Vad är och gör en Civilingenjör inom bioteknik?
Bioteknik är ett område som binder samman biologi, teknik och kemi och omsätter biologiska kunskaper till tekniska tillämpningar. Om man vet hur levande celler fungerar och varför de har olika egenskaper, samt har metoder för att modifiera dem, då kan man förändra dem för att tjäna människans syften. Det kan till exempel handla om att utveckla nya läkemedel, utveckla biologiska metoder för att oskadliggöra miljögifter, utveckla och effektivisera tillverkningsprocesser inom industrin med mera.
Bioteknikområdet innehåller mycket forskningsverksamhet och det är vanligt att personer med bioteknikutbildning, bland annat civilingenjörer med den inriktningen, ägnar sig åt forskning på universitet, högskolor, eller inom näringslivet. En del väljer att stanna kvar och forska vid universitet och högskolor efter sin examen. Målet är då att få en doktorsexamen och det tar vanligen fyra till fem år. Under den tiden fördjupar man sig i en speciell forskningsuppgift som sedan redovisas vid en disputation. Vad forskningen handlar om beror på vilka projekt som är aktuella vid respektive universitet eller högskola. Som disputerad forskare finns möjlighet till en fortsatt karriär inom den akademiska världen, och även inom näringslivet.
Arbetsuppgifter
En civilingenjör med inriktning mot bioteknik har en bred utbildning inom både biologi, teknik och kemi och kan arbeta med vitt skilda uppgifter. Egen forskning med praktiskt laboratoriearbete är en uppgift, utveckling av industriella processer är en annan, liksom arbete med försäljning som kräver fackkunskaper och företags- och projektledning.
Var arbetar man?
Att arbeta med bioteknik innebär att man ligger i forskningens frontlinje. En civilingenjörsutbildning med inriktning mot bioteknik innebär dock att man kan jobba med många olika uppgifter i framtiden. En civilingenjör arbetar inom forskning eller industri, då främst inom läkemedelsindustrin.
Videointervju med en Civilingenjör inom bioteknik
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Civilingenjör inom bioteknik
Det finns flera olika ingenjörsutbildningar med inriktning mot bioteknik vid landets högskolor och universitet.
Att studera till Civilingenjör inom bioteknik
Det flesta är civilingenjörsutbildningar som är fem år långa. Det finns också ett par utbildningar som ger examen som högskoleingenjör och de tar tre år.
Behörighetskrav för Civilingenjörer inom bioteknik
Behörighetskraven för utbildningar till Civilingenjör inom bioteknik hittar du i områdesbehörighet A9.
Studera till Civilingenjör inom bioteknik utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Civilingenjör i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Det finns en mängd masterutbildningar för civilingenjörer inriktade på bioteknik, bland annat inom material- och energiåtervinning, tillämpad bioteknik och molekylär bioteknik.
Specialisering och inriktningar
Som Civilingenjörer inom bioteknik kan forska och specialisera sig på att utveckla nya metoder för att bota sjukdomar eller inom olika processer, från gener till proteiner och för att göra nya material, läkemedel, industriella processer.
Stipendier för Civilingenjörer inom bioteknik
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram för civilingenjörer