Vad är och gör en Bioinformatiker?
Bioinformatik är en utbildning som växt fram som ett arbetsområde i gränslandet mellan matematik, datavetenskap och biologi för att kunna hantera och analysera biologiska data, som uppstår på grund av den snabba utvecklingen inom biologin. De stora gensekvenseringsprojekten och den pågående kartläggningen av proteinernas struktur och funktion i cellen är områden som ställer helt andra krav på biologins förmåga att hantera data än tidigare. Även övervakningen av hotade eller kommersiellt intressanta arter kräver en ny kompetens att hantera data. Verktygen för bioinformatiker är datavetenskapliga men frågeställningarna är biologiska.
Arbetsuppgifter
En Bioinformatiker tar med hjälp av algoritmer fram analyser av biologisk data.
Var arbetar man?
jobben ofta inom läkemedels och bioteknikindustrin, med ansvar för bland annat kvalitetstestning, provning och produktutveckling.
Videointervju med en Bioinformatiker
Ingen videointervju för tillfället
Vilken utbildning krävs för att bli Bioinformatiker
Kandidatexamen 180 högskolepoäng eller 3 år varav minst 90 högskolepoäng i ditt huvudämne. Efter kandidatexamen kan du läsa vidare på avancerad nivå. Magisterexamen omfattarsammanlagt 240 högskolepoäng, ytterligare 60 högskolepoäng genom ett års heltidsstudier.
Att studera till Bioinformatiker
Räkna med två års heltidsstudier. Inom högskolan kan man läsa utbildningsprogram med biologi som huvudämne till en magisterexamen eller kandidatexamen. Utbildning i biologi ges som program eller fristående kurser vid universiteten och de flesta högskolor. Man kan även själv kombinera ämnen till en kandidat- eller magisterexamen. Utbildning i bioinformatik, biomedicin och bioteknik finns som program och kurser vid universitet och högskolor. Att kombinera en utbildning i biologi med kunskaper i exempelvis datavetenskap, juridik, ekonomi eller språk kan öka möjligheterna till anställning.
Behörighetskrav för Bioinformatiker
Behörighetskraven för utbildningar till Bioinformatiker hittar du i områdesbehörighet A13.
Studera till Bioinformatiker utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Använd söktjänsten på Søk Utdanning för att hitta utbildningar till bioinformatiker i Norge.
Vidareutbildningar och magister-/masterexamen
Högskolan i Skövde och Uppsala universitet tillhandahåller magisterprogram i bioinformatik medan Uppsala universitet, Lunds universitet och Stockholms universitet tillhandahåller masterprogram in ämnet.
Specialisering och inriktningar
Biokemi, bioteknik, botanik, cellbiologi, ekologi, etologi, genetik, immunologi, limnologi, marinbiologi, mikrobiologi, molekylärbiologi, naturvård, neurobiologi, populationsbiologi, strukturbiologi, toxikologi, zoologi och biologisk mångfald är några exempel på inriktningar inom biologi.
Skillnad mot liknande yrken
Läs mer om skillnader mellan olika biologyrken under biolog.
Stipendier för Bioinformatiker
Anders Walls stiftelse har tidigare delat ut stipendium till Bioinformatiker, besök Anders Walls Stiftelse.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Internship och traineeprogram inom Medicin, kemi och farmaci