https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1581326749/us/jvh2u1elbiwqnfgxm3nr.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Transport

 • Bilmekaniker - utbildning & information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Bilmekaniker samt relaterad information om hur mycket Bilmekaniker tjänar i lön, hur det är att jobba som Bilmekaniker, antagningskrav och framtidsutsikter på arbetsmarknaden. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Bilmekaniker?

  Fordonsmekaniker är ett samlingsnamn för alla som analyserar, reparerar och utför service och underhåll på fordon samt arbetsmaskiner. En Bilmekaniker utför felsökningar, reparerar och utför service på bilar. Det kan vara fel på bränslesystemet, tändningen, bromssystemet, styrinrättningen eller annan speciell utrustning i bilen. Mekanikern felsöker, plockar isär, rengör, kontrollerar, justerar eller byter ut felaktiga eller utslitna delar. Ibland måste man lyfta ur vissa delar, som motor eller växellåda, för att kunna reparera dem. Fordonet kan vara placerat på en fordonslyft eller ovanpå en reparationsgrop för att mekanikern ska komma åt att arbeta under det. Det ingår alltmer avancerad elektronik i moderna bilar och el reparationerna utgör en allt större del av reparationerna. Den mesta elektroniken är datorstyrd och regleras av bilens styrbox. Vid felsökningen arbetar man med elektronisk test- och mätutrustning som letar efter felet i bilens system. Mekanikern kopplar upp sig mot bilens styrdator och med hjälp av program för felsökning kan felkoder läsas av. Reparationsarbetet innebär oftast att den del det är fel på byts ut. När felet är ett programfel i något av bilens dataprogram kodas programmet om.

  På många verkstäder tar bilmekanikern emot kunderna när bilen ska lämnas in. Genom samtal med kunden får man en bättre möjlighet att fastställa vad felet är samt uppskatta hur lång tid felet tar att åtgärda och vad det kommer att kosta. På större verkstäder tas kunden oftast emot av en kundmottagare som lämnar uppgifterna vidare till bilmekanikern.

  Arbetsuppgifter

  Det är viktigt att bilmekanikern använder verktyg för speciallyft, monteringsvagnar och andra hjälpmedel för att undvika förslitningsskador i exempelvis nacke och armar. Även underhållsarbeten, svetsning och enklare karosseriarbeten kan ingå i arbetsuppgifterna. Andra arbetsuppgifter är att installera elektrisk utrustning som GPS eller stereo. När bilen är färdigreparerad ser mekanikern till att allt fungerar genom att exempelvis provköra bilen.

  Var arbetar man?

  Bilmekanikerna arbetar oftast med flera bilmärken på bilverkstäder även om en del arbetar för ett speciellt bilmärke. Bilmekaniker finns också på bensinstationer, bärgningsföretag, på däcksverkstäder eller hos större åkeriföretag. En bilmekaniker arbetar självständigt och är oftast specialiserad på vissa uppgifter.

  Videointervju med en Bilmekaniker

  Vilken utbildning krävs för att bli Bilmekaniker

  Grundutbildningen för bilmekaniker och motorcykelmekaniker finns inom gymnasieskolan på Fordonsprogrammet, inriktning personbilsteknik eller maskin- och lastbilsteknik. Utbildning finns också inom fristående skolor.

  Att studera till Bilmekaniker

  Yrkesverksamma mekaniker och motorcykelmekaniker vidareutbildas kontinuerligt inom branschen. En två terminer lång påbyggnadsutbildning för motorcykelmekaniker finns inom Komvux i Motala. Utbildningen har riksintag.
  Se gymnasieutbildningar för mer information.

  Behörighetskrav för Bilmekaniker

  Behörighetskraven för utbildningar till Bilmekaniker hittar du i arbetsplatsupplärning.

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Bilmekaniker på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  En Bilmekaniker kan komplettera sitt yrke med att reparera motorcyklar. En motorcykelmekaniker genomför service eller gör felsökning och reparerar fel på lätta och tunga motorcyklar och mopeder. I arbetet ingår också att trimma och modifiera till exempel endurocyklar eller mopeder genom att bland annat byta avgassystem. Arbetet som motorcykelmekaniker förutsätter kunskaper i mekanik och elektronik samt ett genuint intresse för sitt yrke. De flesta motorcykelmekaniker arbetar hos flermärkeshandlare. Det innebär att de arbetar med samtliga motorcykel- och mopedmärken. Arbetet som motorcykelmekaniker är säsongsbetonat. Under våren och sommaren är det högsäsong medan arbetsbelastningen är mindre under vintertid. Man kan också komplettera sitt yrke med att specialisera sig inom ett särskilt bilmärke och blir expert på just detta.

  Frågor på studievägledningen relaterad till bilmekaniker

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en bilmekaniker:
  25 100 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Personbilsteknik, Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium

  För dig som vill arbeta som mekaniker mot personbil.

  Stockholm

  Diagnostekniker Fordon, YrkesAkademin

  Som diagnostekniker arbetar du med att utgöra avancerade diagnoser och åtgärder i gas, el-, hybrid och dieself...

  Flera orter

  Kvalificerad fordonstekniker el/elhybrid distans, YrkesAkademin

  I takt med nya typer av fordon med ny teknik och större komplexitet krävs mer specialiserad och djupare utbild...

  Flera orter

  Husbils- och husvagnstekniker, Falkenbergs kommun

  Nu kan du genom Vuxenutbildningen i Falkenberg söka till den nya yrkeshögskoleutbildningen Husbils- och husvag...

  Falkenberg

  Specialist – Elmotordrivna fordon, Xenter

  En välutbildad specialist på elfordon har framtiden för sig. En snabbt ökande försäljning av elbilar, hybridbi...

  Tumba

  Tekniker tunga maskiner och fordon distans, YrkesAkademin

  Som tekniker för tunga maskiner och fordon arbetar du med underhållning av maskiner och fordon inom till exemp...

  Flera orter

  Personbil- och MC-teknik, Yrkesplugget

  Branschen expanderar då mopeder och skotrar blir alltmer populära. Utbildningen till MC-tekniker ger dig bred ...

  Flera orter

  Piraja