Vad är och gör en Biolog?
En Biolog forskar inom biologi och studerar allt som lever. De har en självklar roll inom exempelvis biotekniken, livsmedelsutvecklingen, zoologin, mykologin, botaniken eller ekologin. Biologer behövs framför allt inom hälsa, miljö och naturvård. Inom dessa områden finns många utmaningar och biologer bidrar både med expertis inom forskning och utveckling och med att identifiera nya affärsmöjligheter. Biologer driver projekt, ansvarar för omvärldsbevakning och håller i utredningar. Biologisk kompetens behövs också inom kundsupport, utbildning, marknadsföring och försäljning.
Väljer du biologi med inriktning mot molekyler, celler, organismers och organs funktioner finns jobben ofta inom läkemedels och bioteknikindustrin, med ansvar för bland annat kvalitetstestning, provning och produktutveckling. Väljer du biologi med fokus på miljö- och ekologi kan du jobba som konsult inom miljöområdet, som ekolog, samhällsplanerare, inventerare eller utredare.
Biologer har alltså en mycket bred och generell kompetens inom både kemi och biologi och Biologer arbetar på många olika befattningar och inom många branscher.
Bioinformatiker
Bioinformatik är en utbildning som växt fram som ett arbetsområde i gränslandet mellan matematik, datavetenskap och biologi för att kunna hantera och analysera biologiska data, som uppstår på grund av den snabba utvecklingen inom biologin. De stora projekt kring gensekvensering och den pågående kartläggningen av proteinernas struktur och funktion i cellen är områden som ställer helt andra krav på biologins förmåga att hantera data än tidigare. Även övervakningen av hotade eller kommersiellt intressanta arter kräver en ny kompetens att hantera data. Verktygen för bioinformatiker är datavetenskapliga men frågeställningarna är biologiska. Läs mer om yrket bioinformatiker.
Bioteknolog/molekylärbiolog
Det finns olika inriktningar inom dessa utbildningar. Kemi, molekylärbiologi, utvecklingsbiologi och bioinformatik/funktionsgenomik är några exempel på kurser under utbildningen. Du studerar bakterier, växter, virus, djur eller människor på molekylär nivå. Utbildningen sträcker sig från molekyl, via gen till organism. På Sveriges lantbruksuniversitet, SLU kan du studera till Bioteknolog och på flera universitet och högskolor kan du studera molekylärbiologi. Här kan du läsa mer om yrket Biotekniker.
Toxikolog
Toxikologi är läran om kemiska ämnens skadliga effekter på levande organismer. Toxikologer studerar med hjälp av olika modeller hur skilda ämnen kan påverka människors hälsa vid olika exponeringssituationer. Det kan till exempel handla om att bedöma risken för att olika kemiska ämnen kan orsaka fosterskador och sjukdomar som exempelvis cancer. En gren av toxikologin, ekotoxikologi, undersöker hur kemiska ämnen påverkar ekosystem och olika organismer i miljön. De som jobbar med detta kallas ekotoxikologer. Läs mer om Toxikolog och hur man utbildar sig.
Väljer du biologi med fokus på miljö och ekologi kan du jobba som konsult inom miljöområdet, som ekolog, samhällsplanerare, inventerare, utredare, miljörevisor, samordnare eller chef, till exempel livsmedels-, djurskydds- och miljö- och hälsoskyddsinspektörer är också ofta biologer, men de vanligaste befattningarna är handläggare, biolog, projektledare, naturvårdshandläggare och laboratorieingenjör.
Väljer du biologi med inriktning mot molekyler, celler, organismers och organs funktioner finns jobben ofta inom läkemedels och bioteknikindustrin, med ansvar för bland annat kvalitetstestning, provning och produktutveckling. Biologer med denna inriktning finns också på hygieniska och diagnostiska laboratorier, till exempel inom sjukvården.
Arbetsuppgifter
Oavsett vilken inriktning Biologen har så arbeta man främst med forskning, utveckling och utbildning. Biologer finns dessutom på hygieniska och diagnostiska laboratorier, till exempel inom sjukvården. Många biologer breddar sin utbildning genom att läsa exempelvis kommunikation, marknadsföring, juridik eller ekonomi och jobbar som exempelvis vetenskapsjournalister och miljörevisorer. En kombination av biologi och datavetenskap är gångbart på arbetsmarknaden, se Bioinformatiker ovan. Djupa kunskaper krävs i biologi inom många tekniska befattningar t ex utvecklare av analysinstrument, processutvecklare, forskningsingenjörer etc. inom bioteknik och läkemedelsindustrin.
Var arbetar man?
Biologer med specialistinriktningar av olika slag finns framför allt på offentlig sektor, på myndigheter, universitet och högskolor. Inom landstingen finns exempelvis sjukhusgenetiker, på djurparker etologer och zoologer, samt på botaniska trädgårdar botaniker.
Videointervju med en Biolog
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Biolog
Kandidatexamen 180 högskolepoäng eller 3 år varav minst 90 högskolepoäng i ditt huvudämne. Efter kandidatexamen kan du läsa vidare på avancerad nivå. Magisterexamen omfattarsammanlagt 240 högskolepoäng, ytterligare 60 högskolepoäng genom ett års heltidsstudier. Masterexamen omfattar sammanlagt 300 högskolepoäng det vill säga ytterligare 120 högskolepoäng två års heltidsstudier. Alla utbildningar har inte alla alternativ. Professionella biologer har i allmänhet påbörjat eller genomfört en doktorandtjänst vid ett universitet.
Att studera till Biolog
Det finns många inriktningar om du vill arbeta som Biolog senare. Biokemi, bioteknik, botanik, cellbiologi, ekologi, etologi, genetik, immunologi, limnologi, marinbiologi, mikrobiologi, molekylärbiologi, naturvård, neurobiologi, populationsbiologi, strukturbiologi, toxikologi, zoologi och biologisk mångfald är några exempel på inriktningar inom biologi.
Behörighetskrav för Biologer
Behörighetskraven för utbildningar till Biolog hittar du i områdesbehörighet A12.
Studera till Biolog utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Biolog i Norge på Søk Utdanning.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Se ovan under "Att studera till biolog".
Specialisering och inriktningar
Det är ganska vanligt att en Biolog specialiserar sig inom något av de många specialistområden som nämns i stycket ovan "Att studera till Biolog".
Stipendier för Biologer
Frågor på studievägledningen relaterad till biolog
Frågor på studievägledningen relaterad till biolog
Frågor på studievägledningen relaterad till biolog
Frågor på studievägledningen relaterad till biolog
Frågor på studievägledningen relaterad till biolog
Frågor på studievägledningen relaterad till biolog
Frågor på studievägledningen relaterad till biolog
Frågor på studievägledningen relaterad till biolog
Lön & Löneutveckling
37 100 kronor per månad
Källa: SCB