Vad är och gör en Biomedicinsk analytiker?
Biomedicinsk laboratorievetenskap är ett expertområde som kombinerar både medicin och teknik. Det är ett spännande område i tillväxt som ger Biomedicinsk analytiker möjligheter att arbeta både innanför och utanför sjukvården.
En Biomedicinsk analytiker arbetar i laboratorier med olika typer av laboratoriearbete inom det medicinska området och ansvarar för tekniska och metodologiska analyser och undersökningar genom provtagningar, bearbetning, redovisning, bedömning och utvärdering av mät- och undersökningsresultat. Biomedicinsk analytiker förser till exempel läkare med underlag som de behöver för att ställa diagnos.
Som Biomedicinsk analytiker med inriktning laboratoriemedicin arbetar du med olika typer av laboratorieanalyser. Analyserna utförs på biologiska prover som blod eller vävnad för att tillexempel identifiera sjukdomar som diabetes, infektioner, hjärt- och kärlsjukdom, cancer eller genetiska defekter.
Arbetsuppgifter
En Biomedicinsk analytiker arbetar med kliniska tester, bedömningar och analyser. I det dagliga arbetar ingår
- olika provtagningar och mätningar
- genomföra teoretiska och metodisk analyser
- arbeta med biokemiska, immunologiska och molekylärgenetiska metodiker för att identifiera sjukdomar
- bearbeta och bedöma olika resultat
- redovisa och skriva ner matningar och resultat
Var arbetar man?
Den största arbetsmarknaden för biomedicinska analytiker finns på vårdcentraler, sjukhuslaboratorier, på vetenskapliga laboratorier och inom medicinska institutioner. Jobb finns också på kriminaltekniska laboratorier, inom veterinärmedicinen och på läkemedels- och bioteknikföretag.
Videointervju med Biomedicinsk analytiker
Vilken utbildning krävs för att bli Biomedicinsk analytiker
Utbildningen till biomedicinsk analytiker är treårig. Studierna avslutas med biomedicinsk analytikerexamen och en medicine kandidatexamen på 180 högskolepoäng. Examen berättigar till legitimation, som utfärdas av Socialstyrelsen.
Att studera till Biomedicinsk analytiker
Utbildningen till biomedicinsk analytiker är treårig och varvar teoretiska studier med laborationer och praktik ute på företag eller forskningscentra. Utbildningen till biomedicinsk analytiker är teknisk/naturvetenskaplig/medicinsk. Du får en bred metodologisk basutbildning med möjlighet till fördjupning inom något specialområde som förbereder för arbete inom olika delar av det medicinska området och andra branscher.
Behörighetskrav för Biomedicinsk analytiker
Behörighetskraven för utbildningar till Biomedicinsk analytiker finns i områdesbehörighet A12.
Studera till Biomedicinsk analytiker utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Här hittar du utbildningar inom Biomedicin i Norge
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Flera universitet däribland Örebro universitet erbjuder en masterutbildning för biomedicinska analytiker.
Specialisering och inriktningar
Det finns en påbyggnadsutbildning till cytodiagnostiker samt fördjupningar inom fysiologi. Inom klinisk verksamhet kan en Biomedicinsk analytiker välja mellan olika laboratoriemedicinska specialiteter så som mikrobiologi, transfusionsmedicin, immunologi, patologi och genetik. Du kan dessutom välja att läsa vidare eller att forska inom ett intressant område.
Skillnad mot liknande yrken
Biomedicinsk analytiker kan liknas vid några av de yrken som sammanfattas inom Biologyrkena, särskilt då Toxikolog som också arbetar med olika provtagningar. Läs mer om yrket Toxikolog.
Stipendier för Biomedicinska analytiker
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram som kan passa för biomedicinska analytiker
Passar du som biomedicinsk analytiker?
Ifall följande stämmer när du frågar dig själv "passar jag som biomedicinsk analytiker?" kan yrket passa dig: Gillar du att laborera och analysera? Du som är biomedicinsk analytiker får utföra kvalificerat laboratoriearbete i första hand inom det medicinska området. Du ansvarar för det tekniska och metodologiska utförandet av analyser och undersökningar genom provtagningar, bearbetning, redovisning, bedömning och utvärdering av mät- och undersökningsresultat.
Frågor på studievägledningen relaterad till biomedicinsk analytiker
Frågor på studievägledningen relaterad till biomedicinsk analytiker
Frågor på studievägledningen relaterad till biomedicinsk analytiker
Frågor på studievägledningen relaterad till biomedicinsk analytiker
Lön & Löneutveckling
27 000 kronor per månad
Källa: SCB