https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743840/us/euelsqftzxz6mksr5tje.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743954/us/g2tmr3ikniu9frxh5ahq.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Bygg, anläggning & fastighet

 • Brunnsborrare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Brunnsborrare samt relaterad information om hur mycket Brunnsborrare tjänar i lön, hur det är att jobba som Brunnsborrare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Brunnsborrare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Brunnsborrare?

  En Brunnsborrare sysslar främst med två olika sorters borrningar: borrning av vattenbrunn eller energibrunn. Vattenbrunnar borras för dricksvatten där det inte finns kommunala system och energibrunnar för att utvinna värme ur berggrunden, Bergvärme för uppvärmning av bostäder. Oftast finns också kompetens inom pumpinstallationer och reningsfilter inom de flesta företagen. Det är bra att välja ett företag som är certifierat som brunnsborrare då den expansiva marknaden som varit inom detta område de sista åren alltid riskerar att dra med sig mindre seriösa företag. Det är främst inom tre arbetsområden som brunnsborrningsföretagen är verksamma: borrning av dricksvattenbrunnar, borrning av energibrunnar för utvinning av värme och kyla samt inom entreprenadborrning, till exempel grundläggning och borrning under vägar.

  Arbetsuppgifter

  Som borrare får man försöka finna lösningar till problem som uppstår vid borrningen. Ibland måste de använda både sin fantasi, sina tekniska kunskaper och sin hörsel för att uppnå ett bra resultat. Arbetsuppgifter som igår:

  • använda borrare mobila borriggar utrustade med olika typer av borrverktyg
  • montera, reparera och underhålla maskinerna
  • svetsarbeten av olika slag
  • montering av pumpar och vattenreningsutrustning
  Det är vanligt att brunnsborrare också arbetar med borrad grundläggning, vilket innebär att de till exempel borrar hål i berget för att förankra och stabilisera bropelare vid vägbyggen.

  Var arbetar man?

  Brunnsborrare kan arbeta på entreprenadföretag och byggföretag. Även Vägverket har en produktionsavdelning som utför vägarbeten. Det är vanligt att man som Brunnsborrare måste resa och periodvis vara borta hemifrån eftersom arbetsplatserna varierar. Brunnsborrare är ett säsongsbetonat jobb. Under sommarhalvåret arbetar man intensivt, ofta med tidiga morgnar och sena kvällar. Under vinterhalvåret är det lugnare. Många Brunnsborrare är egna företagare och deras kunder är ofta villa- och husägare som behöver hjälp djupborrade brunnar för bergvärme och vatten.

  Videointervju med en Brunnsborrare

  Vilken utbildning krävs för att bli Brunnsborrare

  Gymnasieskolans treåriga Byggprogram med inriktning mot anläggning eller erfarenhet av anläggningsarbete kan vara en bra bakgrund. Att börja som lärling inom något företag är ett sätt att komma in i yrket.

  Att studera till Brunnsborrare

  Man behöver oftast ha körkort för tung lastbil med släp. Det är en fördel att kunna svetsa och och att ha maskinkännedom.

  Behörighetskrav för Brunnsborrare

  Eftersom brunnsborrare utbildas på gymnasiet gäller behörighetskraven för gymnasiet.

  Studera till Brunnsborrare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Vi saknar information om ifall det krävs någon speciell utbildning för att bli brunnsborrare i Norge.

  Specialisering och inriktningar

  Brunnsborrare kan certifieras på två nivåer, ansvarig brunnsborrare och brunnsborrare. Certifikatet ställs ut på fem år. En certifierad brunnsborrare har bland annat flera års erfarenhet av brunnsborrning, godkänt svetsprov och certifikat för heta arbeten och godkända kurser inom ett antal områden som arbete på väg eller praktisk hydrogeologi.

  Skillnad mot liknande yrken

  Mer information kommer senare.

  Stipendier för Brunnsborrare

  Vi saknar information om stipendier för brunnsborrare.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.

  ...
  Bygg och anläggning, Astar

  Det här är programmet för dig som tycker om att arbeta med händerna och som vill vara efterfrågad på arbetsmar...

  Flera orter

  Piraja