Vad är och gör en Butikssäljare?
Som butikssäljare kan du sälja allt mellan himmel och jord, från mat till datorer. Du ska svara på kundernas frågor om olika varor och ge kunden råd om skötsel. Kunskap om varorna är nödvändig. Ibland ska du också ta betalt av kunden. I vissa butiker sköter du enklare expediering men i andra butiker krävs omfattande specialkunskaper. Exempel på sådana är till exempel järn-, dator- och guldsmedsaffärer.
Förutom försäljning ingår ofta kassatjänstgöring och redovisning av dagens kassa. Du deltar också ofta i beställning, uppackning, prismärkning och påfyllning av varor.
I kassan registrerar du kundernas köp och tar betalt. Varorna är märkta med koder som läses av i den datoriserade kassan. Alternativt kan du slå in en varas kod eller läsa av koden med en läspenna. Datasystemet kan bland annat ge besked om lagrets storlek eller omsättningen av en viss vara. När du med kassans hjälp räknat ut summan ska du ta betalt, antingen med kontanter eller med olika former av betalkort.
En del butiker har postservice. Det kan gälla att ta emot och lämna ut brev och paket samt sälja frimärken. Det finns också butiker som har kassaservice, vilket innebär att kunderna kan betala räkningar, ta ut och sätta in pengar.
Som säljare är du ofta del av ett arbetslag, där alla tillsammans har ett ansvar för arbetsuppgifterna. En person är ofta ansvarig för en varugrupp och ser till att allt som gäller till exempel grönsaker, mejerivaror, sportartiklar eller damkläder är i ordning.
I mindre butiker där det inte finns anställda dekoratörer sköter säljaren också skyltning och dekorationer i butiken.
Som alla säljjobb är ditt arbete fyllt av kontakter. Du måste klara att ge god service och vara på gott humör trots att du är stressad eller att kunden är besvärlig. Andra viktiga egenskaper är ansvarskänsla och ordningssinne.
Arbetet kan vara påfrestande för ben och rygg. Kassaarbete kan medföra belastning på armar och nacke. Därför är det vanligt med arbetsrotation, som innebär att man växlar mellan olika arbetsuppgifter. De tjänster som huvudsakligen omfattar kassaarbete (butikskassör) är ofta på deltid.
Arbetsuppgifter
En Butikssäljare kan ha en mängd olika arbetsuppgifter i butiken, bland annat
- ta hand om kunder och ha ett trevligt bemötande
- sälja och ta betalt
- packa upp varor och räkna lager
- ha kunskap och svara p förfrågningar om produkter
- göra inventering
- ser till att det ser snyggt ut i hyllorna
Var arbetar man?
I hela dagligvaru- och detaljhandeln, från mindre butik till större varuhus och i franchisebutiker.
Videointervju med en Butikssäljare
Vilken utbildning krävs för att bli Butikssäljare
Utbildningar som ger produkt- eller branschkunskaper kan vara värdefulla. Det kan till exempel vara kunskaper i sömnad för den som ska arbeta med kläder, eller matlagningsutbildning för den som ska arbeta inom livsmedelshandeln.
Att studera till XX
Att ha gått någon form av säljutbildning är e merit. Man samlar på sig kunskaper om vissa produkter genom erfarenhet.
Behörighetskrav för Butikssäljare
Behörighet bestäms av arbetsgivaren då man lär sig yrket på arbetsplatsen. Här läser du mer om arbetsplatsupplärning.
Studera till Butikssäljare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Butikssäljare i Norge på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
Det finns vissa utbildningar som ger produkt- eller branschkunskaper som kan vara värdefulla, till exempel i sömnad för den som ska arbeta med kläder eller utbildning inom livsmedelsområdet för den som ska arbeta inom livsmedelshandeln.
Skillnad mot liknande yrken
Det är ganska vanligt att en Säljare avancerar till Butikschef eller kanske så småningom öppnar en egen butik.
Stipendier för Butikssäljare
Vi saknar information om stipendier för X.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom YRKE
Kompetensutveckling inom YRKE