https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080662/us/oxi6ojmpek5gwkt4be4f.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1640080861/us/lxnptlcposq8zsrbkxgh.jpg
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1642154358/us/husql7w6xgri9dl61kvy.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

  • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Hotell & Restaurang

  • Charkuterist – Utbildning och information

    Här hittar du information om hur man utbildar sig till Charkuterist samt relaterad information om hur mycket Charkuterist tjänar i lön, hur det är att jobba som Charkuterist, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Charkuterist utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

    Läs mer

    Vad är och gör en Charkuterist?

    Charkuteristen har kunskap inom chark, ost och delikatess. Det är ett fritt och spännande yrke och där du får träffa nya människor varje dag. Charkuteristens arbete tar vid efter slaktaren och styckaren i livsmedelsproduktionen. I arbetet ingår att förbereda och salta olika köttvaror samt att tillverka charkuterivaror, som till exempel leverpastej och blodpudding. Förutom blandade charkvaror kan tillverkningen också gälla skinka, kassler och hamburgerkött som saltas, röks eller kokas.

    Många av arbetsmomenten såsom hackning, malning av råvaror, dosering samt oftast även vid kokning, rökning och ugnsbakning utförs idag maskinellt. Fortfarande är det dock många arbetsmoment som görs för hand, som till exempel att väga upp råvaror för hackning och malning samt att stoppa korv. Produkterna röks, kokas och kyls eller fryses innan de förpackas.

    Arbetet kan ske utmed en linje och tempot är vanligtvis högt. Man kan också vara specialiserad på någon viss uppgift. Hygienen är viktig och skyddskläder används i produktionen. Arbetsmiljön kan ibland vara bullrig. Köttet är ofta kallt vilket kan orsaka arbetsskador.

    Arbetsuppgifter

    Charkuterister arbetar för det mesta dagtid och i arbetslag, där man roterar mellan olika arbetsuppgifter, som bland annat

    • stycka och mala kött
    • tillverka charkuterivaror
    • salta och koka
    • prismärka, portionera och förpacka

    Var arbetar man?

    Charkuterister kan arbeta vid slakteri, styckningsföretag eller i charkuterifabriker. Många charkuterister arbetar också bakom köttdisken i matbutiker, delikatessbutiker och saluhallar.

    Videointervju med en Charkuterist

    Ingen videointervju för tillfället

    Vilken utbildning krävs för att bli Charkuterist

    Utbildning till charkuterist finns inom gymnasieskolan på Restaurang och livsmedelsprogrammet. Lokala inriktningar mot kött och charkuteri respektive mot färskvaruhantering finns på några orter i landet. Som charkuterist kan du avlägga prov för gesällbrev.

    Att studera till Charkuterist

    Upplägget för lärlingsutbildningen är vanligtvis en vecka skolförlagd undervisningen följt av tre veckor på lärlingsplatsen. Utbildning i livsmedelsteknik och livsmedelshantering kan också finnas som yrkeshögskoleutbildning (YH) på eftergymnasial nivå på Yrkeshögskolan. Till de flesta utbildningarna inom Yrkeshögskolan krävs vanligtvis grundläggande behörighet för högskolestudier och ibland särskild behörighet.

    Behörighetskrav för Charkuterist

    Behörighetskraven för charkuterister, i den mån de finns, bestäms av arbetsgivare.

    Studera till Charkuterist utomlands

    Mer information inom kort

    Studier i Norge

    Du kan hitta relaterade utbildningar till Charkuterist i Norge på Søk Utdanning.

    Specialisering och inriktningar

    Man kan också vara specialiserad på någon viss uppgift. En Charkuterist föredrar en annan arbetsmiljö och bestämmer sig för att arbeta med catering eller i köket på restauranger.

    Skillnad mot liknande yrken

    En Charkuterist som arbetar inom hotell och restaurang kan man jämföra med en Kallskänka tillagar kalla rätter, exempelvis förrätter, sallader och efterrätter.

    ...
    Kock/Restaurangkock, Astar

    Du är restaurangens hjärta och får visa din passion för matlagning varje dag på jobbet. Du lär dig kockyrket g...

    Flera orter

    Slaktare/Styckare – via arbetsförmedlingen, Astar

    Kötthantering är ett av de äldsta hantverken i människans historia och behovet av arbetskraft kommer alltid at...

    Flera orter

    Restaurangbiträde - med möjlighet att läsa mot fördjupning kock, Astar

    Restaurangbiträde är ett omväxlande arbete i köksmiljö. Ett sådant arbete kan vara en väg vidare till många ol...

    Gävle

    Restaurang, Astar

    Vår utbildning tar dig ett steg närmare din dröm. Du hamnar mitt i en spännande bransch där saker hela tiden f...

    Norrköping

    Kock – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Flera orter

    Köksbiträde – SFI kombo, Astar

    Restaurangbranschen har blivit en stor aktör på arbetsmarknaden och efterfrågan på utbildade kockar är enorm. ...

    Stockholm

    Färskvaror & Delikatesspecialist, Astar

    Du blir kundens matrådgivare i vardagen och en råvaruexpert. Jobbet ger dig därför fantastisk kundkontakt och ...

    Stockholm

    Bartender och Servitör/Servitris, Astar

    Bartenders och servitörer/servitriser är nyckelspelare på restauranger, barer och konferenshotell. I yrket upp...

    Jönköping

    Hotell och turism – Gästvärd, Astar

    Vill du jobba inom hotell och turism? Hotell och konferensanläggningar behöver ständigt utveckla sitt koncept ...

    Umeå

    Business and Hotel Management School i Schweiz, EduPlanet

    Schweiz är ett känt och traditionellt studieland inom turism- och serviceutbildningar. Många av dagens ledare ...

    Flera orter

    Fazer, banner stortavla