Vad är och gör en Biomedicinare?
Målet för en Biomedicinare är att bedriva biomedicinskt forsknings- och utvecklingsarbete inom såväl universitet, vårdorganisationer som företag. Det finns ungefär 2 500 personer med biomedicinsk utbildning i Sverige.
Biomedicin är ett fält inom naturvetenskapen som analyserar och löser medicinska problem med hjälp av modern kunskap inom kemi och biologi, kort sagt: En biomedicinare kartlägger sjukdomars uppkomst, botemedel och behandling.
En Biomedicinare arbetar med medicinsk forskning, läkemedelsutveckling, och människans biologi, studerar orsaker till uppkomsten av sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och allergier. Vanliga befattningar är klinisk prövningsledare, forskare, laboratorieingenjör samt projektledare. Biomedicin har en experimentell inriktning, och har betydelse för forskning på människans sjukdomar och för den del av sjukvården som ägnar sig åt diagnostik, och behandlingsutveckling.
Arbetsuppgifter
Biomedicinare arbetar med att öka kunskapen om bakomliggande mekanismer till de stora folksjukdomarna som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, allergier och demens.Som biomedicinare kan du arbeta med
- forskning och utveckling
- produktion
- patentfrågor
- kliniska prövningar
- registrering av läkemedel
- kommunikation, marknadsföring eller journalistik särskilt inom vetenskap
Var arbetar man?
Högskoleväsendet och Life science- området som står för industri inom läkemedel, bioteknik och medicinsk teknik anställer en stor del av biomedicinarna. Miljövård är ett annat spännande fält för biomedicinare. Det finns stora möjligheter att arbeta internationellt. Det finns ungefär 2 800 personer med biomedicinsk utbildning i Sverige.
Videointervju med en Biomedicinare
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Biomedicinare
Biomedicinutbildningen ger en naturvetenskaplig kunskapsbas. De första terminerna innehåller kurser i kemi, och cell- och molekylärbiologi. Därefter läser du en medicinskt inriktad fördjupning där bland annat fysiologi, infektioner, neurobiologi, patobiologi, farmakologi och molekylär medicin ingår.
Att studera till Biomedicinare
Utbildningen kombinerar teoretiska kunskaper om människokroppen med praktiska kunskaper och kvalificerat laborativt arbete. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som omfattar en halv till en termins heltidsstudier.Det finns stora möjligheter att ge utbildningen en egen profil. Kandidatexamen 180 högskolepoäng eller 3 år varav minst 90 högskolepoäng i ditt huvudämne.
Behörighetskrav för Biomedicinare
Behörighetskraven för utbildningar till Biomedicinare hittar du i områdesbehörighet A13.
Studera till Biomedicinare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Här hittar du utbildningar inom Biomedicin i Norge.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Högskolan i Halmstad, Högskolan i Skövde, Lunds universitet samt Umeå universitet tillhandahåller magisterprogram i biomedicin. Masterprogram hittar du på Umeå universitet, Lunds universitet och Uppsala universitet.
Specialisering och inriktningar
Många biomedicinare fortsätter efter grundutbildningen på forskarnivå inom exempelvis molekylär medicin, epidemiologi och molekylärbiologi. En annan vanlig vidareutbildning är inom kliniska prövningar av läkemedel samt annan internutbildning inom läkemedelsindustrin.
Skillnad mot liknande yrken
Jämför till exempel med Biolog, även det ett naturvetarämne som inriktar sig på biologi.
Stipendier för Biomedicinare
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom medicin, kemi och farmaci
Passar du som biomedicinare
Vill du arbeta med medicinsk forskning, läkemedelsutveckling, hälsorisker med kemikalier eller bli en framtida ledare på ett biomedicinskt företag? Som biomedicinare lär du dig om människans biologi på cell- och molekylnivå, studerar orsaker till uppkomsten av sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och allergier i sådana fall kan du passa som Biomedicinare.