Vad är och gör en Civilingenjör?
Civilingenjörens yrke är brett och arbetsuppgifterna kan innebära allt från forskning och utveckling av ny teknik till produktionsplanering och marknadsföring. Med stigande erfarenhet får civilingenjören ofta chefs- eller företagsledande roller. Civilingenjören arbetar som regel i projekt tillsammans med både ingenjörer och andra yrkesgrupper.
På den privata arbetsmarknaden (företag som t.ex. Scania eller SKF) arbetar civilingenjörer bland annat inom industriföretag, entreprenadföretag och serviceföretag. Civilingenjörer arbetar också med forskning på stora företag, inom stat och kommun, samt som lärare i gymnasieskolan. Civilingenjörer arbetar bland annat med utveckling av produkter och processer, forskning och olika former av teknisk konstruktion. Marknadsföring och försäljning är också vanliga arbetsuppgifter. Ingenjörsyrket är väldigt internationellt. Svenska ingenjörer arbetar både som direktanställda vid utländska företag och vid svenska företag verksamma i utlandet. Idag finns ca 100 000 yrkesverksamma civilingenjörer i Sverige.
Arbetsuppgifter
Eftersom utbildningen har en enorm bredd är Civilingenjörer verksamma och på alla nivåer inom organisationer och förekommer på positioner som verkställande direktör, personalchef eller verksamhetsutvecklare. Civilingenjören arbetar med tekniskt relaterade arbetsuppgifter inom sitt specialistområde. Några yrkes kan vara
- verkställande direktör
- personalchef
- verksamhetsutvecklare
Var arbetar man?
Inom hela näringslivet, både inom den privata och kommunala sektorn.
Videointervju med en Civilingenjör
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Civilingenjör
Kraven för att bli civilingenjör är att du studerat till civilingenjör, en utbildning som är fem år (mer om detta nedan). I dagsläget erbjuder flera högskolor och universitet i Sverige civilingenjörsprogrammet.
Att studera till Civilingenjör
Utbildningen till civilingenjör omfattar 5 års studier (300 hp) och leder till en yrkesexamen på avancerad nivå.
Utbildningen leder till en yrkesexamen som syftar till att ge breda kunskaper inom ett huvudsakligt teknikområde, inbegripet matematik och naturvetenskap, samt att ge förutsättningar för utveckling av ny teknik. Utbildningen ger behörighet till forskarstudier men kan redan i sig leda till forskning.
Behörighetskrav för Civilingenjörer
Behörighetskraven för utbildningar till Civilingenjör hittar du i områdesbehörighet A9 eller områdesbehörighet A10
Studera till Civilingenjör utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Civilingenjör i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Det finns en stor mängd masterprogram beroende på vilken inriktning man väljer.
Specialisering och inriktningar
Civilingenjörsexamen kan avläggas inom ett stort antal teknikområden.
Det finns även alternativ med så kallad öppen ingång, där studenterna under ett första år (vanligtvis) läser samma grundläggande kurser som övriga högskoleingenjörsstudenter. Ofta erbjuds även möjligheten att läsa ett förberedande tekniskt basår, där studenter som saknar behörighet för in ingenjörsstudier kan komplettera sina gymnasiebetyg. Exempel på civilingenjörsinriktningar är bland annat:
- Arkitektur och teknik
- Bioteknik
- Datateknik
- Elektroteknik
- Energi och miljö
Skillnad mot liknande yrken
Man brukar främst skilja mellan högskoleingenjörer och civilingenjörer, där högskoleingenjörer läst en kortare kandidatexamen.
Stipendier för Civilingenjörer
Det finns ett flertal stipendier att söka som student eller forskare inom civilingenjör:
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram för civilingenjörer
Frågor på studievägledningen relaterad till civilingenjör
Frågor på studievägledningen relaterad till civilingenjör
Frågor på studievägledningen relaterad till civilingenjör
Frågor på studievägledningen relaterad till civilingenjör