Vad är och gör en Butikschef?
Butikschefer kan jobba i många olika slags butiker och varuhus. Kläd -, livsmedels- och järnaffärer är bara några exempel. De kan antingen själva äga butiken eller driva den som en del av en kedja, som ägs av ett stort företag. En annan affärsform är så kallad franchising, vilket innebär att butikschefen får betala för att använda en känd affärsidé och ett koncept för hur butiken ska se ut. Body Shop och Seven Eleven är exempel på butikskedjor som erbjuder denna affärsform.
Som butikschef har man det ekonomiska ansvaret för företaget, vilket innebär att göra budget och följa upp att den stämmer. Att göra budget innebär bland annat att man planerar vilka kostnader butiken får ha och hur mycket som ska säljas under en viss tid.
Butikschefer sköter också personalfrågor, vilket kräver att de är bra ledare och kan entusiasmera sin personal. De ska till exempel tillsammans med personalen lägga upp arbetsschema och utforma en bra arbetsorganisation. Butikschefen eller handlaren är också den som ansvarar för utformningen av butiken och planerar och genomför lokala annons- och reklamkampanjer.
Inköp, försäljning och lagerhållning är andra ansvarsområden för butikschefer. I ett större företag kan butikschefer överlåta vissa av dessa uppgifter till sina anställda.
Allt försäljningsarbete handlar om kundkontakter och det är därför viktigt för butikschefer att vara försäljnings- och serviceinriktade samt intresserade av att stå till tjänst med råd och upplysningar. De träffar dagligen nya människor. Kontakterna med kunderna och leverantörerna är betydelsefulla.
Att ha ansvar för en butik är förknippat med mycket arbete. Speciellt om man är ensam i företaget kan arbetet innebära långa dagar. Många butiker har dessutom öppet på kvällar och helger och då måste man vara beredd att jobba.
Arbetsuppgifter
En Butikschef kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, bland annat
- jobba som säljare i butiken
- beställa eller köpa in varor
- inventera och beställa det som saknas i lager
- planera och rekrytera personal
- ansvara för budget och räkna dagskassan samt finansiella rapportering till huvudkontoret
Var arbetar man?
En Butikschef kan arbeta inom hela detaljhandeln, från mindre butiker till stora varuhus. Man kan äga en egen butik eller bli franchisetagare.
Videointervju med en Butikschef
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Butikschef
Kunskapskraven ökar inom detaljhandeln. För butikschefer är det viktigt att ha ordentliga kunskaper i ekonomi, till exempel bokföring och budgetering för att klara att sköta ekonomin i sina butiker. De bör också ha kunskaper i marknadsföring och i hur man leder ett företag. Det är en stor fördel att ha gått kurser i ledarskap.
Grundutbildning för handeln finns på det treåriga Handels- och administrationsprogrammet inom gymnasieskolan. Inom Komvux kan det finnas påbyggnadsutbildningar inom området försäljning. På yrkeshögskolor (YH) finns utbildningar som är lämpliga för området. För YH-utbildningarna krävs vanligen grundläggande behörighet för högskolestudier och ibland särskild behörighet.
Att studera till Butikschef
Det finns vissa utbildningar som ger produkt- eller branschkunskaper som kan vara värdefulla, till exempel i sömnad för den som ska arbeta med kläder eller utbildning inom livsmedelsområdet för den som ska arbeta inom livsmedelshandeln. Som Säljare i butik med några års kompetens kan man bli erbjuden ett butikschefsjobb om man är duktig. Man har då gått den länga vägen inom butik.
Behörighetskrav för Butikschef
Eftersom de flesta butikschefer utbildas på gymnasiet gäller behörighetskraven för gymnasiet. Vill du skaffa dig mer specialiserad kunskap finns flera program på högskolenivå och då krävs oftast områdesbehörighet A4. För YH-utbildningar gäller grundläggande behörighet för yrkeshögskolan.
Studera till Butikschef utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Butikschef i Norge på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
Det finns vissa utbildningar som ger produkt- eller branschkunskaper som kan vara värdefulla, till exempel i sömnad för den som ska arbeta med kläder eller utbildning inom livsmedelsområdet för den som ska arbeta inom livsmedelshandeln. Det är ganska vanligt att en butikschef öppnar en egen butik eller blir franchisetagare. För butikschefsarbete och för att gå vidare till befattningar inom ledningen för en koncern kan man ha nytta av en högskoleutbildning, exempelvis på ekonomprogrammet, som finns på många orter i Sverige. Utbildningar speciellt inriktade på handel finns vid några högskolor. För dessa utbildningar krävs förutom grundläggande behörighet för högskolestudier även särskild behörighet.
Det kan även förekomma att man får internutbildning inom företag eller rekryteras direkt till ett så kallat traineeprogram där man får utbildning i jobbet. De större affärskedjorna söker ibland personal för utbildning till arbetsledare. Främst efterfrågas personer med ekonomisk utbildning på gymnasie- eller högskolenivå.
Skillnad mot liknande yrken
Se även yrkes som avdelningschef inom detaljhandeln, där man har ansvar för en hel avdelning, till exempel husgeråd eller kläder på ett varuhus.
Stipendier för Butikschefer
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom försäljning
Kompetensutveckling inom försäljning