Vad är och vad gör en Beteendevetare?
Är du intresserad av gruppdynamik, organisationer och arbetsmiljö? Då kan en beteendevetenskaplig utbildning vara något för dig. Beteendevetare arbetar inom många områden och med en bred variation av arbetsuppgifter. Vilka beror framför allt på utbildningen, hur du inriktar och kompletterar dina studier. En del skaffar sig redan under utbildningen en specialistinriktning som de sedan arbetar inom, medan andra utvecklar specialkunskaper när de har börjat arbeta. Specialiseringar kan till exempel vara organisationsutveckling, rehabilitering, behandlingsarbete eller interaktion mellan människa och IT.
Beteendevetenskap är ett gemensamt ord för de olika vetenskaper som arbetar med att studera människans beteende från olika synvinklar och perspektiv. Vid en rad högskolor i Sverige kan man läsa utbildningar inom beteendevetenskap och grundutbildningen täcker vanligtvis områdena psykologi, sociologi och pedagogik och något av dessa tre ämnen brukar i regel utgöra huvudämnet för beteendevetenskapsutbildningen. En utbildning inom beteendevetenskap riktar sig till den som vill arbeta med människor. Sättet att arbeta på kan vara i många olika former det kan till exempel vara att vägleda, ge råd eller informera, stötta och hjälpa eller helt enkelt styra andra människor. En gemensam nämnare är att beteendevetare arbetar självständigt med att möta människor och hantera olika sociala situationer som uppstår i vardagen.
Arbetsuppgifter
Beteendevetare kan arbeta med områden som gruppdynamik, organisationer och arbetsmiljö. Exempel på arbetsuppgifter är att ansvara för utredningar, undersökningar, behandlingsinsatser och kompetensutveckling. Beteendevetare är en växande yrkeskategori eftersom alltfler arbetsgivare satsar på personalens hälsa, kompetensutveckling och trivsel.
Var arbetar man?
Många beteendevetare är egenföretagare med konsultverksamhet.
Vilken utbildning krävs för att bli Beteendevetare
För att bli en beteendevetare i Sverige krävs det att du har en grundläggande gymnasiebehörighet samt du måste ha läst Matematik A och Samhällskunskap A på gymnasiet för att vara behörig att söka till utbildningen. Ett beteendevetenskapligt program är i regel 180 högskolepoäng och läses under 3 år. Under programmets gång utvecklar du samtalsmetodik, presentationsteknik, utvärdering och ledarskap för att hjälpa dig i din framtida roll som handläggare eller utredare
Att studera till Beteendevetare
De vanligaste beteendevetenskapliga ämnena är pedagogik, psykologi och sociologi, varav ett väljs till huvudämne. Som en del i din beteendevetenskapliga utbildning kan du exempelvis läsa arbetsvetenskap, arbetsliv, företagsekonomi, informatik, organisation, socialpsykologi eller andra samhällsvetenskapliga ämnen. En beteendevetenskaplig utbildning får du antingen genom att läsa ett program eller fristående kurser. Väljer du att läsa fristående kurser sätter du själv samman en examen. Fundera på vad du är mest intresserad av och undersök sedan var du kan läsa just dessa ämnen.
En beteendevetenskaplig utbildning på grundnivå omfattar 3 år (180 högskolepoäng) för en kandidatexamen. Därefter kan man fortsätta på avancerad nivå ytterligare ett år för magisterexamen eller två år för en masterexamen. På forskarnivå finns licentiatexamen och doktorsexamen som omfattar 2 respektive 4 år.
Läs intervjun med Sanna som läser beteendevetareprogrammet.
Behörighetskrav för Beteendevetare
Behörighetskraven för utbildningar till Beteendevetare hittar du i områdesbehörighet A4 och områdesbehörighet A5.
Studier i Norge
Du kan läsa mer om hur man studerar till Beteendevetare i Norge på Søk Utdanning.
Specialisering och inriktningar
Beteendevetare riktar in sig på arbetsliv och medarbetare för att arbeta i organisationer med social- och organisationspsykologi.
Skillnad mot liknande yrken
Arbeten återfinns inom områden som ligger nära socionomers, personalvetares och samhällsvetares yrken.
Praktik, traineeprogram och kompetensutveckling
Kompetensutveckling för Beteendevetare på Utbildning24
Frågor på studievägledningen relaterad till beteendevetare
Frågor på studievägledningen relaterad till beteendevetare
Frågor på studievägledningen relaterad till beteendevetare
Frågor på studievägledningen relaterad till beteendevetare
Frågor på studievägledningen relaterad till beteendevetare
Frågor på studievägledningen relaterad till beteendevetare
Frågor på studievägledningen relaterad till beteendevetare
Lön & Löneutveckling
29 100 kronor per månad
Källa: SCB