitalinvesteringar, både långsiktiga och kortsiktiga, man arbetar med olika finansiella instrument, olika investeringar, kort och gott man arbetar med olika projekt som på ett eller annat sätt handlar om placeringar eller lönsamhetsinvestering.

  Man arbetar alltså med företagsfinansiering, kapitalinvesteringar, kapitalrationaliseringar och rådgivning. Långsiktigt bestämmer man om vilka projekt som ska finansieras med kapital eller skulder, kortsiktigt kan det handla om nuvarande kapital och skulder. Man tittar också på hur man inom företaget ska hantera kontanter, inventarier, korttidsskulder och utlåning. Vilka är det som jobbar inom Corporate Finance? Man kan kalla dem för Finansekonomer: det vill säga finansanalytiker, mäklare och förvaltare av finansiella instrument samt handlare av finansiella instrument.

  Arbetsuppgifter

  Inom företagsfinansiering finns tre huvudsakliga finansieringsformer som man jobbar med på en Corporate Financeavdelning:

  • Företagets satsade finansiella medel och de medel som tjänas in av företaget för att täcka eventuellt uteblivet kapital.
  • Hur företaget hanterar sina olika typer av lån.
  • Man analyserar även de skulder som bolaget har, exempelvis skulder som företaget har till leverantörer.

  Inom Kapitalinvestering arbetar man med få den högsta avkastningen på intjänat kapital som möjligt så att företaget inte behöver binda för mycket kapital. Genom att hantera likvida medel på ett effektivt sätt, korta kredittiderna till kunder och leverantörer eller leasa tillgångar (till exempel bilar, datorer) istället för att äga dessa.

  När det gäller investeringar kan man hantera förvärv av tillgångar eller dotterbolag, få upp lönsamheten på dessa för att sedan göra olika investeringar. Man pratar också som det Cash Flow, kassaflöde, som man förväntas få genom olika uppköp. En annan del är att avyttra, alltså sälja delar av sin verksamhet. Allt handlar om att få in ett så bra kassaflöde som möjligt.

  Var arbetar man med Corporate Finance?

  En Corporate Finance avdelning hittar man inom ett sort företag eller en koncern, oavsett affärsområde och är de som arbetar med företagets kapital och skulder. Som rådgivare inom Corporate Finance så arbetar man antingen hos en stor revisionsfirma, en affärsbank, ett försäkringsbolag eller ett företag som erbjuder tjänster inom Corporate Finance, alla dessa är specialiserade företag inom Corporate Finance.

  Videointervju med en som arbetar med Corporate Finance

  Ingen videointervju för tillfället

  Vilken utbildning krävs för att jobba inom Corporate Finance

  Den grundläggande förutsättningen för att arbeta med Corporate Finance, antingen som konsult eller på ett bolag, är goda akademiska meriter.  En arbetsgivare ser gärna att man har en civilekonomexamen med inriktning mot revision/redovisning eller skatterätt. Till exempel kan man välja Civilekonomprogrammet med inriktning finansiering på Stockholms universitet, eller vid Handelshögskolorna. Ma kan även gå ekonomivägen, till exempel ta en examen i företagsekonomi.

  Att studera för att jobba inom Corporate Finance

  Att läsa på universitetet är ganska teoretiskt. Man vet massor när man slutat studera, men kan egentligen inget. För att få erfarenhet på alla tre delar inom Corporate Finance; värderingstjänster, M&A-rådgivning och transaktionsstöd, är det vanligt att arbeta några år med Corporate Finance på en investmentbank och vill man sedan fortsätta inom området, kan man välja att gå vidare till en större revisionsfirma (The Big Four) där man får mer kundfokus. Eller börja på en Copiorate Finance avdelning på ett större bolag.

  Behörighetskrav för att jobba inom Corporate Finance

  Då Corporate Financier är ett yrke där de flesta är utbildade ekonomer gäller områdesbehörighet A4 som ställer upp behörighetskraven för bland annat ekonomer.

  Studera för att jobba med Corporate Finance utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan hitta relevanta utbildningar inom Corporate Finance i Norge på Søk Utdanning.

  Vidareutbildningar och magister-/masterexamen

  Det finns en mängd magister- och masterprogram inom corporate finance, klicka på "Magister/Master" till vänster för att se alternativ.

  Specialisering och inriktningar

  Det finns flera vägar att gå. Man kan till exempel specialisera sig inom något av våra tre områden eller välja att bredda sin kunskap, arbeta utomlands en tid och få internationell erfarenhet. Mycket beror på vad man är intresserad av och vad man själv vill.

  Skillnad mot liknande yrken

  Mer information inom kort.

  Stipendier för dig inom Corporate Finance

  Se stipendier under ekonom/civilekonom

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Internship och traineeprogram inom finans
  Kompetensutveckling inom bank och finans

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en corporate finance:
  43 300 kronor per månad

  Baserad på yrket finansekonom. Källa: SCB

  ...
  John Cabot University, EduPlanet

  John Cabot University är något så unikt som ett amerikanskt college som ligger i Italien. Detta innebär fantas...

  Flera orter

  Frankfurt School of Finance & Management

  Frankfurt School of Finance & Management is a research-led business school, covering every aspect of business,...

  Frankfurt

  Piraja