https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337903/us/gm165wgbnxbythmo0pti.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743840/us/euelsqftzxz6mksr5tje.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1652337995/us/lgpud1qz0mpms34gxxrn.png
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/v1651743954/us/g2tmr3ikniu9frxh5ahq.png
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Bygg, anläggning & fastighet

 • Betongarbetare – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Betongarbetare samt relaterad information om hur mycket Betongarbetare tjänar i lön, hur det är att jobba som Betongarbetare, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Betongarbetare utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Betongarbetare?

  Betongarbetarens armerar och gjuter betongkonstruktioner för till exempel husgrunder, golv och broar. När ett hus ska byggas gjuts grunden vanligtvis i betong. Gjutningen görs i en form som sätts upp på plats. För att en betongkonstruktion ska bli tillräckligt stark måste den armeras med hjälp av armeringsjärn som löper genom den färdiga konstruktionen enligt ett visst mönster. Före gjutningen sätts armeringen upp enligt en ritning. När armeringen är klar fylls formen med flytande betong med hjälp av en så kallad betongbask eller betongpump. Betongen levereras färdigblandad till byggarbetsplatsen från en betongfabrik. Förr var en betongarbetares arbete tungt, men tack vare betongpumpar och byggkranar är arbetet numera inte tyngre än annat byggnadsarbete. När formen fyllts måste betongen vibreras för att det inte ska blir några luftblåsor kvar när den stelnat. Det skulle göra konstruktionen svagare. När betongen brunnit (stelnat) ska ytan efterbehandlas på olika sätt. Det kan till exempel innebära enklare murning om ytan fått en skada. Vid husbyggen levereras ofta husets delar som färdiga betongelement, till exempel väggar eller delar av fasaden. Då är det betongarbetarens uppgift att montera elementen på plats. Betongarbetare gjuter också betonggolv och efter gjutningen kan det krävas viss efterbearbetning för att ytan ska bli slät. Det kan röra sig om att slipa eller spackla golvet och även det hör till betongarbetarens uppgifter. Slipningen görs med hjälp av speciella maskiner.

  Arbetsuppgifter

  Som betongarbetare på ett bygge ingår man oftast i ett arbetslag tillsammans träarbetare. Gjutningen och armeringen är betongarbetarens två huvuduppgifter. En Betongarbetare kan ha en mängd olika arbetsuppgifter, bland annat

  • läsa riktningar enligt specifikationer
  • gjuta och armera olika konstruktioner
  • viss montering
  • arbeta i team och projekt tillsammans med arbetslag

  Var arbetar man?

  En Betongarbetare får anställning på olika entreprenadföretag inom bygg och på byggföretag, antingen inom den statliga sektorn eller i det privata näringslivet.

  Vilken utbildning krävs för att bli Betongarbetare

  Utbildning till betongarbetare finns på det treåriga Byggprogrammet inom gymnasieskolan, inriktning Husbyggnad. Efter utbildningen i gymnasieskolan vidtar färdigutbildning i samband med att man anställs som lärling i ett företag under cirka 2,5 år. Under lärlingstiden får man lärlingslön från företaget. Därefter gör man ett yrkesteoretiskt prov och när det blivit godkänt får man sitt yrkesbevis som betongarbetare.

  Att studera till Betongarbetare

  Efter utbildningen i gymnasieskolan vidtar färdigutbildning i samband med att man anställs som lärling i ett företag under cirka 2,5 år. Under lärlingstiden får man lärlingslön från företaget. Därefter gör man ett yrkesteoretiskt prov och när det blivit godkänt får man sitt yrkesbevis som betongarbetare. Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom företagsförlagd utbildning, det vill säga anställning som så kallad traditionell lärling i ett företag. Då läser man in den teoretiska delen av utbildningen genom ett distansstudiepaket via Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.
  Se gymnasieutbildningar för mer information.

  Behörighetskrav för Betongarbetare

  Behörighetskraven för utbildningar till Betongarbetare hittar du i grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.

  Studera till Betongarbetare utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Betongarbetare i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  Vissa betongarbetare har specialiserat sig på detta och kallas då för armerare. Armeringsjärnen ska placeras, bockas och sammanfogas enligt ritningen, ibland kommer dock järnen färdigbockade och klara för montering. Även färdiga nät av armeringsjärn används. Vid exempelvis brobyggen är armeringsjobbet extra avancerat.

  Skillnad mot liknande yrken

  Jämför gärna med Murare, som lägger tegel och lättbetong eller med Beläggningsarbetare, som bygger, underhåller och reparerar vägnät, broar, tunnlar och viadukter.

  Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling

  Kompetensutveckling för Betongarbetare på Utbildning24

  Lön & Löneutveckling

  Året 2012 tjänade en betongarbetare:
  25 900 kronor per månad

  Källa: SCB

  ...
  Bygg och anläggning, Astar

  Det här är programmet för dig som tycker om att arbeta med händerna och som vill vara efterfrågad på arbetsmar...

  Flera orter

  Betongingenjör distans, YrkesAkademin

  Som betongingenjör är du specialist på byggmaterialet betong och bedömer betongens egenskaper och lämplighet f...

  Flera orter

  Betongarbetare, Yrkesplugget

  Som betongarbetare är med och bygger stora konstruktion i vårt samhälle. Utbildningen är en yrkesutbildning oc...

  Flera orter

  Betongingenjör, Teknologisk Institut

  Betongingenjör är ett framtidsyrke. Behovet av specialistkompetens inom betong är mycket stort de kommande åre...

  Göteborg

  Piraja