Vad är och gör en Biståndsbedömare?
Biståndsbedömaren bedömer och utreder en enskild människas behov av hjälp och stöd från kommunen. Biståndsbedömaren utreder vilka fysiska, psykiska och sociala förutsättningar som ska beaktas i varje enskilt fall. Biståndsbedömarens uppgift är att försöka göra det möjligt för äldre och personer med funktionsnedsättning att leva som andra, så långt det är möjligt. Man avgör vilken service eller stöd som krävs för detta. Det är biståndsbedömaren som prövar om en enskild kommuninnevånare är berättigad till bistånd. Man följer också upp hur stödet fungerar. Om klienternas behov ändras beslutas om vilka förändringar som ska göras i stödet.
Besluten bygger på den information biståndshandläggare samlar in och på den gällande lagstiftningen inom området. En viktig del av biståndshandläggares arbete är att ha kontakt med dem som ansökt om, eller har fått rätt till bistånd. Ofta möter de även deras anhöriga eller gode män.
Biståndsbedömaren utreder vilka fysiska, psykiska och sociala förutsättningar som ska beaktas i varje enskilt fall. När tillräcklig information om en klients behov av stöd har samlats in fattar antingen biståndsbedömaren eller ansvarig nämnd beslut. Utredningen måste dokumenteras väl.
Resonemangen kring besluten måste vara begripliga både för kolleger och för allmänheten, men framförallt för den enskilde person som beslutet gäller. Förutom att kunna tala och lyssna väl behöver biståndshandläggare även kunna uttrycka sig väl i skrift.
Arbetsuppgifter
Ofta är det biståndsbedömaren som har ansvar för att beställa tjänster utifrån beslutet om stöd. En annan arbetsuppgift kan vara att genomföra vårdplaneringar tillsammans med kunder, anhöriga och vårdpersonal. I arbetet ingår bland annat
- enskilda samtal med människor
- analysera inland akuta situationer med utgångsläge från varje enskild person
- rapportskrivning
- var en länk mellan en person och en myndighet
- ha god pedagogisk förmåga för att kunna motivera sina beslut
Var arbetar man?
På sociala myndigheten inom kommunen.
Videointervju med Biståndsbedömare
Vilken utbildning krävs för att bli Biståndsbedömare
Det krävs en högskoleutbildning med beteendevetenskaplig inriktning. Biståndsbedömare har ofta en skiftande utbildningsbakgrund. Många är utbildade socionomer, andra har beteendevetenskaplig utbildning. Men det finns även samhällsvetare och sjuksköterskor som arbetar som biståndsbedömare.
Att studera till Biståndsbedömare
De som arbetar som biståndsbedömare har ofta en skiftande utbildningsbakgrund. Många är utbildade socionomer, andra har beteendevetenskaplig utbildning. Men det finns även ett flertal exempel på bland annat samhällsvetare och sjuksköterskor som arbetar som biståndsbedömare.
Behörighetskrav för Biståndsbedömare
Behörighetskraven för utbildningar till Biståndsbedömare, det vill säga socionomer, hittar du i områdesbehörighet A5.
Studera till Biståndsbedömare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan hitta relevanta utbildningar till biståndsbedömare i Norge på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
En Biståndsbedömare kan också välja att arbeta främst med en viss kategori klienter, exempelvis ungdomar, personer med funktionsnedsättning eller äldre.
Skillnad mot liknande yrken
Man kan jämföra Biståndsbedömare med Socialsekreterare arbetar med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som befinner sig i svåra situationer. Även dessa arbetar i kommunen.
Stipendier för Biståndsbedömare
Vi saknar information om stipendier för biståndsbedömare.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Inga traineeprogram, internship eller kompetensutveckling tillgängliga.
Lön & Löneutveckling
25 000 kronor per månad
Källa: SCB