https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618408304/us/au7zldosfceiktvf6mmq.gif
https://res.cloudinary.com/hm7cvv3hp/image/upload/q_auto,f_auto,fl_lossy/v1618390309/us/bw7zejxq04r5bnttn51k.gif
Spara sidan

Spara sidor och håll enklare koll på de utbildningar du är intresserad av.

Skapa ett konto snabbt, enkelt och gratis här

Matchmail

 • Få matchmail med kurser & utbildningar inom Teknik

 • Besiktningstekniker bilprovningen – Utbildning och information

  Här hittar du information om hur man utbildar sig till Besiktningstekniker samt relaterad information om hur mycket Besiktningstekniker tjänar i lön, hur det är att jobba som Besiktningstekniker, antagningskrav, framtidsutsikter på arbetsmarknaden, eventuella stipendier du kan söka, hur man studerar till Besiktningstekniker utomlands och mycket mer. Använd filtret till vänster för att avgränsa din sökning. Vill du spara sidan eller dela sidan med en vän gör du det till höger om denna text.

  Läs mer

  Vad är och gör en Besiktningstekniker?

  Besiktningstekniker möter dagligen olika slags människor och deras bilar. Den grundläggande uppgiften är att bidra till en bättre trafiksäkerhet, en miljö med friskare luft och till en bättre bilekonomi för trafikanterna. I arbetet ingår också rådgivning, kvalitetssäkring och IT-baserade informationstjänster. De flesta bilar ska årligen kontrollbesiktigas. Besiktningstekniker arbetar med bilarna enligt bokningslistans tidsschema och registrerar resultaten av besiktningen i en dator. De kontrollerar bland annat att fordonen är trafiksäkra och att avgasutsläppen inte innehåller för mycket miljöfarliga ämnen. Kunden informeras om eventuella fel och får också råd om hur dessa ska åtgärdas samt undvikas i framtiden. Eventuellt får bilägaren återkomma och visa upp sin bil efter vidtagen åtgärd. Det händer också att en bil är så trafikfarlig att den måste beläggas med körförbud. Kunderna för en besiktningstekniker är privatpersoner, åkerier, budbilsfirmor och andra som måste besiktiga sina fordon. Arbetet innehåller en serviceroll och med öppenhet och vänlighet undviks konflikter med kunderna.

  Arbetsuppgifter

  Besiktningsteknikern jobbar ensam, men i en stor hall där man hela tiden har kontakt med sina kollegor. Bilprovningsstationerna varierar i storlek, från små med 5-10 anställda till stora med 50-60 anställda. En besiktningstekniker jobbar för det mesta vanliga kontorstider, men kan också arbeta kväll någon gång i veckan. Arbete pågår ständigt med att förbättra arbetsmiljön så att de anställda inte ska drabbas av arbetsskador, men det kan finnas anledning att avråda personer med astmatiska och allergiska problem från att söka arbete som besiktningstekniker. Arbetet kan vara slitsamt för axlar, nacke och höfter

  Var arbetar man?

  De flesta Besiktningstekniker arbetar idag på Bilprovningen och hos privata bilbesiktningsfirmor. Många driver numera också egenverksamhet.

  Vilken utbildning krävs för att bli Besiktningstekniker

  Lämplig bakgrund för anställning som besiktningstekniker är examen från treårig fordonsteknisk yrkesförberedande linje på gymnasiet eller motsvarande. Meriterande är god datorvana

  Att studera till Besiktningstekniker

  Ett gediget intresse för bilar några års erfarenhet av arbete med bilar, gärna även tunga fordon, samt körkort för bil, motorcykel och gärna också för övriga fordonsklasser kan vara bra erfarenheter i yrket. Training Partner är nu ackrediterade för att certifiera besiktningstekniker.

  Se gymnasieutbildningar för mer information.

  Behörighetskrav för Besiktningstekniker

  Eftersom många utbildas på arbetsplatsen hittar du mer information om utbildningar till Besiktningstekniker på arbetsplatsupplärning.

  Studera till Besiktningstekniker utomlands

  Mer information inom kort

  Studier i Norge

  Du kan läsa mer om hur man studerar till Besiktningstekniker i Norge på Søk Utdanning.

  Specialisering och inriktningar

  Intresset för bilar och erfarenhet från besiktning kan leda till att man tar jobb som testförare testkör man nya bilmodeller åt biltillverkare.

  Kompetensutveckling för Besiktningstekniker bilprovningen

  ...
  Larm och Säkerhetstekniker, Teknikutbildarna

  En larm och säkerhetstekniker arbetar i allmänhet i ett elteknikföretag och huvudsysselsättningen är oftast in...

  Flera orter

  Hydraulsystemtekniker, ITH

  Sök till Hydraulsystemtekniker och ta steget in i ett spännande framtidsyrke med oändliga möjligheter. Utbildn...

  Örnsköldsvik

  Fortum-stortavla