Här hittar du information om hur man utbildar sig till Betongarbetare samt relaterad information om hur mycket Betongarbetare tjänar i lön, hur det är att jobba som Betongarbetare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Betongarbetare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.
Vad är och gör en Betongarbetare?
Betongarbetarens armerar och gjuter betongkonstruktioner för till exempel husgrunder, golv och broar. När ett hus ska byggas gjuts grunden vanligtvis i betong. Gjutningen görs i en form som sätts upp på plats. För att en betongkonstruktion ska bli tillräckligt stark måste den armeras med hjälp av armeringsjärn som löper genom den färdiga konstruktionen enligt ett visst mönster. Före gjutningen sätts armeringen upp enligt en ritning.
När armeringen är klar fylls formen med flytande betong med hjälp av en så kallad betongbask eller betongpump. Betongen levereras färdigblandad till byggarbetsplatsen från en betongfabrik. Förr var en betongarbetares arbete tungt, men tack vare betongpumpar och byggkranar är arbetet numera inte tyngre än annat byggnadsarbete. När formen fyllts måste betongen vibreras för att det inte ska blir några luftblåsor kvar när den stelnat. Det skulle göra konstruktionen svagare. När betongen brunnit (stelnat) ska ytan efterbehandlas på olika sätt. Det kan till exempel innebära enklare murning om ytan fått en skada.
Vid husbyggen levereras ofta husets delar som färdiga betongelement, till exempel väggar eller delar av fasaden. Då är det betongarbetarens uppgift att montera elementen på plats.
Betongarbetare gjuter också betonggolv och efter gjutningen kan det krävas viss efterbearbetning för att ytan ska bli slät. Det kan röra sig om att slipa eller spackla golvet och även det hör till betongarbetarens uppgifter. Slipningen görs med hjälp av speciella maskiner.
Arbetsuppgifter
Som betongarbetare på ett bygge ingår man oftast i ett arbetslag tillsammans träarbetare. Gjutningen och armeringen är betongarbetarens två huvuduppgifter. En Betongarbetare kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, bland annat
- läsa riktningar enligt specifikationer
- gjuta och armera olika konstruktioner
- viss montering
- arbeta i team och projekt tillsammans med arbetslag
Var arbetar man?
En Betongarbetare får anställning på olika entreprenadföretag inom bygg och på byggföretag, antingen inom den statliga sektorn eller i det privata näringslivet.
Vilken utbildning krävs för att bli Betongarbetare
Utbildning till betongarbetare finns på det treåriga Byggprogrammet inom gymnasieskolan, inriktning Husbyggnad. Efter utbildningen i gymnasieskolan vidtar färdigutbildning i samband med att man anställs som lärling i ett företag under cirka 2,5 år. Under lärlingstiden får man lärlingslön från företaget. Därefter gör man ett yrkesteoretiskt prov och när det blivit godkänt får man sitt yrkesbevis som betongarbetare.
Att studera till Betongarbetare
Efter utbildningen i gymnasieskolan vidtar färdigutbildning i samband med att man anställs som lärling i ett företag under cirka 2,5 år. Under lärlingstiden får man lärlingslön från företaget. Därefter gör man ett yrkesteoretiskt prov och när det blivit godkänt får man sitt yrkesbevis som betongarbetare. Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom företagsförlagd utbildning, det vill säga anställning som så kallad traditionell lärling i ett företag. Då läser man in den teoretiska delen av utbildningen genom ett distansstudiepaket via Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.
Se gymnasieutbildningar för mer information.
Behörighetskrav för Betongarbetare
Behörighetskraven för utbildningar till Betongarbetare hittar du i grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.
Studera till Betongarbetare utomlands
Mer information inom kort
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Betongarbetare i Norge på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
Vissa betongarbetare har specialiserat sig på detta och kallas då för armerare. Armeringsjärnen ska placeras, bockas och sammanfogas enligt ritningen, ibland kommer dock järnen färdigbockade och klara för montering. Även färdiga nät av armeringsjärn används. Vid exempelvis brobyggen är armeringsjobbet extra avancerat.
Skillnad mot liknande yrken
Jämför gärna med Murare, som lägger tegel och lättbetong eller med
Beläggningsarbetare, som bygger, underhåller och reparerar vägnät, broar, tunnlar och viadukter.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling för Betongarbetare på Utbildning24
Frågor på studievägledningen relaterad till betongarbetare
Lön & Löneutveckling
En lediga jobb betongarbetare tjänade i genomsnitt 25 900 kr 2012 Källa: SCB
Arbetsmarknad & Framtidsutsikter
Arbetsförmedlingen bedömer att det är liten konkurrens om jobben för betongarbetare i landet som helhet. Även på fem och tio års sikt väntas liten konkurrens om jobben.
Arbetsmarknaden idag och ett år framåt
Betongarbetare behövs både vid husbyggen och vid olika typer av anläggningsarbeten. Det kan exempelvis gälla gjutning av brofundament och andra typer av betongkonstruktioner.
Efterfrågan på betongarbetare påverkas av hur många byggprojekt som pågår runt om i landet. Efter en period av svag utveckling av framför allt byggandet av bostäder talar allt för att utvecklingen inom bygg- och anläggningsbranschen framöver kommer att ljusna något och under 2014 väntas tillväxten tillta ytterligare. Då ökar både nyproduktionen av bostäder och byggandet av exempelvis vägar.
Jobbmöjligheterna är goda i större delen av landet. Betongarbetare tillhör de yrken där bristen på arbetskraft brukar vara förhållandevis hög, eftersom för få väljer den inriktningen på gymnasieskolans byggprogram. Samtidigt förekommer det att arbetsgivarna täcker behovet med hjälp av utländsk arbetskraft.
Sammantaget bedömer Arbetsförmedlingen att det blir liten konkurrens om jobben det kommande året i landet som helhet.
Möjligheten till jobb på 5-10 års sikt
Behovet av att rekrytera betongarbetare kommer att vara stort under de kommande tio åren. Det beror bland annat på stora behov av bygginvesteringar och att många betongarbetare övergår till andra yrken varje år.
Tillgången på utbildade betongarbetare blir inte tillräcklig, eftersom för få elever utbildar sig till yrket.
Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer att vara liten konkurrens om jobben för betongarbetare på fem och tio års sikt. Enskilda år kan se olika ut eftersom arbetsmarknaden påverkas mycket av hur konjunkturen förändras
Konkurrens
Låg innebär goda möjligheter att få jobb, hög innebär att det är svårt att hitta jobb inom yrket.

Prognos om 1 år

Prognos om 5 år

Prognos om 10 år